Βασιλική Τρικάλων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 23: Γραμμή 23:


==Λοιπά Στοιχεία==
==Λοιπά Στοιχεία==
Η Βασιλική διαθέτει επίσης ποδοσφαιρική ομάδα με το όνομα "Κεραυνός", η οποία αγωνίζεται στον Α' όμιλο της Α1 ερασιτεχνικής κατηγορίας Τρικάλων.
Η Βασιλική διαθέτει ποδοσφαιρική ομάδα με το όνομα "Κεραυνός", η οποία αγωνίζεται στον Α' όμιλο της Α1 ερασιτεχνικής κατηγορίας Τρικάλων.
Από τη Βασιλική κατάγεται επίσης ο πατέρας του διεθνούς ποδοσφαιριστή [[Χοσέ Χολέμπας|Χοσέ Χολέμπας]] που αγωνίζεται στον [[Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (ποδόσφαιρο)|Ολυμπιακό Πειραιώς]].
Από τη Βασιλική κατάγεται επίσης ο πατέρας του διεθνούς ποδοσφαιριστή [[Χοσέ Χολέμπας|Χοσέ Χολέμπας]] που αγωνίζεται στον [[Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (ποδόσφαιρο)|Ολυμπιακό Πειραιώς]].



Έκδοση από την 12:33, 20 Ιουλίου 2013

Δήμος Καλαμπάκας
Δήμος
Αρχείο:Δήμος Καλαμπάκας
Official logo of {{{official_name}}}

Έμβλημα

Χώρα Ελλάδα
Έδρα Καλαμπάκα
Διοίκηση  
 • Δήμαρχος Δημήτριος Σακελλαρίου
Διοικητική υπαγωγή  
 • Αποκ. διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας
 • Περιφέρεια Θεσσαλίας
 • Περιφ. ενότητα Τρικάλων
Διαμέρισμα Θεσσαλία
Νομός Τρικάλων
Έκταση 1650,19 km2
Πληθυσμός 27.555 (απογραφή 2001)
Ιστότοπος http://www.kalambaka.gov.gr

Η Βασιλική είναι πεδινός οικισμός του Νομού Τρικάλων με πληθυσμό 1.435 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Παλαιότερα ανήκε στο Δήμο Βασιλικής, ωστόσο με τη νέα διοικητική διαίρεση (Σχέδιο Καλλικράτης) από 1ης Ιανουαρίου 2011 εντάχθηκε στον νέο διευρυμένο Δήμο Καλαμπάκας της Περιφερείας Θεσσαλίας. Ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 150 μ. και σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από την πρωτεύσουσα του Δήμου Καλαμπάκας (Καλαμπάκα) και την πρωτεύσουσα του Νομού Τρικάλων (Τρίκαλα).

Ιστορία

Ο Αλή πασάς έδωσε σαν τσιφλίκι στην Κυρα-Βασιλική (1793 - 1834) το παλιό χωριό Βοεβόδα ή Βοϊβόδα που έκτοτε πήρε το όνομά της. Αργότερα και μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το χωριό έγινε τσιφλίκι της Βαλιντέ - σουλτάνας (μητέρας του σουλτάνου). Η Βασιλική, για να εξιλεωθεί για το γάμο της με τον αλλόθρησκο Αλή, έχτισε πέντε εκκλησίες στον θεσσαλικό κάμπο - μία από αυτές ήταν και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Για την κατασκευή της, πάντα κατά την παράδοση, ο Αλή πασάς έστειλε τον πρωτομάστορά του Σάμπλο. Τα εγκαίνια του Αγ. Νικολάου, που είναι σταυροειδής ναός με τρούλο, έγιναν στις 12 Μαΐου του 1818. Στην εξωτερικό τοίχο της κόγχης του ιερού, πάνω από μικρή αψίδα, παρίσταται η μορφή της κυρα-Βασιλικής. Ακόμη, η παράδοση μαρτυρά ότι, όταν ο Αλή πασάς έδωσε την Βοϊβόδα στη Βασιλική, κατασκευάστηκε μέσα στο χωριό ένα χαντάκι, το οποίο καθόριζε το άσυλο για τους χριστιανούς που καταδίωκαν οι Τούρκοι.

Λοιπά Στοιχεία

Η Βασιλική διαθέτει ποδοσφαιρική ομάδα με το όνομα "Κεραυνός", η οποία αγωνίζεται στον Α' όμιλο της Α1 ερασιτεχνικής κατηγορίας Τρικάλων. Από τη Βασιλική κατάγεται επίσης ο πατέρας του διεθνούς ποδοσφαιριστή Χοσέ Χολέμπας που αγωνίζεται στον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Πηγές