Βαλλωνική Περιοχή: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
IM-yb (συζήτηση | συνεισφορές)
IM-yb (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 41: Γραμμή 41:
Επικεφαλής της κυβέρνησης, αποκαλούμενος ''Ministre-Président'', μέχρι το 2005 ήταν ο Ζαν-Κλοντ Φαν Καουβενμπέργκε. Έκτοτε ανέλαβε τη θέση του ο Ελιό ντε Ρούπο.
Επικεφαλής της κυβέρνησης, αποκαλούμενος ''Ministre-Président'', μέχρι το 2005 ήταν ο Ζαν-Κλοντ Φαν Καουβενμπέργκε. Έκτοτε ανέλαβε τη θέση του ο Ελιό ντε Ρούπο.


==Βλέπε επίσης==
== Δείτε επίσης ==


*[[Βαλλωνια]]
*[[Βαλλωνία]]
*[[Βαλλωνική γλώσσα]]
*[[Βαλλωνική γλώσσα]]
*[[Βαλλωνικό Κοινοβούλιο]]
*[[Βαλλωνικό Κοινοβούλιο]]

Έκδοση από την 03:22, 9 Νοεμβρίου 2013

Σημαία της Βαλλωνίας

Η Βαλλωνία (Βαλλωνικά: Waloneye, Γαλλικά: Wallonie) ή Βαλλωνική περιοχή (Γαλλικά: Région Wallonne) είναι η κατά κύριο λόγο Γαλλόφωνη περιοχή που αποτελεί μία από τις τρεις ομόσπονδες περιοχές του Βελγίου. Πρωτεύουσά της είναι η Ναμύρ και επίσημες γλώσσες της είναι τα Γαλλικά και τα Γερμανικά.

Δημογραφία και γλώσσα

Χάρτης που διακρίνεται με κόκκινο χρώμα η περιοχή της Βαλλωνίας.
Χάρτης που διακρίνεται με κόκκινο χρώμα η περιοχή της Βαλλωνίας.

Η Βαλλωνική Περιοχή καταλαμβάνει το νότιο μέρος του Βελγίου. Έχει έκταση 16.844 χλμ² (55,18% του Βελγίου) και αποτελείται από τις ακόλουθες επαρχίες:

Στις μεγαλύτερες πόλεις της περιλαμβάνονται οι Λιέγη, Ναμούρ, Σαρλρουά, Μονς, Τουρναί, Αρλόν, Μπαστόν κ.α.

Τα Γαλλικά είναι η επίσημη γλώσσα στους περισσότερους δήμους. Τα Γερμανικά (με Γαλλικές υπηρεσίες) είναι η επίσημη γλώσσα σε εννέα ανατολικούς δήμους που ανήκαν στη Γερμανία μέχρι το 1918 και αποτελούν τώρα τη Γερμανόφωνη κοινότητα του Βελγίου. Αρκετοί Γαλλόφωνοι δήμοι διαθέτουν υπηρεσίες στα Ολλανδικά ή τα Γερμανικά (ή και τα δύο).

Η ποικιλία των Γαλλικών που ομιλούνται στν Βαλλωνία είναι τα Βέλγικα Γαλλικά, που διαφέρουν από τα πρότυπα Γαλλικά της Γαλλίας σε διάφορους βαθμούς ανάλογα με τον ομιλητή. Η Γαλλική γλώσσα που χρησιμοποιείται στη διοίκηση και τα μέσα είναι πολύ παρόμοια στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Μια χαρακτηριστική διαφορά είναι η χρήση των λέξεων septante (70) και nonante (90) στο Βέλγιο σε αντίθεση με τα soixante-dix και quatre-vingt-dix στη Γαλλία.

Το 1990, το Βέλγιο αναγνώρισε επίσης επίσημα τα Σαμπενουά, Γκομαί, Πικαρδιανά και Βαλλωνικά ως τοπικές γλώσσες. Οι διάλεκτοι των Βαλλωνικών και των Πικαρδιανών ήταν οι κυριαρχούσες γλώσσες των Βαλλώνων μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Τα Γαλλικά ήταν η γλώσσα της ανώτερης τάξης. Με την ανάπτυξη της εκπαίδευσης στα Γαλλικά, οι διάλεκτοι αυτοί βρέθηκαν σε συνεχή οπισθοχώρηση. Σήμερα γίνεται προσπάθεια αναζωογόνησης των Βαλλωνικών διαλέκτων: μερικά σχολεία προσφέρουν γλωσσικά μαθήματα στα Βαλλωνικά, τα οποία επίσης ομιλούνται σε μερικά ραδιοφωνικά προγράμματα, αλλά η προσπάθεια αυτή παραμένει πολύ περιορισμένη.

Η Βαλλωνία απαρτίζεται και από τη Γερμανόφωνη κοινότητα του Βελγίου

Πολιτική

Από τις 23 Απριλίου 1993, το Βέλγιο είναι ομόσπονδο κράτος, γεωγραφικά χωρισμένο σε τρεις Περιοχές και γλωσσολογικά χωρισμένο σε τρεις Κοινότητες. Η Βαλλωνική Περιοχή είναι μία από τις τρεις περιοχές (νότια περιοχή, κυρίως Γαλλόφωνη, με πληθυσμό 3.360.000), και οι άλλες δύο περιοχές είναι η Φλαμανδική Περιοχή (βόρεια περιοχή, κυρίως Ολλανδόφωνη, με πληθυσμό 5.900.000) και η Περιοχή Βρυξελλών-Πρωτεύουσας (επισήμως δίγλωσση Γαλλο/Ολλανδόφωνη αλλά κυρίως Γαλλόφωνη, με πληθυσμό 980.000).

Η Βαλλωνική περιοχή έχει ένα κοινοβούλιο (ένα σώμα με 75 μέλη εκλεγμένα κάθε πέντε χρόνια) και μια κυβέρνηση υπεύθυνη έναντι του κοινοβουλίου.

Η σύνθεση του κοινοβουλίου για το νομοθετικό σώμα 2009-2014 είναι:

Επικεφαλής της κυβέρνησης, αποκαλούμενος Ministre-Président, μέχρι το 2005 ήταν ο Ζαν-Κλοντ Φαν Καουβενμπέργκε. Έκτοτε ανέλαβε τη θέση του ο Ελιό ντε Ρούπο.

Δείτε επίσης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Πρότυπο:Link FA