Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Αθηνών 1935-36: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Προσθήκη προτύπου πύλης ποδοσφαίρου, μικροαλλαγές
Xaris333 (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 27: Γραμμή 27:


[[Κατηγορία:Ε.Π.Σ. Αθηνών]]
[[Κατηγορία:Ε.Π.Σ. Αθηνών]]
[[Κατηγορία:Αθλητικά γεγονότα του 1935]]
[[Κατηγορία:Αθλητικά γεγονότα του 1936]]
[[Κατηγορία:Αθλητικά γεγονότα του 1936]]

Έκδοση από την 19:58, 22 Ιουλίου 2013

Στο Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας της ΕΠΣ Αθηνών την περίοδο 1935-36 πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Αστέρας Αθηνών για πρώτη φορά στην ιστορία του. Τη χρονιά αυτή στο τοπικό πρωτάθλημα δεν μετείχαν οι τρεις καλύτερες ομάδες: Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Απόλλων Αθηνών, οι οποίες αγωνίστηκαν στο Εθνικό Πρωτάθλημα 1935-36. Ήταν άλλη μια απόπειρα δημιουργίας εθνικής κατηγορίας με οκτώ συλλόγους των ιδρυτικών ενώσεων της ΕΠΟ: Αθήνας (3), Πειραιά (2) και Μακεδονίας (3), οι οποίοι δεν μετείχαν στα τοπικά πρωταθλήματα.

Α΄ κατηγορία

Στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας της ΕΠΣΑ δεν είναι ξεκάθαρο πόσες ομάδες έλαβαν μέρος. Σίγουρα μετείχαν οι τρεις ομάδες που απέμειναν από την προηγούμενη σεζόν 1934-35 καθώς και ο πρωταθλητής της Β΄ κατηγορίας Αστέρας Αθηνών. Ενδεχομένως, όμως να μετείχαν και άλλοι σύλλογοι από τη Β΄. Παρομοίως, δεν είναι γνωστές πολλές λεπτομέρειες για το σύστημα διεξαγωγής, τα αποτελέσματα και τη βαθμολογία. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αστήρ, μια από τις παλιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες της πρωτεύουσας με έτος ιδρύσεως το 1923 και έδρα τη συνοικία του Γκύζη. Το Π.Σ. Γουδί τερμάτισε στη 2η θέση και παρέμεινε στην Α΄ και την επόμενη σεζόν, παρά την επιστροφή των τριών μεγάλων στο τοπικό πρωτάθλημα. Στις δύο τελευταίες θέσεις τερμάτισαν ο Ατρόμητος και ο Αττικός, που την επόμενη σεζόν αγωνίστηκαν στη Β΄ κατηγορία, από την οποία ανέβηκε η Δάφνη Μεταξουργείου. Οι ομάδες που είναι γνωστό πως μετείχαν στην Α΄ κατηγορία ήταν:

  1. Αστέρας Αθηνών: πρωταθλητής.
  2. Π.Σ. Γουδί.
  3. Ατρόμητος Αθηνών, υποβιβάστηκε έπειτα από αγώνες διαβάθμισης.
  4. Α.Π.Ο. Αττικός, υποβιβάστηκε έπειτα από αγώνες διαβάθμισης.

Λόγω της επιστροφής των τριών μεγάλων (ΠΑΟ, ΑΕΚ, Απόλλωνα) στην τοπική κατηγορία, τον Οκτώβριο του 1936, πριν από την έναρξη της επόμενης σεζόν διεξήχθησαν αγώνες διαβάθμισης μεταξύ της πρωταθλήτριας της Β΄ Δάφνης και τριών της Α΄ Αστέρα, Ατρόμητου και Αττικού για την επιλογή δύο ομάδων που θα παρέμεναν στην Α΄. Νικήτριες των αγώνων αναδείχθηκαν ο Αστέρας και η Δάφνη, ενώ Ατρόμητος και Αττικός υποβιβάστηκαν.

Β΄ κατηγορία

Από τις ομάδες που μετείχαν είναι γνωστές οι εξής:

  1. Δάφνη Μεταξουργείου : πρωταθλήτρια, ανέβηκε στην Α΄ έπειτα από αγώνες διαβάθμισης.
  2. Αθηναϊκός Α.Σ.
  3. Ολυμπιακός Αθηνών
  4. Ελληνορωσικός

Πηγές

  • Ανδρέα Μπόμη, "Γκολ 2000. Ένας αιώνας ποδόσφαιρο", σελ. 234-235.