Αντάντ Νιραρί Α΄: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ο Sotkil μετακίνησε τη σελίδα Αντάντ Νιραρί Α' στη Αντάντ Νιραρί Α΄: Ορθή απόδοση ελλ.αριθμ.
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Αρχείο:Adad-Nirari stela.jpg|thumb|200px|Στήλη με απεικόνιση του βασιλιά Αντάντ Νιραρί Α']]
[[Αρχείο:Adad-Nirari stela.jpg|thumb|200px|Στήλη με απεικόνιση του βασιλιά Αντάντ Νιραρί Α']]
'''Αντάντ Νιραρί Α'''', βασιλιάς της [[Ασσυρία|Ασσυρίας]] ([[1308]] - [[1275]] π.χ.) γιος του [[Ενλίλ Νιραρί]], αδελφός και διάδοχος του [[Αρίκ-ντέν-ιλί]] με τον Αντάντ Νιραρί Α' θα ξεκινήσει η ταχύτατη άνοδος της '''Α' Ασσυριακής αυτοκρατορίας'''. Ο Αντάντ Νιραρί Α' κατέλαβε το Χανιγκαλβάτ ανατολική επαρχία των Μιτάννι τοποθετώντας δικούς του Ασσύριους κυβερνήτες, συνέτριψε τους Κασσίτες της [[Βαβυλώνα|Βαβυλώνας]] επεκτείνοντας σημαντικά προς τον νότο τα σύνορα της Ασσυρίας σε βάρος τους. Στα βόρεια κατέλαβε απο τους Χετταίους το Καρσεμίς επεκτείνοντας το ίδιο τα σύνορα του σε βάρος των Χετταίων και των Χουριτών, έκανε πρωτεύουσα του την [[Νιμρούδ]] ονομάζοντας τον εαυτό του "'''μεγάλο βασιλιά'''" και "'''εκλεκτό των θεών'''"
Ο '''Αντάντ Νιραρί Α'''', ήταν βασιλιάς της [[Ασσυρία|Ασσυρίας]] ([[1308]] - [[1275]] π.χ.) γιος του [[Ενλίλ Νιραρί]], αδελφός και διάδοχος του [[Αρίκ-ντέν-ιλί]]. Με τον Αντάντ Νιραρί Α' θα ξεκινήσει η ταχύτατη άνοδος της '''Α' Ασσυριακής αυτοκρατορίας'''. Ο Αντάντ Νιραρί Α' κατέλαβε το Χανιγκαλβάτ ανατολική επαρχία των Μιτάννι τοποθετώντας δικούς του Ασσύριους κυβερνήτες, συνέτριψε τους Κασσίτες της [[Βαβυλώνα|Βαβυλώνας]] επεκτείνοντας σημαντικά προς τον νότο τα σύνορα της Ασσυρίας σε βάρος τους. Στα βόρεια κατέλαβε από τους Χετταίους το Καρσεμίς, επεκτείνοντας το ίδιο τα σύνορα του σε βάρος των Χετταίων και των Χουριτών, έκανε πρωτεύουσα του την [[Νιμρούδ]] ονομάζοντας τον εαυτό του "'''μεγάλο βασιλιά'''" και "'''εκλεκτό των θεών'''"


==Πηγές==
==Πηγές==
Γραμμή 12: Γραμμή 12:
[[Κατηγορία:Βασιλείς της Ασσυρίας]]
[[Κατηγορία:Βασιλείς της Ασσυρίας]]
[[Κατηγορία:Ασσυρία]]
[[Κατηγορία:Ασσυρία]]

[[en:Adad-nirari I]]
[[fr:Adad-nerari Ier]]
[[de:Adad-nirari I.]]
[[it:Adad-nirari I]]
[[pl:Adad-nirari I]]
[[es:Adad-nirari I]]

Έκδοση από την 10:57, 9 Ιουνίου 2013

Στήλη με απεικόνιση του βασιλιά Αντάντ Νιραρί Α'

Ο Αντάντ Νιραρί Α', ήταν βασιλιάς της Ασσυρίας (1308 - 1275 π.χ.) γιος του Ενλίλ Νιραρί, αδελφός και διάδοχος του Αρίκ-ντέν-ιλί. Με τον Αντάντ Νιραρί Α' θα ξεκινήσει η ταχύτατη άνοδος της Α' Ασσυριακής αυτοκρατορίας. Ο Αντάντ Νιραρί Α' κατέλαβε το Χανιγκαλβάτ ανατολική επαρχία των Μιτάννι τοποθετώντας δικούς του Ασσύριους κυβερνήτες, συνέτριψε τους Κασσίτες της Βαβυλώνας επεκτείνοντας σημαντικά προς τον νότο τα σύνορα της Ασσυρίας σε βάρος τους. Στα βόρεια κατέλαβε από τους Χετταίους το Καρσεμίς, επεκτείνοντας το ίδιο τα σύνορα του σε βάρος των Χετταίων και των Χουριτών, έκανε πρωτεύουσα του την Νιμρούδ ονομάζοντας τον εαυτό του "μεγάλο βασιλιά" και "εκλεκτό των θεών"

Πηγές

  • A. K. Grayson (1972). Assyrian Royal Inscriptions, Volume 1. Otto Harrassowitz. pp. 57–79.
  • Marc Van De Mieroop (2009). The Eastern Mediterranean in the Age of Ramesses II. Wiley-Blackwell. p. 64.
  • J. M. Munn-Rankin (1975). "XXV: Assyrian Military Power, 1300–1200 BC". In I. E. S. Edwards, C. J. Gadd, N. G. L. Hammond, S. Solberger. The Cambridge Ancient History, Volume II, Part 2, History of the Middle East and the Aegean Region, 1380–1000 BC. Cambridge University Press. pp. 274–279.
Προκάτοχος:
Αρίκ-ντέν-ιλί
Βασιλιάς των Ασσυρίων
13081275
Διάδοχος:
Σαλμανασέρ Α'