Ασπρόπυργος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ προστέθηκε η Κατηγορία:Θριάσιο Πεδίο (με το HotCat)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 38: Γραμμή 38:
[[Κατηγορία:Πόλεις της Αττικής]]
[[Κατηγορία:Πόλεις της Αττικής]]
[[Κατηγορία:Θριάσιο Πεδίο]]
[[Κατηγορία:Θριάσιο Πεδίο]]
[[Κατηγορία:Μεγαρίδα]]

Έκδοση από την 21:21, 9 Νοεμβρίου 2013

Ασπρόπυργος
Πόλη
Εικόνα
Ο Δήμος Ασπροπύργου
Ασπρόπυργος is located in Greece
Ασπρόπυργος
Ασπρόπυργος
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑττικής
ΔήμοςΑσπροπύργου
Πληθυσμός31.381
Τηλεφωνικός κωδικός210

Ο Ασπρόπυργος, πρώην «Καλύβια της Χασιάς», είναι πόλη της άλλοτε επαρχίας Μεγαρίδος, στην Δυτική Αττική και αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου. Ο πληθυσμός του Ασπροπύργου είναι 27.741 κάτοικοι και αποτελεί τον 2ο μεγαλύτερο σε πληθυσμό δήμο της δυτικής Αττικής μετά των δήμο Μεγαρέων. Ο Ασπρόπυργος βρίσκεται ανατολικά του Δήμου Ελευσίνας, δίπλα στον αρχαίο δήμο Θρίας της Οινηίδας φυλής της αρχαίας Αθήνας, εξ ου και η ονομασία της γύρω περιοχής σε Θριάσιο Πεδίο. Απέχει από την Αθήνα περίπου 18 χλμ. και από την Ελευσίνα περίπου 5 χλμ. με τις οποίες συνδέεται οδικά και σιδηροδρομικά, παλαιότερα με τη σιδηροδρομική γραμμή ΣΠΑΠ (Πειραιώς Αθηνών Πελοποννήσου) και σήμερα και με τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Στον Ασπρόπυργο και ειδικότερα στη νότια προέκτασή του που φθάνει μέχρι το κόλπο της Ελευσίνας καλούμενη «παραλία Ασπροπύργου», βρίσκονται σήμερα μεγάλες βιομηχανικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με κυρίαρχα τα Διυλιστήρια Ασπροπύργου, καθώς επίσης Ναυτικές εγκαταστάσεις όπως η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου και η Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων του Ε.Ν. και κάποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το 1955 αριθμούσε περίπου 5000 κατοίκους.

Παραλία Ασπροπύργου

Παραλία Ασπροπύργου ονομάζεται η παραλιακή ζώνη του δήμου. Εκτείνεται κατά μήκος της Ιεράς Οδού και βρίσκεται ανάμεσα στον ναυπηγειακό χώρο του Σκαραμαγκά και την παραλία της Ελευσίνας. Η σημερινή της εικόνα δείχνει ότι έχει αναπτυχθεί εμπορικά καθώς λειτουργούν ψαροταβέρνες και καφετέριες.Στην παραλία πάντως απαγορεύεται το κολύμπι.

Δείτε επίσης