Αγάθωνας Ιακωβίδης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
LIMNIOS (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
LIMNIOS (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 33: Γραμμή 33:
[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1955]]
[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1955]]
[[Κατηγορία:Έλληνες τραγουδιστές]]
[[Κατηγορία:Έλληνες τραγουδιστές]]
[[Κατηγορία:Λαϊκοί τραγουδιστές]]

[[de:Agathonas Iakovidis]]
[[de:Agathonas Iakovidis]]
[[en:Agathonas Iakovidis]]
[[en:Agathonas Iakovidis]]

Έκδοση από την 09:20, 17 Μαΐου 2013

Ο 'Αγάθωνας Ιακωβίδης (1955-) είναι Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης από τη Θεσσαλονίκη. Το 2013 εκπροσωπεί την Ελλάδα στο διεθνή διαγωνισμό της Eurovision μαζί με το συγκρότημα Κόζα Μόστρα με το τραγούδι "Alkohol is free".

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης το 1955. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από τη Μικρασία, γι' αυτό τα πρώτα τραγούδια που άκουγε ήταν μικρασιάτικες μελωδίες. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική το 1971 και σταδιακά έμαθε μόνος του να παίζει σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών, δηλαδή: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μάντολα, μαντολίνο. Το 1973 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Αμέσως συνειδητοποίησε πως η μουσική που τον εκφράζει και του ταιριάζει είναι η ρεμπέτικη και αφιερώνεται σε αυτή αποκλειστικά. Κατέχει πολλούς σπάνιους δίσκους γραμμοφώνου με ρεμπέτικα τραγούδια, και αξιοποιεί τη συλλογή του σε ραδιοφωνικές μουσικές εκπομπές.

Το 1977 φτιάχνει το "Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης", με το οποίο παίζει σε μαγαζιά, κάνει συναυλίες και ηχογραφεί δύο δίσκους. Το 1981 αποφασίζει να μεταβεί στην Αθήνα. Συνεργάζεται με γνωστούς τεχνίτες της λαϊκής μουσικής: Κώστας Παπαδόπουλος, Γιώργος Κόρος, Βασίλης Σούκας, Λάζαρος Κουλαξίζης, Νίκος Φιλιππίδης και Νίκος Χατζόπουλος είναι κάποιοι από τους συνεργάτες του. Γίνεται πιο γνωστός και κάνει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και Η.Π.Α. Από το 1987 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Η δισκογραφία του αφορά αποκλειστικά στο ρεμπέτικο. Έχει ερμηνεύσει πολλά δημοφιλή ρεμπέτικα αλλά και παλιά, άγνωστα τραγούδια που έχει ανασύρει από το πλούσιο αρχειακό υλικό που κατέχει.

Το 2013 αποδέχθηκε την πρόσκληση του συγκροτήματος Κόζα Μόστρα να συμμετάσχει μαζί τους στο Φεστιβάλ της Γιουροβίζιον στη Σουηδία με το τραγούδι "Alkohol is free", με το οποίο προκρίθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης.

Δισκογραφία

  1. Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (1982), Pan-Vox
  2. Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης Νο 2 (1983), Pan Vox
  3. Κάθε βραδάκι μια φωτιά (1985), Pan Vox
  4. Με στόχο την καρδούλα σου: νέα ρεμπέτικα με τον Αγάθωνα και την Κατερίνα Ξηρού / Βασίλης Νούσιας (1989), D.P.I. ATHENEUM ΕΠΕ
  5. Τα μπελεντέρια: σπάνια ρεμπέτικα σε νέα ηχογράφηση (1994), EROS
  6. Του τεκέ και της ταβέρνας (1996), EROS
  7. Αγάθωνας: την είδα απόψε λαϊκά / συμμετέχει η Γλυκερία (1998), EROS
  8. Ρεμπέτικα ντουέτα: Γκολές-Αγάθωνας, 18 σπάνια ρεμπέτικα (1999), EROS
  9. Κώστας Σκαρβέλης: από την Πόλη στον Πειραιά (2000), EROS
  10. Τα ρεμπέτικα της εργατιάς: Αγάθωνας-Γκολές (2001), EROS
  11. Δημώδη Άσματα (2002), EROS

Οικογένεια

Είναι παντρεμένος με την Εριφύλη Χοντολίδου, με την οποία έχουν ένα γιο, το Νίκο, ο οποίος ασχολείται επίσης με το ρεμπέτικο και συμμετέχει σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Πηγές