Νεϊμάρ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
GioTzio (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
GioTzio (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 79: Γραμμή 79:
Ο Νεϊμάρ ξεκίνησε το 2013 στο Καμπεονάτο Παουλίστα σκοράροντας δύο φορές στον πρώτο αγώνα, που έληξε 3-1 με νίκη επί της Σάο Μπερνάρντο, στις 19 Ιανουαρίου. Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 23 Ιανουαρίου 2013, ο Νεϊμάρ σκόραρε και πάλι κατά της Μποταφόγκο στη νίκη με 3-0. Στις 3 Φεβρουαρίου 2013, η Σάντος κέρδισε με 3-1 την Σάο Πάολο, με τον Νεϊμάρ να βάζει ένα γκόλ και να δίνει δύο ασίστ. Στις 18 Μαρτίου 2013, ο Νεϊμάρ είπε ότι έχει ένα όνειρο "Να αγωνιστεί στην Ευρώπη, για ένα μεγάλο σύλλογο όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης ή η Τσέλσι. Αλλά συνέχισε λέγοντας "Δεν υπάρχει νόημα να κάνουμε εικασίες, για το μέλλον μου, θα φύγω από την Σάντος όταν θέλω εγώ να φύγω."
Ο Νεϊμάρ ξεκίνησε το 2013 στο Καμπεονάτο Παουλίστα σκοράροντας δύο φορές στον πρώτο αγώνα, που έληξε 3-1 με νίκη επί της Σάο Μπερνάρντο, στις 19 Ιανουαρίου. Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 23 Ιανουαρίου 2013, ο Νεϊμάρ σκόραρε και πάλι κατά της Μποταφόγκο στη νίκη με 3-0. Στις 3 Φεβρουαρίου 2013, η Σάντος κέρδισε με 3-1 την Σάο Πάολο, με τον Νεϊμάρ να βάζει ένα γκόλ και να δίνει δύο ασίστ. Στις 18 Μαρτίου 2013, ο Νεϊμάρ είπε ότι έχει ένα όνειρο "Να αγωνιστεί στην Ευρώπη, για ένα μεγάλο σύλλογο όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης ή η Τσέλσι. Αλλά συνέχισε λέγοντας "Δεν υπάρχει νόημα να κάνουμε εικασίες, για το μέλλον μου, θα φύγω από την Σάντος όταν θέλω εγώ να φύγω."


==Διεθνής Καριέρα==
===Εθνική Βραζιλίας===
===Εθνική Βραζιλίας===
[[Αρχείο:Neymar 2011.jpg|200px|μικρογραφία|αριστερά|Ο Νεϊμάρ με την Εθνική Βραζιλίας]]
[[Αρχείο:Neymar 2011.jpg|200px|μικρογραφία|αριστερά|Ο Νεϊμάρ με την Εθνική Βραζιλίας]]

Έκδοση από την 19:58, 10 Απριλίου 2013

Πρότυπο:Πληροφορίες ποδοσφαιριστή1

Ο Νεϊμάρ ντα Σύλβα Σάντος ΤζούνιορΣφάλμα αναφοράς: Μη έγκυρη ετικέτα <ref> μη έγκυρα ονόματα, π.χ. πάρα πολλά ή απλώς Νεϊμάρ (Neymar) είναι βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής και γεννήθηκε στο Σάο Πάολο στις 5 Φεβρουαρίου του 1992. Αγωνίζεται με την ομάδα της Σάντος και η θέση του είναι στην κορυφή της επίθεσης, ωστόσο όμως μπορεί να παίξει με μεγάλη ευκολία και ως πλάγιος επιθετικός αλλά και στο χώρο του κέντρου. Το 2012, το περιοδικό Σπόρτς Πρό χαρακτήρισε τον Νεϊμάρ ως τον πιο εμπορεύσιμο αθλητή στον κόσμο. Επίσης, η εφημερίδα Γκουάρντιαν τον κατέταξε στην θέση #13 από τους καλύτερους 100 ποδοσφαιριστές του 2012. Στην ηλικία των 19, ο Νεϊμάρ κέρδισε το βραβείο ως ποδοσφαιριστής της χρονιάς της Νότιας Αμερικής για το 2011. Το 2011 έλαβε υποψηφιότητες για το ΦΙΦΑ Μπαλλόν, όπου ήρθε στην 10η θέση και το βραβείο ΦΙΦΑ Πούσκας, το οποίο κέρδισε. Είναι γνωστός για την επιτάχυνση, την ταχύτητα, την ντρίμπλα και το φινίρισμα του. Το ποδοσφαιρικό του στύλ έχει κερδίσει τους κριτικούς, τους οπαδούς, τα ΜΜΕ και πλέον πολλοί τον συγκρίνουν με τον Λιονέλ Μέσι. Ο Πελέ χαρακτηριστηκά είπε σε μια δήλωση του για τον Νεϊμάρ "εξαιρετικός παίκτης". Ο Νεϊμάρ εντάχθηκε στην Σάντος το 2003, μετά την άνοδό του μέσα από τις τάξεις της ομάδας, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα στην οποία και αγωνίζεται. Έκανε το ντεμπούτο του για την Σάντος το 2009, και ψηφίστηκε ως ο καλύτερος νέος παίκτης του 2009 στο Καμπεονάτο Παουλίστα. Ακολούθησε να ψηφιστεί ως ο καλύτερος παίκτης της Σάντος το 2010 στο Καμπεονάτο Παουλίστα και επίσης πρώτος σκόρερ για το 2010 στο Κόπα Μπραζιλίας με 11 γκολ. Τελείωσε τη σεζόν 2010 με 42 γκολ σε 60 παιχνίδια. Ο Νεϊμάρ ψηφίστηκε και πάλι καλύτερος παίκτης της χρονιάς για το 2011, καθώς η ομάδα του διατήρησε τον τίτλο του πρωταθλητή και κέρδισε το Κόπα Λιμπερταδόρες στο οποίο ο Νεϊμάρ σημείωσε 6 γκολ σε 13 εμφανίσεις. Ο Νεϊμάρ αγωνίζεται επίσης και με την εθνική Βραζιλίας. Στις 10 Αυγούστου το 2010, στην ηλικία των 18 ετών, έκανε το ντεμπούτο του για τη Σελεσάο σε έναν φιλικό αγώνα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Σκόραρε με κεφαλιά στο 28ο λεπτό, συμβάλλοντας στη νίκη της Βραζιλίας με 2-0. Ήταν ο πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος 2011 της Νότιας Αμερικής Νέων με εννέα γκολ, μεταξύ των οποίων δύο στον τελικό, στη νίκη 6-0 εναντίον της Ουρουγουάης, βοηθώντας τη Βραζιλία να κερδίσει 11ο τίτλο τους σε αυτό το διαγωνισμό.

Καριέρα

Σάντος

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στα 11 του, από την Σάντος το 2003. Την επόμενη χρονιά (2004), το ταλέντο του εκτιμήθηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης και πέρασε επιτυχημένα δοκιμαστικά τεστ από τον ισπανικό σύλλογο, για να μεταγραφεί εκεί, όμως η ομάδα του, τον πλήρωσε με 1 εκατ. ρεάλ βραζιλίας (το νόμισμα της χώρας) και τον κράτησε στις ακαδημίες της. Το 2009, μετά από πέντε χρόνια στις ακαδημίες, προωθήθηκε σε ηλικία 17 ετών στην πρώτη ομάδα. Από τότε έχει εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του, την τεχνική του κατάρτιση, τις ντρίμπλες του και την ταχύτητά του. Πολλές ομάδες, μεταξύ αυτών οι Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, έχουν προσπαθήσει να τον αποκτήσουν.

Σεζόν 2009

Ο Νεϊμάρ, παρά τα 17 χρόνια της ηλικίας του, στις 7 Μαρτίου το 2009 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα γήπεδα της Βραζιλίας με επαγγελματικό συμβολαίο όπου αγωνίστηκε τα τελευταία 30 λεπτά απέναντι στην ομάδα της Οέστε. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα πέτυχε το πρώτο του γκόλ απέναντι στην ομάδα Μόγκι Μίριμ. Ένα μήνα αργότερα πέτυχε το καθοριστικό γκόλ της νίκης με 2-1 ενάντια στην Παλμέιρας. Τελικά, τελείωσε την πρώτη του σεζόν με 48 εμφανίσεις και 12 γκόλ.

Σεζόν 2010

Το 2010 ο Νεϊμάρ συνέχισε την καταπληκτική του πορεία και στις 15 Απριλίου σκόραρε 5 φορές σε έναν αγώνα απέναντι στην ομάδα της Γκουαρανί στο Βραζιλιάνικο κύπελλο. Στο κύπελλο εκείνη την σεζόν σκόραρε συνολικά 14 φορές σε 19 αγώνες και κατέκτησε με την ομάδα του το τρόπαιο νικώντας την Σάντρο Αντρέ στον τελικό και κερδίζοντας το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της διοργάνωσης. Εκείνη την σεζόν η Σάντος απέρηψε αρχικά πρόταση 12 εκατ. για να παραχωρίσει τον Νεϊμάρ στην Γουεστ Χαμ και στην συνέχεια πρόταση 20 εκατ. της Τσέλσι. Έπειτα ο μάνατζέρ του, Βάγκνερ Ριμπέιρο αποκάλυψε ότι ο Νεϊμάρ θέλει να γίνει ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου και παίζοντας στο Πρωτάθλημα της Βραζιλίας η πιθανότητες για κάτι τέτιο είναι μηδενικές. Ο Νεϊμάρ κλείνοντας το θέμα, σε μια συνέντευξή του στην Ντέιλι Τέλεγκραφ, είχε δηλώσει οτι ήταν χαρούμενος για το ενδιαφέρον της Τσέλσι και οτι όνειρο του είναι να αγωνιστεί στην Ευρώπη, ωστόσο όμως η επιλογή να μείνει και να συνεχίσει στην Σάντος ήταν σωστή. Παρά τις δυο πρώτες, άκρως επιτυχημένες σεζόν όπου ο Νεϊμάρ τελείωσε με την καταπληκτική στατιστική τερμάτων 42 γκόλ σε 60 αγώνες, προβλήματα εμφανίστηκαν γύρο απο το όνομα του που αφορούσαν αρχικά ένα θέατρο που έκανε ότι χτυπήθηκε απο αντίπαλο ποδοσφαιστή αντί να συνεχίσει την πορεία του με την μπάλα και την ανυπακοή που έδειξε στον προπονητή του όταν αυτός αρνήθηκε να χτυπήσει ο Νεϊμάρ το πέναλτι αλλά ένας άλλος συμπέκτης της ομάδας του.

Σεζόν 2011

Το 2011 ο Νεϊμάρ συνέχισε την επιτυχημένη πορεία του, κατακτώντας με την ομάδα του το Κόπα Λιμπερταδόρες. Στον τελικό η ομάδα του κέρδισε με 2-1 την Πενιαρόλ, ομάδα της Ουρουγουάης όπου και άνοιξε το σκόρ ο Νεϊμάρ και στο τέλος κέρδισε το βραβείο του πολυτιμότερου ποδοσφαιριστή του αγώνα. Συνολικά σκόραρε 6 φορές σε όλους τους αγώνες, με αποτέλεσμα να τερματίσει τρίτος στην κατάταξη τον σκόρερς εκείνη την περίοδο. Τελευταία φόρα που στέφθηκε τροπαιούχος του Κόπα Λιμπερταδόρες η Σάντος ήταν το 1963 όπου αγωνιζόταν και ο Πελέ. Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο πρόεδρος της Σάντος, Λουίς Ριμπέιρο, κατηγόρησε την ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης στην ΦΙΦΑ, ότι προσπαθεί να προσελκύσει τον Νεϊμάρ να υπογράψει συμβόλαιο με την Ρεάλ, δίχως την άδεια της Σάντος να προχωρήσουν οι συζητήσεις. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 9 Νοεμβρίου το 2011, ο Νεϊμάρ και η Σάντος βρίσκουν την χρυσή τομή και υπογράφουν συμβόλαιο επέκτασης με αποδοχές 50% περισσότερο από οτι έπαιρνε πρίν. Με το γεγονός αυτό έβαλε τέλος στα δημοσιεύματα που έγραφαν ότι θέλει να φύγει από της Σάντος αφού οι αποδοχές ανταπεξέρχονταν σε συμβόλαια ποδοσφαιριστών Ευρώπης. Κλείνοντας την σεζόν, στις 31 Δεκεμβρίου το 2011 ο Νεϊμάρ παίρνει ακόμα ένα βραβείο, το βραβείο του καλύτερου Νοτιοαμερικανού ποδοσφαιριστή της χρονιάς ακολουθώντας τα βήματα των Μαραντόνα, Πελέ, Ρομάριο και Ζίκο.

Σεζόν 2012

Στις 5 Φεβρουαρίου 2012, όταν ο Νεϊμάρ έγινε 20 χρόνων, σκόραρε το 100ο του γκόλ ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής κατά της Παλμέιρας στο Καμπεονάτο Παουλίστα. Στις 25 Φεβρουαρίου 2012 Νεϊμάρ σκόραρε 2 γκόλ, το ένα εκ των οποίων από τα 25 μέτρα και βοήθησε την ομάδα του και με 2 ασίστ για να κερδίσουν με 6-1 την Πόντε Πρέτα. Στις 7 Μαρτίου, σκόραρε χατ-τρικ απέναντι στην Ιντερνασιονάλ στους αγώνες ομίλων του Κόπα Λιμπερταδόρες. Επίσης, σε έναν αγώνα απέναντι στη Σάο Πάολο ο Νεϊμάρ σκόραρε χατ-τρικ στην νίκη με 3-1. Στις 25 Αυγούστου 2012, η Σάντος ηττήθηκε με 2-1, ωστόσο όμως ο Νεϊμάρ πέτυχε το γκόλ της τιμής. Στις 3 Νοεμβρίου 2012, στο Μπραζιλέιρο Καμπεονάτο απέναντι στην ομάδα της Κρουζέιρο, ο Νεϊμάρ πέτυχε χατ-τρικ και ο έδωσε μια ασίστ στον Φελίπε Άντερσον, για να να πετύχει η ομάδα της Σάντος νίκη με 4-0. Τελείωσε το 2012 το Καμπεονάτο Μπραζιλέιρο με 14 γκόλ και ψηφίστηκε ως ο καλύτερος επιθετικός. Επίσης, πήρε και την Χρυσή Μπάλα και τερμάτισε δεύτερος, πίσω από τον Στόχ, στα βραβεία Πούσκας. Τέλος, κέρδισε το βραβείο, ποδοσφαιριστής της χρονιάς της Νότιας Αμερικής για το 2012, διατηρώντας το βραβείο του και την νίκη του μπροστά από τους ομοίους, όπως τον Ροναλντίνιο. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να φουντώσουν τα δημοσιεύματα για μεταγραφής του στην Μπαρτσελόνα, κάτι όμως που αμέσως διαψεύστηκε από τον ίδιο τον Νεϊμάρ.

Σεζόν 2013

Ο Νεϊμάρ ξεκίνησε το 2013 στο Καμπεονάτο Παουλίστα σκοράροντας δύο φορές στον πρώτο αγώνα, που έληξε 3-1 με νίκη επί της Σάο Μπερνάρντο, στις 19 Ιανουαρίου. Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 23 Ιανουαρίου 2013, ο Νεϊμάρ σκόραρε και πάλι κατά της Μποταφόγκο στη νίκη με 3-0. Στις 3 Φεβρουαρίου 2013, η Σάντος κέρδισε με 3-1 την Σάο Πάολο, με τον Νεϊμάρ να βάζει ένα γκόλ και να δίνει δύο ασίστ. Στις 18 Μαρτίου 2013, ο Νεϊμάρ είπε ότι έχει ένα όνειρο "Να αγωνιστεί στην Ευρώπη, για ένα μεγάλο σύλλογο όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης ή η Τσέλσι. Αλλά συνέχισε λέγοντας "Δεν υπάρχει νόημα να κάνουμε εικασίες, για το μέλλον μου, θα φύγω από την Σάντος όταν θέλω εγώ να φύγω."

Διεθνής Καριέρα

Εθνική Βραζιλίας

Ο Νεϊμάρ με την Εθνική Βραζιλίας

Το 2009, αγωνίστηκε για την Βραζιλιάνικη ομάδα κάτω των 17 ετών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αυτών των ηλικιών. Ο ποδοσφαιριστής προτάθηκε από θρύλους του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, όπως ο Πελέ και ο Ρομάριο, στον προπονητή της εθνικής Βραζιλίας, για να συμπεριληφθεί στην ομάδα του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου του 2010, αλλά δεν επιλέχθηκε, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στις 26 Ιουλίου του 2010. Έκανε όμως ντεμπούτο στις 10 Αυγούστου σε ηλικία 18 ετών, σκοράροντας μάλιστα, στην νίκη με 2-0 εναντίον των Η.Π.Α.. Έχει συμμετάσχει στο Κόπα Αμέρικα του 2011 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Έως τις 10 Ιουλίου 2012 έχει με την Εθνική Βραζιλίας 18 εμφανίσεις και 9 γκολ.

Διακρίσεις

Το 2011 βραβεύτηκε με το βραβείο Πούσκας για το καλύτερο γκολ του 2011. Ψηφίστηκε το 2011 ως ο καλύτερος νοτιοαμερικανός ποδοσφαιριστής με μεγάλη διαφορά ψήφου και θεωρείται ότι βαδίζει στα χνάρια του Πελέ. Από πολλούς θαυμαστές και μέσα ενημέρωσης συγκρίνεται με τον τέσσερις φορές κάτοχο της χρυσής σφαίρας, Λιονέλ Μέσσι. Με την Σάντος έχει κατακτήσει το 2010 ένα Κύπελλο Βραζιλίας, τρία πρωταθλήματα (2010, 2011, 2012) και ένα Κόπα Λιμπερταδόρες.

Τίτλοι

Ατομικές διακρίσεις

Αναφορές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι