Τέμενος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Αφαιρώ 13 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q740625
Dgolitsis (συζήτηση | συνεισφορές)
αναμόρφωση, μορφοποίηση και επέκταση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το '''Τέμενος''' είναι οροθετημένος (τεχνητά ή όχι) χώρος, μέσα στο οποίο λατρευόταν μια θεότητα ή συνηθέστερα ένας ήρωας στην αρχαία Ελλάδα. Ήταν συνήθως [[αλσύλλια]] που περιέκλειαν βωμούς ή και άλλες πρόχειρες, τυχαία τοποθετημένες κατασκευές για την τέλεση ιεροπραξιών. Αποτελούν ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της αρχαίας θρησκείας,<ref>[[Κωνσταντίνος Καβάφης]][http://cavafis.compupress.gr/kavgr184.htm Στα περίχωρα της Αντιοχείας]</ref> ιδίως στις απαρχές της, καθώς και μέσα από την οριοθέτηση και καθιέρωση του χώρου προήλθαν τα ιερά. .
Το '''Τέμενος''' είναι οριοθετημένος χώρος για τη [[λατρεία]] των θεών, με διάφορα ιερά ή και κοσμικά κτίρια. Χρησιμοποιείται για τα αρχαία αλλά και σύγχρονα ιερά κτίρια, με εξαίρεση τις χριστιανικές εκκλησίες οι οποίες αναφέρονται ως "εκκλησίες" (ανεξαρτήτως δόγματος).
==Παραπομπές==

{{παραπομπές}}
{{θρησκειολογία-επέκταση}}
{{θρησκειολογία-επέκταση}}



Έκδοση από την 18:35, 3 Ιουνίου 2013

Το Τέμενος είναι οροθετημένος (τεχνητά ή όχι) χώρος, μέσα στο οποίο λατρευόταν μια θεότητα ή συνηθέστερα ένας ήρωας στην αρχαία Ελλάδα. Ήταν συνήθως αλσύλλια που περιέκλειαν βωμούς ή και άλλες πρόχειρες, τυχαία τοποθετημένες κατασκευές για την τέλεση ιεροπραξιών. Αποτελούν ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της αρχαίας θρησκείας,[1] ιδίως στις απαρχές της, καθώς και μέσα από την οριοθέτηση και καθιέρωση του χώρου προήλθαν τα ιερά. .

Παραπομπές