Ηλεκτρική αγωγιμότητα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
CeeKay (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Geomanjo (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η '''ηλεκτρική αγωγιμότητα''' εκφράζει την ευκολία με την οποία το [[ηλεκτρικό ρεύμα]] περνάει μέσα από κάποιο αντικείμενο ή υλικό και αποτελεί το δυαδικό μέγεθος της ηλεκτρικής αντίστασης.
Η '''ηλεκτρική αγωγιμότητα''' εκφράζει την ευκολία με την οποία το [[ηλεκτρικό ρεύμα]] περνάει μέσα από κάποιο αντικείμενο ή υλικό και αποτελεί το δυαδικό μέγεθος της [[Ηλεκτρική αντίσταση|ηλεκτρικής αντίστασης]].


Η μονάδα μέτρησης της αγωγιμότητας σύμφωνα με το [[Διεθνές σύστημα μονάδων]] (SI) είναι το '''[[Siemens (μονάδα)|Siemens]]'''. Οι Αγγλοσάξωνες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν για την μέτρηση της αγωγιμότητας και την μονάδα mho ([[Mho|℧]]), η οποία προκύπτει από την αντιστροφή των γραμμάτων της μονάδας μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης. Η ηλεκτρική αγωγιμότητα δίνεται αριθμητικά εάν διαιρέσουμε την [[ένταση ρεύματος|ένταση του ρεύματος]] που διαρρέει ένα αντικείμενο (σε amperes) προς την [[διαφορά δυναμικού]] που εφαρμόζεται στα άκρα του (σε volts). Πρόκειται δηλαδή για ένα μέγεθος αντίστροφο της [[Ηλεκτρική αντίσταση | ηλεκτρικής αντίστασης]]. Ο αντίστοιχος τύπος είναι:
Η μονάδα μέτρησης της αγωγιμότητας σύμφωνα με το [[Διεθνές σύστημα μονάδων]] (SI) είναι το '''[[Siemens (μονάδα)|Siemens]]'''. Οι Αγγλοσάξωνες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν για την μέτρηση της αγωγιμότητας και την μονάδα mho ([[Mho|℧]]), η οποία προκύπτει από την αντιστροφή των γραμμάτων της μονάδας μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης. Η ηλεκτρική αγωγιμότητα δίνεται αριθμητικά εάν διαιρέσουμε την [[Ένταση ηλεκτρικού ρεύματος|ένταση του ρεύματος]] που διαρρέει ένα αντικείμενο (σε amperes) προς την [[Διαφορά δυναμικού|διαφορά δυναμικού/τάση]] που εφαρμόζεται στα άκρα του (σε volts). Πρόκειται δηλαδή για ένα μέγεθος αντίστροφο της [[Ηλεκτρική αντίσταση|ηλεκτρικής αντίστασης]]. Ο αντίστοιχος τύπος είναι:


[[Εικόνα:Conductance.jpg]]
[[Εικόνα:Conductance.jpg]]

Έκδοση από την 16:20, 21 Μαρτίου 2007

Η ηλεκτρική αγωγιμότητα εκφράζει την ευκολία με την οποία το ηλεκτρικό ρεύμα περνάει μέσα από κάποιο αντικείμενο ή υλικό και αποτελεί το δυαδικό μέγεθος της ηλεκτρικής αντίστασης.

Η μονάδα μέτρησης της αγωγιμότητας σύμφωνα με το Διεθνές σύστημα μονάδων (SI) είναι το Siemens. Οι Αγγλοσάξωνες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν για την μέτρηση της αγωγιμότητας και την μονάδα mho (), η οποία προκύπτει από την αντιστροφή των γραμμάτων της μονάδας μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης. Η ηλεκτρική αγωγιμότητα δίνεται αριθμητικά εάν διαιρέσουμε την ένταση του ρεύματος που διαρρέει ένα αντικείμενο (σε amperes) προς την διαφορά δυναμικού/τάση που εφαρμόζεται στα άκρα του (σε volts). Πρόκειται δηλαδή για ένα μέγεθος αντίστροφο της ηλεκτρικής αντίστασης. Ο αντίστοιχος τύπος είναι:

Αρχείο:Conductance.jpg

όπου:
G: Η αγωγιμότητα που εμφανίζει το αντικείμενο (σε Siemens)
R: Η αντίσταση που εμφανίζει το αντικείμενο (σε ohms)
V: Η διαφορά δυναμικού που εφαρμόζεται στα άκρα του αντικειμένου (σε volts)
I: Η ένταση του ρεύματος που διαρρέει το αντικείμενο (σε amperes)