Χερσόνησος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.2+) (Ρομπότ: Προσθήκη: be:Паўвостраў, ur:جزیرہ نما
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
</div>]]
</div>]]
'''Χερσόνησος''' λέγεται ένα τμήμα ξηράς, μικρής ή μεγάλης έκτασης, που εισχωρεί μέσα στη θάλασσα με συνέπεια να βρέχεται απ΄ αυτή από τρεις πλευρές. Συνηθέστερα η χερσόνησος συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με ευρύτατο λαιμό. Όταν, όμως, η χερσόνησος απολήγει σε ένωση με νησί, ή με μεγαλύτερο σε έκταση τμήμα τότε παρουσιάζει μια στενή χερσαία λωρίδα που ονομάζεται [[ισθμός]].
'''Χερσόνησος''' λέγεται ένα τμήμα ξηράς, μικρής ή μεγάλης έκτασης, που εισχωρεί μέσα στη θάλασσα με συνέπεια να βρέχεται απ΄ αυτή από τρεις πλευρές. Συνηθέστερα η χερσόνησος συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με ευρύτατο λαιμό. Όταν, όμως, η χερσόνησος απολήγει σε ένωση με νησί, ή με μεγαλύτερο σε έκταση τμήμα τότε παρουσιάζει μια στενή χερσαία λωρίδα που ονομάζεται [[ισθμός]].
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως στην Αρχαία Ελλάδα, από τον Όμηρο μέχρι τον 1ο π.Χ αιώνα οι λέξεις ΝΗΣΟΣ και ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ εκφέρονταν με την μοναδική λέξη ΝΗΣΟΣ. Απόδειξη αυτού είναι η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, η οποία ήταν 100% χερσόνησος, αλλά επειδή δεν υφίστατο η λέξη αυτή στο τότε λεξιλόγιο, την ονόμασαν ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ = ΝΗΣΟ του Πέλοπα! Δεν υπήρχε στο Ελληνικό λεξιλόγιο πριν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο η λέξη Χερσόνησος. Η λέξη ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε τότε από τους Ηρόδοτο αρχικά και Θουκυδίδη αργότερα και μόνο στον γραπτό λόγο. Ουσιαστικά και πάλι αποκαλείται ΝΗΣΟΣ με την προσθήκη από τον Ηρόδοτο του χαρακτηρισμού Χερσαία, δηλ. Χερσαία Νήσος = Χερσόνησος ή Χερρόνησος! Η χρήση της άρχισε δειλά – δειλά να καθιερώνεται από τον 1ο π.Χ αι. Βασική απόδειξη αυτής της αλήθειας είναι ο Διόδωρος ο Σικελιώτης (80 – 20 π.Χ), ο οποίος στο Βιβλίο 12 της Ιστορίας του γράφει για την κατάληψη από τους Αθηναίους της Σκιώνης στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής (χερσόνησο της Κασσάνδρας) και την δωρεά της αμέσως μετά στους Πλαταιείς: [«Ἀθηναῖοι δὲ τοὐναντίον τῷ φόβῳ βουλόμενοι καταπλήξασθαι τοὺς ἐν ὑποψίᾳ ἀποστάσεως ὄντας, παράδειγμα πᾶσιν ἀνέδειξαν τὴν ἐκ τῶν Σκιωναίων τιμωρίαν• ἐκπολιορκήσαντες γὰρ αὐτοὺς καὶ πάντας ἡβηδὸν κατασφάξαντες, παῖδας μὲν καὶ γυναῖκας ἐξηνδραποδίσαντο, τὴν δὲ ΝΗΣΟΝ οἰκεῖν παρέδοσαν τοῖς Πλαταιεῦσιν, ἐκπεπτωκόσι δι´ ἐκείνους ἐκ τῆς πατρίδος»]. Ονομάζει την Χερσόνησο της Παλλήνης ή Κασάνδρας με την λέξη ΝΗΣΟΝ. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και ο Ιστορικός Διόδωρος δεν είχε ακόμη ενστερνιστεί τη λέξη αυτή στον 1ο π.Χ Αιώνα! Οι λέξεις Νήσος και Χερσόνησος προέρχονται από το ρήμα ΝΕΩ, που σημαίνει κολυμπώ, πλέω, επιπλέω. Τα νησιά και οι χερσόνησοι περιπλέονται, κατά τον Όμηρο, έχουν τριγύρω τους θάλασσα. Τα νησιά και οι χερσόνησοι είναι πλωτά, με την έννοια ότι είναι και προσπελάσιμα και βατά γύρω - γύρω για τα πλοία. Τα νησιά και οι χερσόνησοι επιπλέουν, κολυμπούν.

== Αρχαιότητα ==
== Αρχαιότητα ==
Ονομαστές χερσόνησοι στην [[αρχαιότητα]] ήταν οι ακόλουθες:
Ονομαστές χερσόνησοι στην [[αρχαιότητα]] ήταν οι ακόλουθες:

Έκδοση από την 20:49, 6 Απριλίου 2013

Χερσόνησος μετά ισθμού (Κροατία)

Χερσόνησος λέγεται ένα τμήμα ξηράς, μικρής ή μεγάλης έκτασης, που εισχωρεί μέσα στη θάλασσα με συνέπεια να βρέχεται απ΄ αυτή από τρεις πλευρές. Συνηθέστερα η χερσόνησος συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με ευρύτατο λαιμό. Όταν, όμως, η χερσόνησος απολήγει σε ένωση με νησί, ή με μεγαλύτερο σε έκταση τμήμα τότε παρουσιάζει μια στενή χερσαία λωρίδα που ονομάζεται ισθμός. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως στην Αρχαία Ελλάδα, από τον Όμηρο μέχρι τον 1ο π.Χ αιώνα οι λέξεις ΝΗΣΟΣ και ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ εκφέρονταν με την μοναδική λέξη ΝΗΣΟΣ. Απόδειξη αυτού είναι η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, η οποία ήταν 100% χερσόνησος, αλλά επειδή δεν υφίστατο η λέξη αυτή στο τότε λεξιλόγιο, την ονόμασαν ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ = ΝΗΣΟ του Πέλοπα! Δεν υπήρχε στο Ελληνικό λεξιλόγιο πριν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο η λέξη Χερσόνησος. Η λέξη ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε τότε από τους Ηρόδοτο αρχικά και Θουκυδίδη αργότερα και μόνο στον γραπτό λόγο. Ουσιαστικά και πάλι αποκαλείται ΝΗΣΟΣ με την προσθήκη από τον Ηρόδοτο του χαρακτηρισμού Χερσαία, δηλ. Χερσαία Νήσος = Χερσόνησος ή Χερρόνησος! Η χρήση της άρχισε δειλά – δειλά να καθιερώνεται από τον 1ο π.Χ αι. Βασική απόδειξη αυτής της αλήθειας είναι ο Διόδωρος ο Σικελιώτης (80 – 20 π.Χ), ο οποίος στο Βιβλίο 12 της Ιστορίας του γράφει για την κατάληψη από τους Αθηναίους της Σκιώνης στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής (χερσόνησο της Κασσάνδρας) και την δωρεά της αμέσως μετά στους Πλαταιείς: [«Ἀθηναῖοι δὲ τοὐναντίον τῷ φόβῳ βουλόμενοι καταπλήξασθαι τοὺς ἐν ὑποψίᾳ ἀποστάσεως ὄντας, παράδειγμα πᾶσιν ἀνέδειξαν τὴν ἐκ τῶν Σκιωναίων τιμωρίαν• ἐκπολιορκήσαντες γὰρ αὐτοὺς καὶ πάντας ἡβηδὸν κατασφάξαντες, παῖδας μὲν καὶ γυναῖκας ἐξηνδραποδίσαντο, τὴν δὲ ΝΗΣΟΝ οἰκεῖν παρέδοσαν τοῖς Πλαταιεῦσιν, ἐκπεπτωκόσι δι´ ἐκείνους ἐκ τῆς πατρίδος»]. Ονομάζει την Χερσόνησο της Παλλήνης ή Κασάνδρας με την λέξη ΝΗΣΟΝ. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και ο Ιστορικός Διόδωρος δεν είχε ακόμη ενστερνιστεί τη λέξη αυτή στον 1ο π.Χ Αιώνα! Οι λέξεις Νήσος και Χερσόνησος προέρχονται από το ρήμα ΝΕΩ, που σημαίνει κολυμπώ, πλέω, επιπλέω. Τα νησιά και οι χερσόνησοι περιπλέονται, κατά τον Όμηρο, έχουν τριγύρω τους θάλασσα. Τα νησιά και οι χερσόνησοι είναι πλωτά, με την έννοια ότι είναι και προσπελάσιμα και βατά γύρω - γύρω για τα πλοία. Τα νησιά και οι χερσόνησοι επιπλέουν, κολυμπούν.

Αρχαιότητα

Ονομαστές χερσόνησοι στην αρχαιότητα ήταν οι ακόλουθες:

  • η Θρακική ή Καλλίπολης
  • η Ταυρική ή Σκυθική
  • η χερσόνησος Ζήνωνος στη Μαιωτίδα λίμνη
  • η Κνιδία ή Βιβασσίη στη Καρία
  • η της Ευβοίας (σημερινό άκρο Οχθονιάς)
  • η της Κρήτης
  • η Κιμβρική (σημερινή της Γιουτλάνδης)
  • η Αραβική (σημερινή του Κατάρ)
  • η Αιθιοπική ή νήσος Πανός (σημερινό άκρο Ρας Χαλάιμπ)
  • η Κυρηναϊκή ή Χέρρουρα, λεγόμενη σήμερα Ρας ατ Τον (=χερσόν. των σύκων)
  • ο "Πύργος των Αράβων" της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, και τέλος
  • Η "Χρυσή χερσόνησος" (η σημερινή Μαλάκα του Ινδικού).

Ευρώπη

Ασία

Αφρική

Αμερική

Ανταρκτική

Ωκεανία

Δείτε επίσης