Κόρινθος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Αφαιρώ 53 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q103011
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
{{Πόλη (Ελλάδα)
{{Πόλη (Ελλάδα)
|Πόλη=Κόρινθος
|Πόλη=Κόρινθος
|Έμβλημα= Korinthos-logo.gif
|Έμβλημα= Δηλωτικό σήμα Κορινθίων.png
|Χάρτης=
|Χάρτης=
|Χώρα=Ελλάδα
|Χώρα=Ελλάδα

Έκδοση από την 10:18, 23 Ιουνίου 2013

Αυτό το λήμμα αφορά τη σύγχρονη Κόρινθο. Για την αρχαία πόλη, δείτε: Αρχαία Κόρινθος.

Συντεταγμένες: 37°56′00″N 22°56′00″E / 37.9333°N 22.9333°E / 37.9333; 22.9333

Κόρινθος
Πόλη

Έμβλημα
Κόρινθος is located in Greece
Κόρινθος
Κόρινθος
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
ΔήμοςΚορινθίων
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςΑλέξανδρος Πνευματικός
Πληθυσμός30.816
Ταχυδρομικός κώδικας20 100
Τηλεφωνικός κωδικός27410
Ιστοσελίδαhttp://www.korinthos.gr/

Η Κόρινθος είναι πόλη και σημαντικός λιμένας της Πελοποννήσου. Αποτελεί την έδρα του ομώνυμου Δήμου, είναι πρωτεύουσα του νομού Κορινθίας και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας Πελοποννήσου και πρώτη στο νομό με 58.280 κατοίκους κατά την απογραφή του 2011.

Ιστορία

Η Κόρινθος αποτελεί συνέχεια της αρχαίας Κορίνθου. Το 1858 η παλαιά πόλη της Κορίνθου, γνωστή πλέον ως Αρχαία Κόρινθος, ισοπεδώθηκε από σεισμό. Αυτό οδήγησε στο κτίσιμο της νέας πόλης ΝΑ του αρχαίου λιμανιού του Λεχαίου στις όχθες του Κορινθιακού Κόλπου.

Η πόλη χτυπήθηκε από νέο καταστρεπτικό σεισμό στις 22/4/1928, που κατέστησε την πλειοψηφία των σπιτιών ακατοίκητα και άφησε άστεγες 5000 οικογένειες. Ανοικοδομήθηκε με τους πιο πλήρεις αντισεισμκούς κανόνες υπό την επίβλεψη του ΑΟΣΚ (Αυτόνομος Οργανισμός Σεισμοπαθών Κορίνθου) που σύστησε η κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου και προικοδότησε με 75 εκ. δραχμές, τα έσοδα του τότε Καζίνο Λουτρακίου και ετήσια επιπλέον επιχορήγηση 5 εκατ.[1]

Ο ισχυρός σεισμός 6.6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 24 Φεβρουαρίου 1981 έφερε και πάλι την πόλη στο επίκεντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος, αλλά οι βλάβες ήταν περιορισμένες χάρη στο νέο αντισεισμικό κώδικα.

Η πλατεία του Φλοίσβου διαμορφώθηκε πριν απο 5 χρόνια.

Διοικητική διαίρεση του δήμου

Ο δήμος περιλαμβάνει 5 δημοτικά διαμερίσματα:2011

  • Κορίνθου (58.280 κάτοικοι)
  • Αρχαίας Κορίνθου (4.129 κάτοικοι)
  • Εξαμιλίων (2.904 κάτοικοι)
  • Ξυλοκέριζας (1.452 κάτοικοι)
  • Σολωμού (1.002 κάτοικοι)

Περιγραφή

Η πόλη περιστοιχίζεται από τις παραθαλάσσιες περιοχές του Λεχαίου, Ισθμίων, Κεχραιών και τις περιοχές Εξαμιλίων,Ξυλοκεριζης και Αρχαίας Κορίνθου. Η γεωφυσική της θέση είναι στην παραθαλάσσια περιοχή ανατολικά του Κορινθιακού κόλπου κοντά στην ζεύξη με το Σαρωνικό. Περιβάλλεται από το βουνό Όνεια και Ακροκόρινθο, όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η αρχαία πόλη της Κορίνθου.

Η Κόρινθος βρίσκεται στον οδικό άξονα Αθήνα-Πάτρα, με την πρόσβαση στην πρωτεύουσα να είναι εύκολη για τους κατοίκους της είτε μέσω της σύγχρονης εθνικής οδού είτε μέσω του προαστιακού σιδηροδρόμου που άρχισε να λειτουργεί το 2005.

Η σύγχρονη πόλη, όπως ανοικοδομήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, διαθέτει άριστη ρυμοτομία με κάθετες οδούς, που όλες οδηγούν προς τη θάλασσα. Το βορειότερο τμήμα της πόλης, ο λεγόμενος Συνοικισμός, έχει σχετικά άναρχη δόμηση, καθώς διαμορφώθηκε σταδιακά και χωρίς οργανωμένο σχέδιο με την αθρόα έλευση προσφύγων που ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Πολιούχος Άγιος είναι ο Απόστολος Παύλος. Ο ομώνυμος μητροπολιτικός ναός δεσπόζει μέσα σ' έναν πανέμορφο κατάφυτο προαύλιο χώρο, στο κέντρο της πόλης. Στο Συνοικισμό κεντρική εκκλησία είναι αυτή της Παναγίας.

Το κέντρο, σε μεγάλο βαθμό πεζοδρομημένο, συγκεντρώνει τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα. Αξιοπρόσεκτα είναι το Δικαστικό Μέγαρο και το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας. Η κεντρική λεωφόρος - Εθνικής Αντιστάσεως - οδηγεί στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (γνωστή στους ντόπιους ως Φλοίσβος) με το άγαλμα του φτερωτού Πηγάσου, συμβόλου της πόλης.

Σημείο αναφοράς αποτελεί η παραλία "Καλάμια", που τα τελευταία χρόνια βραβεύεται συνεχώς με γαλάζια σημαία, με πλήθος χώρων εστίασης και διασκέδασης και άριστα οργανωμένη παραλία.

Στην πόλη λειτουργεί Εκκλησιαστικό και Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004 λειτουργεί στην Κόρινθο το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Αθλητισμός

Στην Κόρινθο λειτουργούν τα ακόλουθα αθλητικά σωματεία:

Π.Α.Σ. Κόρινθος
Έμβλημα του Π.Α.Σ. Κορίνθου
Έμβλημα του Π.Α.Σ. Κορίνθου
Αθλητική ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία ιδρύθηκε το 1963 μετά τη συγχώνευση του Παγκορινθιακού με τον Άρη Κορίνθου. Μετά από νέα συγχώνευση με τον Παγκορινθιακό ονομάζεται πλέον ΠΑΣ Κόρινθος. Ο Παγκορινθιακός είχε ιδρυθεί το 1959 μετά από τη συγχώνευση δύο ομάδων της Κορίνθου, του Ολυμπιακού και του Αχιλλέα. Έχει πέντε συμμετοχές στην Α΄ Εθνική, είκοσι επτά συμμετοχές στη Β΄ Εθνική, οκτώ στη Γ΄ Εθνική, έξι στη Δ΄ Εθνική και δύο στο Α΄τοπικό Κορινθίας.
Την περίοδο 1999-2000 μετέχει στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής. Μετά από υποβιβασμό μετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας Κορινθίας για δύο αγωνιστικές περιόδους (2000 - 01 και 2001 - 02). Την περίοδο 2002-2007 η Κόρινθος αγωνίζεται στη Δ΄ Εθνική, από όπου και προβιβάζεται το 2007 στη Γ΄ Εθνική, στην οποία αγωνίζεται ως σήμερα διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο.Το 2011 η ΕΠΟ υποβηβασε την Π.Α.Σ. Κόρινθος στην Δέλτα Εθνική για πλαστογραφια.Κατά την περίοδο 2011-2012 η Π.Α.Σ. Κόρινθος κερδιζει το πρωτάθλημα στην 1η θέση.Την περίοδο2012-2013 θα αγωνίζεται στην Γ΄Εθνική.
Πανιώνιος Κορίνθου
Το έμβλημα του Α.Π.Ο. "Πανιώνιος" Κορίνθου
Το έμβλημα του Α.Π.Ο. "Πανιώνιος" Κορίνθου
Ιδρύθηκε το 2006 και διατηρεί τμήματα καλαθοσφαίρισης παίδων-εφήβων-ανδρών. Στις 8 Νοεμβρίου 2006 αναγνωρίστηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ως μέλος της οικογένειας των σωματείων μπάσκετ. Έκτοτε συμμετέχει στα πρωταθλήματα της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αργολιδοκορινθίας και Κυνουρίας. Έχει ως έδρα το κλειστό γυμναστήριο Κορίνθου. Προπονητές του ΑΠΟ "Πανιώνιος" έχουν διατελέσει καταξιωμένα ονόματα στο χώρο του μπάσκετ, όπως οι κ.κ. Χρυσανθόπουλος Ιωάννης και Μανωλιτσάκης Δημήτριος. Σημερινός προπονητής είναι ο κ. Λαζάρου Γεώργιος, ο οποίος έχει αγωνισθεί στην Α1 Εθνική κατηγορία ως παίκτης του Ιωνικού Νικαίας.
  • Αγωνιστική πορεία
    • 2006-07: Πρωταθλητής Β' κατηγορίας ΕΣΚΑΚ. Άνοδος στην Α2΄.
    • 2009-10: Πρωταθλητής Α2΄ κατηγορίας ΕΣΚΑΚ. Άνοδος στην Α1΄.
    • 2010-11: Α1΄ κατηγορία ΕΣΚΑΚ.

Σχολικές Μονάδες

4ο Λύκειο Κορίνθου

3ο Γυμνάσιο Κορίνθου 3ο Λύκειο Κορίνθου 1ο Λύκειο Κορίνθου 2ο Λύκειο Κορίνθου

Υποσημειώσεις - Παραπομπές - Βιβλιογραφία

  1. Πηγή: Ιστοσελίδα Δήμου Κορινθίων, πρόσβαση στις 6/4/2011

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Φωτογραφικό υλικό