Ασσούρ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Abocanto (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Abocanto (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Αρχείο:Ashur god.jpg|thumb|200px|Ο θεός Ασσούρ πάνω στον ηλιακό δίσκο]]
[[Αρχείο:Ashur god.jpg|thumb|200px|Ο θεός Ασσούρ πάνω στον ηλιακό δίσκο]]
Με το όνομα '''Ασσούρ''' φέρεται κορυφαίος θεός των θεοτήτων των [[Ασσύριοι|Ασσυρίων]], φίλος και προστάτης του λαού, όλοι οι βασιλείς της αρχαίας Ασσυρίας θεωρούσαν τον εαυτό τους εκπρόσωπο του προέρχεται απο τον ηλιακό θεό Ουτού των Σουμερίων γιό του Νανά θεού της Σελήνης ο οποίος αργότερα μεταφέρθηκε στους Ακκάδες ως Σαμάς θεός του ήλιου και της δικαιοσύνης. Το όνομα του είναι Ακκαδικής προέλευσης και μεταφράζεται σαν "'''άξονας του ουρανού'''" ή "'''ορίζοντας του ουρανού'''" κάτι που σημαίνει οτι εκπροσωπεί για τον λαό του τους Ασσύριους τον ουράνιο κόσμο. Παριστάνονταν ως μαχόμενος [[τόξο (όπλο)|τοξότης]] και θεωρούνταν πάντα νικητής και θεός του [[πόλεμος|πολέμου]] βρισκόταν μόνιμα πάνω στο ουράνιο ηλιακό άρμα, την συνήθεια αυτή του Ασσούρ αντέγραψαν αργότερα οι Πέρσες για να παραστήσουν τον δικό τους θεό Αχούρα Μάσδα πάνω στον ηλιακό δίσκο και οι Εβραίοι αργότερα για τον δικό τους θεό Γιαχβέ. Ο Ασσούρ ήταν για τους Ασσύριους ο μοναδικός μεγάλος τους θεός αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν οικογενειακό πάνθεο θεών όπως οι προγενέστεροι Σουμέριοι απο τους οποίους τον αντέγραψαν αφού οι ίδιοι σαν Σημίτες νομάδες δέν είχαν δημιουργήσει δικό τους θεό, κατά πολλές παραδόσεις ήταν ο πρώτος βασιλιάς του λαού τους που θεοποιήθηκε.
Με το όνομα '''Ασσούρ''' φέρεται κορυφαίος θεός των θεοτήτων των [[Ασσύριοι|Ασσυρίων]], φίλος και προστάτης του λαού, όλοι οι βασιλείς της αρχαίας Ασσυρίας θεωρούσαν τον εαυτό τους εκπρόσωπο του προέρχεται απο τον ηλιακό θεό Ουτού των Σουμερίων γιό του Νανά θεού της Σελήνης ο οποίος αργότερα μεταφέρθηκε στους Ακκάδες ως Σαμάς θεός του ήλιου και της δικαιοσύνης. Το όνομα του είναι Ακκαδικής προέλευσης και μεταφράζεται στα Ακκαδικά που είναι ίδια γλώσσα με τα Ασσυριακά σαν "'''άξονας του ουρανού'''" ή "'''ορίζοντας του ουρανού'''" κάτι που σημαίνει οτι εκπροσωπεί για τον λαό του τους Ασσύριους τον ουράνιο κόσμο. Παριστάνονταν ως μαχόμενος [[τόξο (όπλο)|τοξότης]] και θεωρούνταν πάντα νικητής και θεός του [[πόλεμος|πολέμου]] βρισκόταν μόνιμα πάνω στο ουράνιο ηλιακό άρμα, την συνήθεια αυτή του Ασσούρ αντέγραψαν αργότερα οι Πέρσες για να παραστήσουν τον δικό τους θεό Αχούρα Μάσδα πάνω στον ηλιακό δίσκο και οι Εβραίοι αργότερα για τον δικό τους θεό Γιαχβέ. Ο Ασσούρ ήταν για τους Ασσύριους ο μοναδικός μεγάλος τους θεός αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν οικογενειακό πάνθεο θεών όπως οι προγενέστεροι Σουμέριοι απο τους οποίους τον αντέγραψαν αφού οι ίδιοι σαν Σημίτες νομάδες δέν είχαν δημιουργήσει δικό τους θεό, κατά πολλές παραδόσεις ήταν ο πρώτος βασιλιάς του λαού τους που θεοποιήθηκε.
Συμβολικές παραστάσεις του θεού Ασσούρ βρέθηκαν σε ασσυριακές βασιλικές σφραγίδες, καθώς και σε διακοσμητικούς κύκλους αρχαίων ασσυριακών [[ανάκτορο|ανακτόρων]].
Συμβολικές παραστάσεις του θεού Ασσούρ βρέθηκαν σε ασσυριακές βασιλικές σφραγίδες, καθώς και σε διακοσμητικούς κύκλους αρχαίων ασσυριακών [[ανάκτορο|ανακτόρων]].



Έκδοση από την 02:38, 5 Ιουνίου 2013

Ο θεός Ασσούρ πάνω στον ηλιακό δίσκο

Με το όνομα Ασσούρ φέρεται κορυφαίος θεός των θεοτήτων των Ασσυρίων, φίλος και προστάτης του λαού, όλοι οι βασιλείς της αρχαίας Ασσυρίας θεωρούσαν τον εαυτό τους εκπρόσωπο του προέρχεται απο τον ηλιακό θεό Ουτού των Σουμερίων γιό του Νανά θεού της Σελήνης ο οποίος αργότερα μεταφέρθηκε στους Ακκάδες ως Σαμάς θεός του ήλιου και της δικαιοσύνης. Το όνομα του είναι Ακκαδικής προέλευσης και μεταφράζεται στα Ακκαδικά που είναι ίδια γλώσσα με τα Ασσυριακά σαν "άξονας του ουρανού" ή "ορίζοντας του ουρανού" κάτι που σημαίνει οτι εκπροσωπεί για τον λαό του τους Ασσύριους τον ουράνιο κόσμο. Παριστάνονταν ως μαχόμενος τοξότης και θεωρούνταν πάντα νικητής και θεός του πολέμου βρισκόταν μόνιμα πάνω στο ουράνιο ηλιακό άρμα, την συνήθεια αυτή του Ασσούρ αντέγραψαν αργότερα οι Πέρσες για να παραστήσουν τον δικό τους θεό Αχούρα Μάσδα πάνω στον ηλιακό δίσκο και οι Εβραίοι αργότερα για τον δικό τους θεό Γιαχβέ. Ο Ασσούρ ήταν για τους Ασσύριους ο μοναδικός μεγάλος τους θεός αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν οικογενειακό πάνθεο θεών όπως οι προγενέστεροι Σουμέριοι απο τους οποίους τον αντέγραψαν αφού οι ίδιοι σαν Σημίτες νομάδες δέν είχαν δημιουργήσει δικό τους θεό, κατά πολλές παραδόσεις ήταν ο πρώτος βασιλιάς του λαού τους που θεοποιήθηκε. Συμβολικές παραστάσεις του θεού Ασσούρ βρέθηκαν σε ασσυριακές βασιλικές σφραγίδες, καθώς και σε διακοσμητικούς κύκλους αρχαίων ασσυριακών ανακτόρων.

Πηγές

Myths of Babylonia and Assyria, by Donald A. MacKenzie, [1915]