Γεώργιος Ρωμαίος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Vagrand (συζήτηση | συνεισφορές)
μ + 2 κατηγορίες,± 2 κατηγορίες (με το HotCat)
PsyKupo (συζήτηση | συνεισφορές)
μ μδιορθσς
Γραμμή 2: Γραμμή 2:


== Βιογραφικά στοιχεία ==
== Βιογραφικά στοιχεία ==
Γεννήθηκε στους [[Πάγοι Κέρκυρας|Πάγους]] της [[Κέρκυρα]]ς στις 14 Απριλίου του 1934. Ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές του, το 1952 εγκαταστάθηκε στην [[Αθήνα]], όπου φοίτησε στη συνέχεια στην [[Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών]] (ΑΣΟΕ). Αποφοιτώντας ακολούθησε επαγγελματικά τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα "[[Το Βήμα]]'' (1959) στην οποία και ανέλαβε εξελικτικά συντάκτης Βουλής, πολιτικός συντάκτης, διευθυντής σύνταξης και διευθυντής μέχρι το 1981. Επί δικτατορίας, το 1971, συνελήφθη και κρατήθηκε ένα μήνα στο ΕΑΤ/ΕΣΑ και 6 μήνες στις Φυλακές Κορυδαλλού για τη συμμετοχή του στο ΠΑΚ.<br />
Γεννήθηκε στους [[Πάγοι Κέρκυρας|Πάγους]] της [[Κέρκυρα]]ς στις 14 Απριλίου του 1934. Ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές του, το 1952 εγκαταστάθηκε στην [[Αθήνα]], όπου φοίτησε στη συνέχεια στην [[Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών]] (ΑΣΟΕ). Αποφοιτώντας ακολούθησε επαγγελματικά τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα "[[Το Βήμα]]" (1959) στην οποία και ανέλαβε εξελικτικά συντάκτης Βουλής, πολιτικός συντάκτης, διευθυντής σύνταξης και διευθυντής μέχρι το 1981. Επί [[Χούντα των Συνταγματαρχών|δικτατορίας]], το 1971, συνελήφθη και κρατήθηκε ένα μήνα στο [[ΕΑΤ-ΕΣΑ]] και 6 μήνες στις Φυλακές Κορυδαλλού για τη συμμετοχή του στο [[Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα|ΠΑΚ]].<br />
Παρά ταύτα το επόμενο έτος (1972) ταξίδεψε επανειλημμένα σε αποστολές στην [[Κύπρο] καθώς και στην Ινδία, Ταϊλάνδη, και Χονγκ-Κονγκ. Μετά την μεταπολίτευση ταξίδεψε στην [[Ανατολική Γερμανία]] (1977), τη [[Σοβιετική Ένωση]] (1977) και στο Λίβανο (1978). Παράλληλα κατά την περίοδο 1976 - 1978 υπήρξε αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).
Παρά ταύτα το επόμενο έτος (1972) ταξίδεψε επανειλημμένα σε αποστολές στην [[Κύπρος|Κύπρο]] καθώς και στην Ινδία, Ταϊλάνδη, και Χονγκ-Κονγκ. Μετά την μεταπολίτευση ταξίδεψε στην [[Ανατολική Γερμανία]] (1977), τη [[Σοβιετική Ένωση]] (1977) και στο Λίβανο (1978). Παράλληλα κατά την περίοδο 1976 - 1978 υπήρξε αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).


== Πολιτική σταδιοδρομία ==
== Πολιτική σταδιοδρομία ==
Ακολούθως στη δεκαετία του 1980 ασχολήθηκε με την πολιτική συντασσόμενος με το ΠΑΣΟΚ. Το 1981 με την εκλογή του ΠΑΣΟΚ διορίστηκε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ θέση που διατήρησε μέχρι το 1984 όταν ανέλαβε Εωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο έτος ανέλαβε Πρόεδρος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου (1984). Την περίοδο 1987 - 1989 ανέλαβε αντιπρόεδρος του Εωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέση που διατήρησε μέχρι το 1992 και ως ωβουλευτής. Ακολούθως ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικά διάφορους υπογικούς θώκους στο Υπογείο Εθνικής Οικονομίας, όπως υφυπογός Εθνικής Οικονομίας (13 Οκτωβρίου 1993 - 4 Μαΐου 1994) και στη συνέχεια αναπληρωτής υπογός Εθνικής Οικονομίας (4 Μαΐου 1994 - 15 Σεπτεμβρίου 1995). Το 1994 κατά το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και λιγο αργότερα ανέλαβε αναπληρωτής υπογός Εξωτερικών. Στις εκλογές του 1996 υπέβαλε υποψηφιότητα όπου και εξελέγη βουλευτής Α΄ Περιφέρειας Αθήνας αναλαμβάνοντας αμέσως υπογός Δημόσιας Τάξης (25 Σεπτεμβρίου 1996 θέση που διατήρησε μέχρι το 2000 όπου και επέστρεψε στη δημοσιογραφία.
Ακολούθως στη δεκαετία του 1980 ασχολήθηκε με την πολιτική συντασσόμενος με το [[ΠΑΣΟΚ]]. Το 1981 με την εκλογή του ΠΑΣΟΚ διορίστηκε γενικός διευθυντής της [[ΕΡΤ]] θέση που διατήρησε μέχρι το 1984 όταν ανέλαβε Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο έτος ανέλαβε Πρόεδρος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του [[Ιόνιο Πανεπιστήμιο|Ιονίου Πανεπιστημίου]] (1984). Την περίοδο 1987 - 1989 ανέλαβε αντιπρόεδρος του [[Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο|Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου]], θέση που διατήρησε μέχρι το 1992 και ως ευρωβουλευτής. Ακολούθως ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικά διάφορους υπουργικούς θώκους στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (13 Οκτωβρίου 1993 - 4 Μαΐου 1994) και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας (4 Μαΐου 1994 - 15 Σεπτεμβρίου 1995). Το 1994 κατά το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και λιγο αργότερα ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Στις εκλογές του 1996 υπέβαλε υποψηφιότητα όπου και εξελέγη βουλευτής Α΄ Περιφέρειας Αθήνας αναλαμβάνοντας αμέσως υπουργός Δημόσιας Τάξης (25 Σεπτεμβρίου 1996 θέση που διατήρησε μέχρι το 2000 όπου και επέστρεψε στη δημοσιογραφία.


== Τιμές - ιδιωτική ζωή ==
== Τιμές - ιδιωτική ζωή ==
Ο Γεώργιος Ρωμαίος έχει τιμηθεί με το μετάλλιο Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων (στη Πράγα το 1971), καθώς και με το χρυσό μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταού. Ο Γεώργιος Ρωμαίος είναι έγγαμος με την Μαρία Χατζοπούλου, ομιλεί επίσης αγγλικά και είναι μόνιμος κάτοικος Αθήνας (Φιλοθέη).
Ο Γεώργιος Ρωμαίος έχει τιμηθεί με το μετάλλιο Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων (στη Πράγα το 1971), καθώς και με το χρυσό μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ο Γεώργιος Ρωμαίος είναι έγγαμος με την Μαρία Χατζοπούλου, ομιλεί επίσης αγγλικά και είναι μόνιμος κάτοικος Αθήνας (Φιλοθέη).


== Συγγραφικό έργο ==
== Συγγραφικό έργο ==
Γραμμή 18: Γραμμή 18:


== Σημειώσεις ==
== Σημειώσεις ==
Ο Γ. Ρωμαίος έγινε περισσότερο γνωστός με την υπόθεση Λαμπράκη όταν τότε ως απεσταλμένος δημοσιογράφος του "Βήματος" και των "Νέων" στη Θεσσαλονίκη έκανε σχετικές δημοσιογραφικές έρευνες που αν και βρήκε κάποια στοιχεία τελικά έγινε ακόλουθος της τότε προπαγάνδας. Επίσης έμεινε παροιμιώδες το όνομά του ως υπογός Δημόσιας Τάξης όταν αστυνομικοί ξεφούσκωναν τα λάστιχα των αγροτικών μηχανημάτων στην εθνική οδό στη διάρκεια απεργίας αγροτών. Επίσης φέρεται, την ίδια περίοδο 1999, μαζί με άλλους υπογούς μέλη του ΚΥΣΕΑ, υπό πρωθυπογό τον Κ. Σημίτη να συνυπέγραψε τη σύμβαση της προμήθειας και κατασκευής υποβρυχίων από την Γερμανία που ακόμα εκκρεμεί η παράδοσή τους πέραν του σχετικού οικονομικού σκανδάλου που ανέκυψε.
Ο Γ. Ρωμαίος έγινε περισσότερο γνωστός με την υπόθεση Λαμπράκη όταν τότε ως απεσταλμένος δημοσιογράφος του "Βήματος" και των "Νέων" στη Θεσσαλονίκη έκανε σχετικές δημοσιογραφικές έρευνες που αν και βρήκε κάποια στοιχεία τελικά έγινε ακόλουθος της τότε προπαγάνδας. Επίσης έμεινε παροιμιώδες το όνομά του ως υπουργός Δημόσιας Τάξης όταν αστυνομικοί ξεφούσκωναν τα λάστιχα των αγροτικών μηχανημάτων στην εθνική οδό στη διάρκεια απεργίας αγροτών. Επίσης φέρεται, την ίδια περίοδο 1999, μαζί με άλλους υπουργούς μέλη του ΚΥΣΕΑ, υπό πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη να συνυπέγραψε τη σύμβαση της προμήθειας και κατασκευής υποβρυχίων από την Γερμανία που ακόμα εκκρεμεί η παράδοσή τους πέραν του σχετικού οικονομικού σκανδάλου που ανέκυψε.
Ο Γ. Ρωμαίος δεν έχει καμία συγγένεια με τον εκ Γυθείου καθηγητή Κωνσταντίνο Ρωμαίο, που λανθασμένα έχει αναφερθεί κατά καιρούς.
Ο Γ. Ρωμαίος δεν έχει καμία συγγένεια με τον εκ Γυθείου καθηγητή Κωνσταντίνο Ρωμαίο, που λανθασμένα έχει αναφερθεί κατά καιρούς.


Γραμμή 32: Γραμμή 32:
|ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ=14 Απριλίου]
|ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ=14 Απριλίου]
|ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ=1934
|ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ=1934
|ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ=Κέρκα, Ελλάδα
|ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ=Κέρκυρα, Ελλάδα
|ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ=
|ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ=
|ΕΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ=
|ΕΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ=
Γραμμή 38: Γραμμή 38:
}}
}}


[[Κατηγορία:Εωβουλευτές εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ]]
[[Κατηγορία:Ευρωβουλευτές εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές Α' Αθηνών]]
[[Κατηγορία:Έλληνες βουλευτές]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ]]
[[Κατηγορία:Έλληνες υπογοί Δημοσίας Τάξεως]]
[[Κατηγορία:Έλληνες υπουργοί Δημοσίας Τάξεως]]
[[Κατηγορία:Έλληνες υφυπογοί Εθνικής Οικονομίας]]
[[Κατηγορία:Έλληνες πολιτικοί]]
[[Κατηγορία:Έλληνες δημοσιογράφοι]]
[[Κατηγορία:Έλληνες δημοσιογράφοι]]
[[Κατηγορία:Έλληνες συγγραφείς]]
[[Κατηγορία:Έλληνες συγγραφείς]]
[[Κατηγορία:Κερκαίοι]]
[[Κατηγορία:Κερκυραίοι]]
[[Κατηγορία:Έλληνες αναπληρωτές υπογοί Εθνικής Οικονομίας]]
[[Κατηγορία:Έλληνες αναπληρωτές υπουργοί Εθνικής Οικονομίας]]
[[Κατηγορία:Έλληνες αναπληρωτές υπογοί Εξωτερικών]]
[[Κατηγορία:Έλληνες αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών]]

Έκδοση από την 15:53, 30 Απριλίου 2013

Ο Γεώργιος Ρωμαίος, του Θεοδώρου, είναι Έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός, έχοντας διατελέσει υπουργός και ευρωβουλευτής.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στους Πάγους της Κέρκυρας στις 14 Απριλίου του 1934. Ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές του, το 1952 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου φοίτησε στη συνέχεια στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕ). Αποφοιτώντας ακολούθησε επαγγελματικά τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα "Το Βήμα" (1959) στην οποία και ανέλαβε εξελικτικά συντάκτης Βουλής, πολιτικός συντάκτης, διευθυντής σύνταξης και διευθυντής μέχρι το 1981. Επί δικτατορίας, το 1971, συνελήφθη και κρατήθηκε ένα μήνα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και 6 μήνες στις Φυλακές Κορυδαλλού για τη συμμετοχή του στο ΠΑΚ.
Παρά ταύτα το επόμενο έτος (1972) ταξίδεψε επανειλημμένα σε αποστολές στην Κύπρο καθώς και στην Ινδία, Ταϊλάνδη, και Χονγκ-Κονγκ. Μετά την μεταπολίτευση ταξίδεψε στην Ανατολική Γερμανία (1977), τη Σοβιετική Ένωση (1977) και στο Λίβανο (1978). Παράλληλα κατά την περίοδο 1976 - 1978 υπήρξε αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Πολιτική σταδιοδρομία

Ακολούθως στη δεκαετία του 1980 ασχολήθηκε με την πολιτική συντασσόμενος με το ΠΑΣΟΚ. Το 1981 με την εκλογή του ΠΑΣΟΚ διορίστηκε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ θέση που διατήρησε μέχρι το 1984 όταν ανέλαβε Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο έτος ανέλαβε Πρόεδρος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου (1984). Την περίοδο 1987 - 1989 ανέλαβε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέση που διατήρησε μέχρι το 1992 και ως ευρωβουλευτής. Ακολούθως ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικά διάφορους υπουργικούς θώκους στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (13 Οκτωβρίου 1993 - 4 Μαΐου 1994) και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας (4 Μαΐου 1994 - 15 Σεπτεμβρίου 1995). Το 1994 κατά το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και λιγο αργότερα ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Στις εκλογές του 1996 υπέβαλε υποψηφιότητα όπου και εξελέγη βουλευτής Α΄ Περιφέρειας Αθήνας αναλαμβάνοντας αμέσως υπουργός Δημόσιας Τάξης (25 Σεπτεμβρίου 1996 θέση που διατήρησε μέχρι το 2000 όπου και επέστρεψε στη δημοσιογραφία.

Τιμές - ιδιωτική ζωή

Ο Γεώργιος Ρωμαίος έχει τιμηθεί με το μετάλλιο Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων (στη Πράγα το 1971), καθώς και με το χρυσό μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ο Γεώργιος Ρωμαίος είναι έγγαμος με την Μαρία Χατζοπούλου, ομιλεί επίσης αγγλικά και είναι μόνιμος κάτοικος Αθήνας (Φιλοθέη).

Συγγραφικό έργο

  • "Όταν τα έβλεπα απ΄ έξω" Εκδ. Καστανιώτη (1997)
  • "Η περιπέτεια του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα" Εκδ. Πατάκη (2011)
  • "Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών" Εκδ. Πατάκη (2012)
  • "Από τον ανήλικο Όθωνα στη καγκελάριο Μέρκελ" Εκδ. Πατάκη (2012)

Σημειώσεις

Ο Γ. Ρωμαίος έγινε περισσότερο γνωστός με την υπόθεση Λαμπράκη όταν τότε ως απεσταλμένος δημοσιογράφος του "Βήματος" και των "Νέων" στη Θεσσαλονίκη έκανε σχετικές δημοσιογραφικές έρευνες που αν και βρήκε κάποια στοιχεία τελικά έγινε ακόλουθος της τότε προπαγάνδας. Επίσης έμεινε παροιμιώδες το όνομά του ως υπουργός Δημόσιας Τάξης όταν αστυνομικοί ξεφούσκωναν τα λάστιχα των αγροτικών μηχανημάτων στην εθνική οδό στη διάρκεια απεργίας αγροτών. Επίσης φέρεται, την ίδια περίοδο 1999, μαζί με άλλους υπουργούς μέλη του ΚΥΣΕΑ, υπό πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη να συνυπέγραψε τη σύμβαση της προμήθειας και κατασκευής υποβρυχίων από την Γερμανία που ακόμα εκκρεμεί η παράδοσή τους πέραν του σχετικού οικονομικού σκανδάλου που ανέκυψε. Ο Γ. Ρωμαίος δεν έχει καμία συγγένεια με τον εκ Γυθείου καθηγητή Κωνσταντίνο Ρωμαίο, που λανθασμένα έχει αναφερθεί κατά καιρούς.

Πηγές

  • Who's Who Αθήνα 1979 σελ.600.
  • Γ. Βούλτεψης "Υπόθεση Λαμπράκη" Εκδ. Αλκυών Αθήνα 1998 σελ.293.