Νικήτας (ξάδελφος του Ηρακλείου): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ όχι χειροκίνητα interwiki.
μ Επιμέλεια, προσοχή, σημαντική έλλειψη σημείων στίξης
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
'''Νικήτας(ξάδελφος του Ηρακλείου)''', έξαρχος της Καρχηδόνας πρώτος ξάδελφος του αυτοκράτορα Ηρακλείου γιός του Γρηγορά αδελφού του στρατηγού και εξάρχου της Καρχηδόνας [[Ηράκλειος ο πρεσβύτερος|Ηρακλείου του πρεσβύτερου]] συνεργάτης του [[Ηράκλειος|Ηρακλείου]] στην ανατροπή του τυράννου [[Φωκάς|Φωκά]] ([[610]]) στάλθηκε απο τον θείο του στην [[Αίγυπτο]] με στρατό προκειμένου να εμποδίσει την μεταφορά σταριού στην [[Κωνσταντινούπολη]]. Ο αυτοκράτορας ξάδελφος του τον αντάμειψε για τις υπηρεσίες του τοποθετώντας τον αργότερα έξαρχο της Καρχηδόνας, προσπάθησε να υπερασπίσει το Βυζάντιο απο τους Πέρσες αλλά δέν κατάφερε να ανακόψει την επέλαση του [[Χοσρόης Β'|Χοσρόη,]] νίκησε προσωρινά τους Πέρσες στην [[Καισάρεια]] αλλά δέν κατάφερε τελικά να εμποδίσει τους Πέρσες να καταλάβουν την [[Αίγυπτο]] ([[616]]). Ο Νικήτας τότε κατέφυγε στην [[Κύπρο]] προκειμένου να ζητήσει την βοήθεια του πατριάρχη Ιωάννη αλλά στην συνέχεια το όνομα του εξαφανίζεται απο τις πηγές πιθανώς πέθανε.
Ο '''Νικήτας(ξάδελφος του Ηρακλείου)''' ήταν έξαρχος της [[Καρχηδόνα]]ς πρώτος ξάδελφος του αυτοκράτορα Ηρακλείου. Επίσης ήταν γιος του Γρηγορά, αδελφού του στρατηγού και έξαρχου της Καρχηδόνας [[Ηράκλειος ο πρεσβύτερος|Ηρακλείου του πρεσβύτερου]], συνεργάτης του [[Ηράκλειος|Ηρακλείου]] στην ανατροπή του τυράννου [[Φωκάς|Φωκά]] ([[610]]). Στάλθηκε από τον θείο του στην [[Αίγυπτο]] με στρατό προκειμένου να εμποδίσει την μεταφορά [[στάρι|σταριού]] στην [[Κωνσταντινούπολη]]. Ο αυτοκράτορας ξάδελφος του τον αντάμειψε για τις υπηρεσίες του τοποθετώντας τον αργότερα έξαρχο της Καρχηδόνας. Προσπάθησε να υπερασπίσει το Βυζάντιο από τους Πέρσες αλλά δεν κατάφερε να ανακόψει την επέλαση του [[Χοσρόης Β'|Χοσρόη]]. Νίκησε προσωρινά τους Πέρσες στην [[Καισάρεια]] αλλά δεν κατάφερε τελικά να εμποδίσει τους Πέρσες να καταλάβουν την [[Αίγυπτο]], ([[616]]). Ο Νικήτας τότε κατέφυγε στην [[Κύπρο]] προκειμένου να ζητήσει την βοήθεια του πατριάρχη Ιωάννη αλλά στην συνέχεια το όνομα του εξαφανίζεται από τις πηγές. Πιθανώς πέθανε.
Είναι ο πατέρας της αυτοκράτειρας [[Γρηγορία|Γρηγορίας.]]
Είναι ο πατέρας της αυτοκράτειρας [[Γρηγορία|Γρηγορίας.]]



Έκδοση από την 08:00, 5 Απριλίου 2013

Ο Νικήτας(ξάδελφος του Ηρακλείου) ήταν έξαρχος της Καρχηδόνας πρώτος ξάδελφος του αυτοκράτορα Ηρακλείου. Επίσης ήταν γιος του Γρηγορά, αδελφού του στρατηγού και έξαρχου της Καρχηδόνας Ηρακλείου του πρεσβύτερου, συνεργάτης του Ηρακλείου στην ανατροπή του τυράννου Φωκά (610). Στάλθηκε από τον θείο του στην Αίγυπτο με στρατό προκειμένου να εμποδίσει την μεταφορά σταριού στην Κωνσταντινούπολη. Ο αυτοκράτορας ξάδελφος του τον αντάμειψε για τις υπηρεσίες του τοποθετώντας τον αργότερα έξαρχο της Καρχηδόνας. Προσπάθησε να υπερασπίσει το Βυζάντιο από τους Πέρσες αλλά δεν κατάφερε να ανακόψει την επέλαση του Χοσρόη. Νίκησε προσωρινά τους Πέρσες στην Καισάρεια αλλά δεν κατάφερε τελικά να εμποδίσει τους Πέρσες να καταλάβουν την Αίγυπτο, (616). Ο Νικήτας τότε κατέφυγε στην Κύπρο προκειμένου να ζητήσει την βοήθεια του πατριάρχη Ιωάννη αλλά στην συνέχεια το όνομα του εξαφανίζεται από τις πηγές. Πιθανώς πέθανε. Είναι ο πατέρας της αυτοκράτειρας Γρηγορίας.

Πηγές