Φραγκίσκος του Κοντί: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
CHE (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Bot: Migrating 9 langlinks, now provided by Wikidata on d:Q682207
Γραμμή 10: Γραμμή 10:


[[Κατηγορία:Οίκος Βουρβόνων]]
[[Κατηγορία:Οίκος Βουρβόνων]]

[[de:François de Bourbon, prince de Conti]]
[[en:François de Bourbon, prince de Conti]]
[[es:Francisco I de Conti]]
[[eu:Frantzisko I.a Contikoa]]
[[fr:François de Bourbon-Conti]]
[[it:Francesco di Borbone-Conti]]
[[nl:Frans van Bourbon]]
[[pl:Franciszek Burbon-Conti]]
[[ru:Конти, Франсуа де Бурбон]]

Έκδοση από την 10:29, 1 Απριλίου 2013

Φραγκίσκος του Κοντί

O Φραγκίσκος των Βουρβώνων του Κοντί (François de Bourbon, prince de Conti, 19 Αυγούστου 1558 - 1614) ήταν ο τρίτος γιος του Λουδοβίκου Α΄ των Βουρβώνων του Κοντέ και της Ελεονώρας του Ρουσύ. Πήρε τον τίτλο του μαρκησίου του Κοντί (1581-1597) και ανέβηκε στην τάξη του πρίγκηπα.

Ανήκε στην παλιά πίστη και δεν πήρε μέρος στους θρησκευτικούς πολέμους ως το 1587, όταν η δυσπιστία του Ερρίκου, δούκα του Γκιζ, τον έκαναν να υποστηρίξει ανοιχτά τον ξάδελφο του, Ερρίκο της Ναβάρρας, μέλλοντα βασιλιά Ερρίκο Δ΄. Μετά την άνοδο του στο θρόνο εξακολουθούσε να τον υποστηρίζει έντονα και μάλιστα μετά τον θάνατο του Καρόλου, καρδιναλίου των Βουρβόνων (1590), έγινε ένας από τους υποψήφιους μνηστήρες του θρόνου.

Παντρεύτηκε το 1605 (ενώ η πρώτη σύζυγός του, Ιωάννα του Κοέμ, είχε πεθάνει το 1601) την Λουίζα Μαργαρίτα της Λωρραίνης και Γκιζ (1574 - 1631), κόρη του Ερρίκου του Γκιζ και της Αικατερίνης του Κλεβ. Πέθανε χωρίς να αφήσει απογόνους και η χήρα του κατέφυγε στην αυλή της Μαρίας των Μεδίκων, όπου δέχθηκε πολλές τιμές. Ενεπλάκη σε συνωμοσία κατά του καρδινάλιου Ρισελιέ, αλλά απέτυχε και εξορίστηκε στο Ε κοντά στην Αμιένη, όπου και πέθανε.

Πηγές

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα François de Bourbon, prince de Conti της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).