Εμιράτο της Μπουχάρας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 20: Γραμμή 20:
| θέση=
| θέση=
}}
}}
Το '''Εμιράτο της Μπουχάρας''' ([[περσική γλώσσα|περσικά]]: امارت بخارا) ήταν κράτος της Κεντρικής Ασίας, από το 1785 έως το 1920. Καταλάμβανε την περιοχή μεταξύ των ποταμών [[Αμού Ντάρια]] και [[Συρ Ντάρια]], γνωστή παλαιότερα ως [[Υπερωξιανή]]. H καρδιά του εμιράτου βρισκόταν στην περιοχή κατά μήκος του κάτω ρου του ποταμού Ζαραφσάν, παραπόταμου του Αμού Ντάρια, ενώ αστικά κέντρα του ήταν οι αρχαίες πόλεις της [[Σαμαρκάνδη]]ς και η πρωτεύουσα [[Μπουχάρα]]. Στα δυτικά του, στη [[Χορασμία|Χωρεσμία]], βρισκόταν το [[Χανάτο της Χίβας]], και στα ανατολικά του, στην κοιλάδα [[Φεργκάνα]], το [[Χανάτο της Κοκάνδης]]. Σήμερα αποτελεί τμήμα του κράτους του [[Ουζμπεκιστάν]].
Το '''Εμιράτο της Μπουχάρας''' ([[περσική γλώσσα|περσικά]]: امارت بخارا) ήταν ανεξάρτητο κράτος της Κεντρικής Ασίας, από το 1785 έως το 1920. Καταλάμβανε την περιοχή μεταξύ των ποταμών [[Αμού Ντάρια]] και [[Συρ Ντάρια]], γνωστή παλαιότερα ως [[Υπερωξιανή]]. H καρδιά του εμιράτου βρισκόταν στην περιοχή κατά μήκος του κάτω ρου του ποταμού Ζαραφσάν, παραπόταμου του Αμού Ντάρια, ενώ αστικά κέντρα του ήταν οι αρχαίες πόλεις της [[Σαμαρκάνδη]]ς και η πρωτεύουσα [[Μπουχάρα]]. Στα δυτικά του, στη [[Χορασμία|Χωρεσμία]], βρισκόταν το [[Χανάτο της Χίβας]], και στα ανατολικά του, στην κοιλάδα [[Φεργκάνα]], το [[Χανάτο της Κοκάνδης]]. Σήμερα αποτελεί τμήμα του κράτους του [[Ουζμπεκιστάν]].





Έκδοση από την 21:07, 11 Μαΐου 2013

Error: No name(s) given
Διάρκεια;
Πρωτεύουσα Μπουχάρα
Θρησκεία Ισλαμισμός (Σουνιτικοί και Σιιτικοί πληθυσμοί), Ιουδαϊσμός
Πολίτευμα Αδιευκρίνιστο
Ιστορία
 -  Ίδρυση
 -  Κατάλυση

Το Εμιράτο της Μπουχάρας (περσικά: امارت بخارا) ήταν ανεξάρτητο κράτος της Κεντρικής Ασίας, από το 1785 έως το 1920. Καταλάμβανε την περιοχή μεταξύ των ποταμών Αμού Ντάρια και Συρ Ντάρια, γνωστή παλαιότερα ως Υπερωξιανή. H καρδιά του εμιράτου βρισκόταν στην περιοχή κατά μήκος του κάτω ρου του ποταμού Ζαραφσάν, παραπόταμου του Αμού Ντάρια, ενώ αστικά κέντρα του ήταν οι αρχαίες πόλεις της Σαμαρκάνδης και η πρωτεύουσα Μπουχάρα. Στα δυτικά του, στη Χωρεσμία, βρισκόταν το Χανάτο της Χίβας, και στα ανατολικά του, στην κοιλάδα Φεργκάνα, το Χανάτο της Κοκάνδης. Σήμερα αποτελεί τμήμα του κράτους του Ουζμπεκιστάν.