Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Dasnik (συζήτηση | συνεισφορές)
Νέα σελίδα: Το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο - ήταν το ανώτατο κρατικό όργανο διαβούλευσης της Ρωσική Αυτοκρα...
 
Dasnik (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο - ήταν το ανώτατο κρατικό όργανο διαβούλευσης της [[Ρωσική Αυτοκρατορία|Ρωσικής Αυτοκρατορίας]] κατά τα έτη 1726-1730 που αποτελούταν από 7-8 άτομα. Δημιουργήθηκε από την αυτοκράτειρα [[Αικατερίνη Α΄]] ως συμβουλευτικό όργανο, στην πραγματικότητα όμως αποφάσιζε για σημαντικά ζητήματα του κράτους.
Το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο - ήταν το ανώτατο κρατικό όργανο διαβούλευσης της [[Ρωσική Αυτοκρατορία|Ρωσικής Αυτοκρατορίας]] κατά τα έτη 1726-1730 που αποτελούταν από 7-8 άτομα. Δημιουργήθηκε από την αυτοκράτειρα [[Αικατερίνη Α΄ της Ρωσίας|Αικατερίνη Α΄]] ως συμβουλευτικό όργανο, στην πραγματικότητα όμως αποφάσιζε για σημαντικά ζητήματα του κράτους.


==Δημιουργία του Συμβουλίου==
==Δημιουργία του Συμβουλίου==


Η άνοδος στο θρόνο της Αικατερίνης Α΄μετά το θάνατο του Πέτρου Α΄ προκάλεσε την ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου οργάνου, το οποίο θα ενημέρωνε την αυτοκράτειρα για την κατάσταση που επικρατεί στο κράτος και να ελέγχει την κυβέρνηση, κάτι που η Αικατερίνη Α΄ δεν αισθανόταν ικανή να πράττει. Αυτό το όργανο έγινε το ''Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο''.
Η άνοδος στο θρόνο της Αικατερίνης Α΄μετά το θάνατο του [[Πέτρος Α΄ της Ρωσίας (ο Μέγας)|Πέτρου Α΄]] προκάλεσε την ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου οργάνου, το οποίο θα ενημέρωνε την αυτοκράτειρα για την κατάσταση που επικρατεί στο κράτος και να ελέγχει την κυβέρνηση, κάτι που η Αικατερίνη Α΄ δεν αισθανόταν ικανή να πράττει. Αυτό το όργανο έγινε το ''Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο''.


Το διάταγμα για τη δημιουργία του Συμβουλίου εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 1726. Τα μέλη της διορίστηκαν:
Το διάταγμα για τη δημιουργία του Συμβουλίου εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 1726. Τα μέλη της διορίστηκαν:
Γραμμή 12: Γραμμή 12:
* Κόμης Πέτρ Αλεξέεβιτς Τολστόι
* Κόμης Πέτρ Αλεξέεβιτς Τολστόι
* Πρίγκιπας Ντμίτρι Μηχάιλοβιτς Γκολίτσιν
* Πρίγκιπας Ντμίτρι Μηχάιλοβιτς Γκολίτσιν
* Βαρονος Αντρέι Ιβάνοβιτς Όστερμαν
* Βαρόνος Αντρέι Ιβάνοβιτς Όστερμαν
* Ένα μήνα μετά προστέθηκε και ένα άλλο μέλος, ήταν ο γαμπρός της αυτοκράτειρας, ο Δούκας Κάρλος Φρειδερίκος του Χολστάιν, στον οποίον όπως έλεγε «μπορούσε να βασιστεί πλήρως».
* Ένα μήνα μετά προστέθηκε και ένα άλλο μέλος, ήταν ο γαμπρός της αυτοκράτειρας, ο Δούκας Κάρλος Φρειδερίκος του Χολστάιν, στον οποίον όπως έλεγε «μπορούσε να βασιστεί πλήρως».


Γραμμή 25: Γραμμή 25:
</gallery>
</gallery>


Τα μελή του συμβουλίου όμως από νωρίς ξεκίνησαν τη διαμάχη μεταξύ τους για την περισσότερη επιρροή μέσα σ'αυτό, με αποτέλεσμα το συμβούλιο να διοικείται από λίγους μόνο σύμβουλους. Από τα ιδρυτικά μέλη του συμβουλίου ήταν οι τρεις με μεγαλύτερη δύναμη: οι Γκολόβκιν, Γκολίτσιν και ο Όστερμαν. Το 1727 η κατάσταση άλλαξε υπέρ του νέου μέλους του συμβουλίου του Βασίλη Ντολγκορούκι. Τα μελή συχνά αντιμάχονταν ο ένας τον άλλον, δημιουργούσαν συμμαχίες για να πολεμήσουν το δυνατότερο. Η εξουσία του όλο ένα και αυξανόταν. Οι αποφάσεις που έπαιρναν οι σύμβουλοι καθόριζαν την τύχη των διάδοχων αυτοκρατόρων και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας γενικότερα. Έτσι το 1930 με μανιφέστο της αυτοκράτειρας Άννα Ιβάνοβνα το Συμβούλιο διαλύθηκε και αντικαταστάθηκε με Υπουργικό Συμβούλιο.
Τα μελή του συμβουλίου από νωρίς ξεκίνησαν τη διαμάχη μεταξύ τους για περισσότερη επιρροή μέσα σ'αυτό, με αποτέλεσμα το συμβούλιο να διοικείται από λίγους μόνο σύμβουλους. Από τα ιδρυτικά μέλη του συμβουλίου ήταν οι τρεις με μεγαλύτερη δύναμη: οι Γκολόβκιν, Γκολίτσιν και ο Όστερμαν. Το 1727 η κατάσταση άλλαξε υπέρ του νέου μέλους του συμβουλίου του Βασίλη Ντολγκορούκι. Τα μελή συχνά αντιμάχονταν ο ένας τον άλλον, δημιουργούσαν συμμαχίες για να πολεμήσουν το δυνατότερο. Η εξουσία τους όλο ένα και αυξανόταν. Οι αποφάσεις που έπαιρναν οι σύμβουλοι καθόριζαν την τύχη των διάδοχων αυτοκρατόρων και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας γενικότερα. Έτσι το 1930 με μανιφέστο της αυτοκράτειρας [[Άννα Ιβάνοβνα]] το Συμβούλιο διαλύθηκε και αντικαταστάθηκε με Υπουργικό Συμβούλιο.


==Τύχη των συμβούλων==
==Τύχη των συμβούλων==

Έκδοση από την 19:01, 2 Ιουνίου 2013

Το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο - ήταν το ανώτατο κρατικό όργανο διαβούλευσης της Ρωσικής Αυτοκρατορίας κατά τα έτη 1726-1730 που αποτελούταν από 7-8 άτομα. Δημιουργήθηκε από την αυτοκράτειρα Αικατερίνη Α΄ ως συμβουλευτικό όργανο, στην πραγματικότητα όμως αποφάσιζε για σημαντικά ζητήματα του κράτους.

Δημιουργία του Συμβουλίου

Η άνοδος στο θρόνο της Αικατερίνης Α΄μετά το θάνατο του Πέτρου Α΄ προκάλεσε την ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου οργάνου, το οποίο θα ενημέρωνε την αυτοκράτειρα για την κατάσταση που επικρατεί στο κράτος και να ελέγχει την κυβέρνηση, κάτι που η Αικατερίνη Α΄ δεν αισθανόταν ικανή να πράττει. Αυτό το όργανο έγινε το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο.

Το διάταγμα για τη δημιουργία του Συμβουλίου εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 1726. Τα μέλη της διορίστηκαν:

  • Στρατάρχης-αρχιστράτηγος Πρίγκιπας Αλεξάντρ Μένσικοφ,
  • Γενικός-ναύαρχος Κόμης Φιοντόρ Ματβέεβιτσς Απραξιν
  • Καγκελάριος Κόμης Γαβριήλ Γκολόβκιν
  • Κόμης Πέτρ Αλεξέεβιτς Τολστόι
  • Πρίγκιπας Ντμίτρι Μηχάιλοβιτς Γκολίτσιν
  • Βαρόνος Αντρέι Ιβάνοβιτς Όστερμαν
  • Ένα μήνα μετά προστέθηκε και ένα άλλο μέλος, ήταν ο γαμπρός της αυτοκράτειρας, ο Δούκας Κάρλος Φρειδερίκος του Χολστάιν, στον οποίον όπως έλεγε «μπορούσε να βασιστεί πλήρως».

Τα μελή του συμβουλίου από νωρίς ξεκίνησαν τη διαμάχη μεταξύ τους για περισσότερη επιρροή μέσα σ'αυτό, με αποτέλεσμα το συμβούλιο να διοικείται από λίγους μόνο σύμβουλους. Από τα ιδρυτικά μέλη του συμβουλίου ήταν οι τρεις με μεγαλύτερη δύναμη: οι Γκολόβκιν, Γκολίτσιν και ο Όστερμαν. Το 1727 η κατάσταση άλλαξε υπέρ του νέου μέλους του συμβουλίου του Βασίλη Ντολγκορούκι. Τα μελή συχνά αντιμάχονταν ο ένας τον άλλον, δημιουργούσαν συμμαχίες για να πολεμήσουν το δυνατότερο. Η εξουσία τους όλο ένα και αυξανόταν. Οι αποφάσεις που έπαιρναν οι σύμβουλοι καθόριζαν την τύχη των διάδοχων αυτοκρατόρων και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας γενικότερα. Έτσι το 1930 με μανιφέστο της αυτοκράτειρας Άννα Ιβάνοβνα το Συμβούλιο διαλύθηκε και αντικαταστάθηκε με Υπουργικό Συμβούλιο.

Τύχη των συμβούλων

Μερικοί από αυτούς απεβίωσαν, κάποιο απολύθηκαν ενώ 4 από τα αδέλφια του Ντολγκορούκοφ εκτελέστηκαν.