Μπομπ Σφουγγαράκης (τηλεοπτική σειρά): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 9: Γραμμή 9:




Η σειρά είναι για όλες τις ηλικίες.μικρες μεγαλες ενα εκπεδευτικο παιδικο
Η σειρά είναι για όλες τις ηλικίες.


== Η γέννηση της σειράς ==
== Η γέννηση της σειράς ==

Έκδοση από την 07:58, 1 Απριλίου 2013

Αρχείο:Bob1.jpg
Στο κέντρο βρίσκεται ο Μπομπ Σφουγγαράκης και γύρω του μερικοί κάτοικοι του Βυθού του Μπικίνι. Βρίσκονται στον τόπο της δουλειάς του Μπομπ Σφουγγαράκη, το εστιατόριο «Τραγανός Κάβουρας»

Μπομπ Σφουγγαράκης (αγγλ. SpongeBob SquarePants) ονομάζεται αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων. Προβάλλεται στην Αμερική από το 1999 και συνεχίζει ακάθεκτο μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα προβάλλεται από το Nickelodeon το Star. Πρωταγωνιστής της είναι ο ομώνυμος χαρακτήρας Μπομπ Σφουγγαράκης Τετραγωνοπαντελονής, ένας θαλάσσιος σπόγγος, που με την αστείρευτη αισιοδοξία του αλλά και τη δόση αφέλειας που τον διακατέχουν, αντιμετωπίζει ποικίλες υποβρύχιες καταστάσεις.

Πλοκή

Ο Μπομπ Σφουγγαράκης, όπως όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες της εκπομπής, μένει στον βυθό της θάλασσας, συγκεκριμένα στον Βυθό του Μπικίνι, κάπου στον Ειρηνικό ωκεανό. Το σπίτι του είναι ένας ανανάς, αν και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα σπίτια εκτός των πρωταγωνιστών είναι περίπου όμοια μεταξύ τους, κατασκευασμένα από σίδερο. Οι γείτονές του είναι ο Πάτρικ, ο οποίος είναι ο καλύτερός του φίλος, και ο Καλαμάρης. Δουλεύει σε ένα γνωστό φαστφουντάδικο, τον Τραγανό Κάβουρα ως μάγειρας. Ο Ευγένιος Καβούρης, συχνά αποκαλούμενος ως Κύριος Καβούρης, είναι ο εργοδότης του, που εκμεταλλεύεται την αφέλειά του προς όφελός του, κάτι που ο Μπομπ δεν καταλαβαίνει. Ο Μπομπ, επίσης, παρακολουθεί μαθήματα πλοήγησης και έχει ένα σαλιγκάρι για κατοικίδιο, τον Γκάρυ. Η Σάντυ, μια δυναμική σκιουρίνα που ήρθε από το Τέξας έδωσε άλλο νόημα στη ζωή του.

Ηλικία τηλεθεατών

Η σειρά είναι για όλες τις ηλικίες.

Η γέννηση της σειράς

H ιστορία του Μπομπ Σφουγγαράκη Τετραγωνοπαντελονή αρχίζει το 1993, όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Αμερική το καρτούν Η Νέα Ζωή του Ρόκο (Rocko's Modern Life), με παραγωγό τον Στίβεν Χίλενμπεργκ (Steven Hillenburg). Εμπνευσμένος από τους χαρακτήρες της τελευταίας σειράς, άρχισε το 1996 να δημιουργεί σκίτσα των ηρώων του Μπομπ Σφουγγαράκη. Έτσι, μαζί με τον παραγωγό Ντέρεκ Ντράιμον (Derek Drymon), έφτιαξαν τα πρώτα επεισόδια το 1998. Το αρχικό όνομα του ήρωα ήταν Spongeboy αλλά όταν ο Χίλενμπεργκ ανακάλυψε ότι υπήρχε άλλη σειρά κινουμένων σχεδίων με το όνομα αυτό, το άλλαξε σε Spongebob.

Πορεία

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς προβλήθηκε την 1η Μαΐου του 1999, και ήταν το Help Wanted (Ζητείται Βοηθός). Στη συνέχεια του χρόνου συνεχίζονταν να προβάλλονται τακτικά νέα επεισόδια από το αμερικάνικο κανάλι Nickelodeon. Η σειρά συνεχίστηκε την περίοδο 2000 - 2003 σε 3 κύκλους σειρών. Για πολλούς λόγους ήταν πιθανό να σταματούσε οριστικά η προβολή της εκπομπής το 2004. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι ο 3ος κύκλος (2003 - 2004) θα ήταν ο τελευταίος, και ότι το τελευταίο επεισόδιο, Pranks A Lot (Όλα Για Τις Φάρσες), θα προβαλλόταν τον Οκτώβριο του 2004, σχεδόν ταυτόχρονα με την ταινία Μπομπ Σφουγγαράκης: Η ταινία.

Τελικά, μετά από καθολική απαίτηση των εκατομμυρίων θαυμαστών της σειράς, ανακοινώθηκε στα τέλη του 2004 η συνέχεια της σειράς το 2005. Έτσι, από τις αρχές του 2005 μέχρι σήμερα, συνεχίζεται η εκπομπή κανονικά. Πέρα όμως από την προβολή της στο Nickelodeon, συνεχίζεται και σε άλλα τηλεοπτικά κανάλια, όπως το MTV και το STAR. Επίσης εκδόθηκαν μερικά ειδικά επεισόδια των 30 λεπτών, όπως το Μήπως Είδατε Το Σαλιγκάρι;, καθώς και εορταστικά: Χριστουγέννων, Χάλοουϊν, Αγίου Βαλεντίνου, κτλ. Στην Αμερική, η πρώτη τηλεταινία της σειράς, Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και η Ατλαντίδα προβλήθηκε το Δεκέμβριο του 2007, ενώ στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2009.

Το Nickelodeon ανακοίνωσε πως έχουν κατοχυρωθεί 9 κύκλοι σειρών, ενώ αυτό το διάστημα ξεκίνησε να προβάλλεται ο 8ος. ANNDJJETIJ

Χαρακτήρες

Κύριοι χαρακτήρες

Όλοι οι βασικοί χαρακτήρες της σειράς κατοικούν στον Βυθό του Μπικίνι.

  • Μπομπ Σφουγγαράκης

Ο Μπομπ Σφουγγαράκης Τετραγωνοπαντελονής (αγγλ. SpongeBob SquarePants) είναι ένα θαλάσσιο σφουγγάρι, ενώ έχει εμφάνιση σφουγγαριού κουζίνας. Είναι πρόσχαρος, καλόκαρδος και πρόθυμος να βοηθήσει τους πάντες. Έχει για σπίτι του έναν ανανά και δουλεύει στο ταχυφαγείο Τραγανός Κάβουρας ως μάγειρας. Είναι γνωστός για τα νόστιμα καβουροπάτι (αγγλ. krabby patty) που φτιάχνει, τα οποία είναι θαλασσινά χάμπουργκερ. Οι γείτονές του είναι ο Πάτρικ, που είναι κολλητός του φίλος και ο Καλαμάρης, που είναι συνεργάτης του. Το αγαπημένο του άθλημα είναι το ψάρεμα τσούχτρας, ενώ έχει πολύ ταλέντο στο να δημιουργεί ευφάνταστες φούσκες. Η πολεμική τέχνη που τον ενθουσιάζει είναι το καράτε και το εξασκεί συχνά με τη φίλη του τη Σάντυ. Επίσης δεν ξέρει να κολυμπά, γι´αυτό και φοράει σωσίβιο όταν πάει στη λίμνη Goο.Δεν έχει πάρει δίπλωμα οδήγησης.

  • Πάτρικ

Ο Πάτρικ Αστέρης (αγγλ. Patrick Star) είναι ένας υπέρβαρος ροζ αστερίας. Έχει πολύ χαμηλή νοημοσύνη και αδύνατη μνήμη και δεν εργάζεται ποτέ, αφού του αρέσει η τεμπελιά. Το σπίτι του είναι ένας λάκκος σκεπασμένος από έναν βράχο. Αγαπάει πραγματικά τον Μπομπ σαν φίλος και του είναι πολύ πιστός. Περνάει πολλές ώρες μαζί του και η αγαπημένη τους ασχολία είναι το ψάρεμα τσούχτρας.

  • Καλαμάρης

Ο Καλαμάρης Πλοκάμιας (αγγλ. Squidward Tentacles) είναι χταπόδι[1], πράγμα που δήλωσε ο δημιουργός της σειράς Στίβεν Χίλενμπεργκ, αν και αντιφατικό, αφού έχει 6 πόδια και ονομάζεται Καλαμάρης (Squidward). Είναι πολύ έξυπνος, αλλά ταυτόχρονα συμφεροντολόγος και οξύθυμος. Λατρεύει τις καλές τέχνες: τη ζωγραφική, τη μουσική και το χορό. Μάλιστα, ως κύριο χόμπι έχει το κλαρινέτο, αν και δεν τα καταφέρνει πολύ καλά σε αυτό. Για κατοικία του έχει ένα άγαλμα από το Νησί του Πάσχα και δουλεύει ως ταμίας στον Τραγανό Κάβουρα. Ο Μπομπ Σφουγγαράκης τον θεωρεί φίλο του, χωρίς να καταλαβαίνει ότι ο Καλαμάρης εκνευρίζεται αφάνταστα μαζί του και δεν τον συμπαθεί. Η ζωή του αμαυρώνεται καθημερινά, λόγω των ενοχλητικών γειτόνων του Μπομπ και Πάτρικ.

  • Κύριος Καβούρης

Ο Ευγένιος Καβούρης (αγγλ. Eugene H.Krabs), είναι ένας μεσήλικας κάβουρας. Είναι τσιγκούνης και εκμεταλλευτής, αλλά ταυτόχρονα έξυπνος και πανούργος. Για σπίτι του έχει μια άγκυρα, ενώ είναι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Τραγανός Κάβουρας (αγγλ. Krusty Krab) όπου δουλεύει ο Μπομπ και ο Καλαμάρης. Κάποια στοιχεία του θυμίζουν τον Σκρουτζ Μακ Ντακ. Έχει μια κόρη, την Πέρλα, η οποία είναι φάλαινα. Ο αιώνιος εχθρός του είναι ο Πλαγκτόν, ο οποίος διατηρεί ανταγωνιστικό εστιατόριο στον Τραγανό Κάβουρα και φιλοδοξεί να ξεπεράσει σε πελατεία τον Καβούρη με ύπουλους τρόπους.

  • Σάντυ

Η Σάντυ Φουντούκη (αγγλ. Sandy Cheeks) είναι μια δραστήρια σκιουρίνα. Ήρθε από το Τέξας στον Βυθό του Μπικίνι για να μελετήσει την υποβρύχια ζωή, αφού ασχολείται με την επιστήμη και τις μελέτες. Κατοικεί σε ένα γυάλινο θόλο προστατευμένο από το νερό, αφού είναι ζώο της ξηράς. Είναι πολύ έξυπνη και φιλική, αλλά και ο πιο βίαιος χαρακτήρας της σειράς, κάτι που δικαιολογείται από την τεξανή καταγωγή της. Της αρέσει το καράτε, αν και είναι κορίτσι, και λατρεύει να παίζει με τον Μπομπ.

  • Πλαγκτόν

Ο Σέλντον Πλαγκτόν (αγγλ. Sheldon Plankton) είναι ένα αρσενικό ζωοπλαγκτόν που λειτουργεί το εστιατόριο "Φιλικός Κουβάς" (αγγλ. Chum Bucket) (αναφέρεται και ως "Κουβάς της Παρέας", "Κουβάς Δολώματος" και "Τριμμένο Δόλωμα"), ανταγωνιστικά στον "Τραγανό Κάβουρα". Σκοπός της ζωής του είναι να έχει μεγαλύτερη πελατεία από τον Ευγένιο Καβούρη, που είναι παιδικός του φίλος αλλά πλέον ανταγωνιστής του, όμως δεν το κατάφερε ποτέ. Έτσι, αυτό που σκέφτηκε είναι να κλέψει τη συνταγή του Καβουροπάτυ του Καβούρη, μιας και είναι πολύ πιο νόστιμο από το δικό του μπιφτέκι. Η σύζυγός του είναι η Κάρεν, η οποία είναι ένας εξελιγμένος υπολογιστής.

  • Γκάρυ

Ο Γκάρυ το Σαλιγκάρι (αγγλ. Gary the Snail) είναι το κατοικίδιο σαλιγκάρι του Μπομπ. Δεν μιλά ποτέ, αλλά παρουσιάζει πολλά χαρακτηριστικά γάτας, το πιο προφανές από τα οποία είναι το νιαούρισμα. Παρόλο που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά, είναι αρκετά εξυπνότερο από τον ιδιοκτήτη του, αλλά και από τους περισσότερους κατοίκους του βυθού του Μπικίνι.

Δευτερεύοντες χαρακτήρες

  • Κυρία Παφ

Η κα. Πόπη Παφ (αγγλ. Mrs. Poppy Puff) είναι διευθύντρια και καθηγήτρια στη σχολή πλοήγησης του Βυθού του Μπικίνι, στην οποία παρακολουθεί μαθήματα ο Μπομπ Σφουγγαράκης. Είναι ένα ψάρι μπαλόνι που όταν το αγγίζεις φουσκώνει. Είναι ξανθιά και καλοντυμένη αλλά χήρα, και αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα επεισόδιο, επ. "Τραγανός Έρωτας", ο Κύριος Καβούρης την είχε ερωτευτεί. Ο Μπομπ Σφουγγαράκης είναι ο χειρότερος μαθητής της και της έχει γίνει έμμονη ιδέα, καθώς ο Μπομπ έχει δώσει εξετάσεις αναρίθμητες φορές και δεν έχει καταφέρει να πάρει το δίπλωμα.

  • Πέρλα

Η κόρη του Ευγένιου Καβούρη, Πέρλα Καβούρη (αγγλ. Pearl Krabs), είναι μία έφηβη φάλαινα. Η συμπεριφορά της είναι ανώριμη, λόγω της ηλικίας της αλλά και από αντίδραση στον πατέρας της. Ο Καβούρης, παρά την αγάπη που της έχει, την πληγώνει με τις πράξεις του, εξ' αιτίας της απληστίας του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σε κάθε της γενέθλια, της διοργάνωνε πάρτι με πολύ λίγα και φτηνά υλικά, ενώ το μόνο κέρασμα που προσέφερε στους φίλους της ήταν νερό. (Κι αυτό με φιλοδώρημα). Λογική εξήγηση για το γεγονός ότι είναι φάλαινα δεν δόθηκε σε κανένα επεισόδιο μέχρι στιγμής, αλλά πιθανότατα η μητέρα της να είναι επίσης φάλαινα και είτε να έφυγε από το σπίτι, είτε να την έχασε.

  • Λάρυ

Ο Λάρυ Αστακός (αγγλ. Larry Lobster) είναι ο ναυαγοσώστης της λιμνοθάλασσας Γκου (αγγλ. Goo Lagoon) του Βυθού του Μπικίνι. Είναι πολύ μυώδης και όλα τα θηλυκά ψάρια του βυθού τον λατρεύουν. Η ζωή του είναι δραστήρια αφού του αρέσουν τα ακροβατικά και οι επιδείξεις δύναμης. Είναι φίλος με τη Σάντυ και με το Μπομπ, αφού στο επεισόδιο "Σκισμένα Παντελόνια", οι τρεις τους παίζουν στην παραλία φρίσμπι, επιδεικνύονται στην άρση βαρών και κάνουν σερφ. Μάλιστα, ο Μπομπ καμιά φορά δείχνει να τον ζηλεύει γιατί φοβάται να μην χάσει τη Σάντυ από φίλη, μιας και κάνει αρκετή παρέα με τον Λάρυ.

  • Κάρεν

Η Κάρεν (αγγλ. Karen) είναι η σύζυγος του Πλαγκτόν. Είναι υπολογιστής και επικοινωνούν μέσω μιας οθόνης, που άλλοτε είναι στημένη στον τοίχο και άλλοτε είναι φορητή και κινείται σε ρόδες. Φέρει τα αρχικά W.I.F.E. (Wired Integrated Female Electroencenphalograph = Ολοκληρωμένο Κύκλωμα Θηλυκού Ηλεκτροεγκεφαλογράφου), που σημαίνουν σύζυγος, και σκοπός της ύπαρξής της δεν είναι μόνο η συντροφιά του Πλανκτόν, αλλά και η βοήθειά της στα σχέδιά του.

Έκτακτες εμφανίσεις

  • Πάτσυ ο Πειρατής (αγγλ. Patchy the Pirate): Ο παρουσιαστής των εορταστικών επεισοδίων (Είναι ηθοποιός, όχι καρτούν) (Τον υποδύεται ο Tom Kenny)
  • Ιπτάμενος Ολλανδός (αγγλ. The Flying Dutchman): Το φάντασμα-καπετάνιος που στοιχειώνει το βυθό για χιλιάδες χρόνια
  • Γοργόνος (αγγλ. Mermaid Man): Ο σούπερ-ήρωας του βυθού του μπικίνι
  • Πεταλίδας (αγγλ. Barnacle Boy): Βοηθός του Γοργόνου (Αναφέρεται και ως "Αγόρι Πεταλίδα", "Στρείδης", "Κολλιτσίδας" και "Θαλασσόλυκος")
  • Βρώμικη Φούσκα και Άνδρας Ακτίνα (αγγλ. Dirty Bubble και Man Ray): Οι κακοί του βυθού του Μπικίνι (Αναφέρονται και ως "Ρέι και Φυσαλίδας")
  • Ποσειδώνας o 14ος του Ειρηνικού (αγγλ. Neptune XIV of the Pacific): Ο Θεός της θάλασσας (Αναφέρεται λαθεμένα και ως "Νεύτωνας" απ' τον αντίστοιχο ρωμαϊκό θεό Νεπτούνους, ενώ εμφανίζεται με τρεις διαφορετικές εμφανίσεις)
  • Χάρολντ και Κλαίρη Τετραγωνοπαντελονή (αγγλ. Harold και Claire SquarePants): Οι γονείς του Μπομπ
  • Χερμπ και Μάρτζι Αστέρη (αγγλ. Herb και Margie Star): Οι γονείς του Πάτρικ
  • Καλαμαρίλιαμ Καυχησιάρης (αγγλ. Squilliam Fancyson): Παλαιός συμμαθητής και αντίζηλος του Καλαμάρη (Αναφέρεται και ως "Καλαμαρίλιαμ Σπουδαιάκης" και "Σκουίλιαμ Φανταχτερός")
  • Αφρόμουτρος (αγγλ. Bubble Bass): Ένα δειλό παχύσαρκο ψάρι που αμφισβητεί τον Μπομπ ως ψήστη
  • Φλατς (αγγλ. Flatts): Ο συμμαθητής γλώσσα του Μπομπ που εμφανίστηκε στο επ. "Ο Νταής"
  • Τζιμ (αγγλ. Jim): Ο προηγούμενος μάγειρας του Τραγανού Κάβουρα
  • Στάνλεϊ: Ξάδερφος του Μπομπ και κακοποιό στοιχείο

Ο κόσμος της σειράς

Βυθός του Μπικίνι

Όλες οι περιπέτειες της σειράς λαμβάνουν χώρα στο Βυθό του Μπικίνι (αγγλ. Bikini Bottom), μια υποβρύχια πόλη στον Ειρηνικό Ωκεανό, και συγκεκριμένα κάτω από την ατόλλη Μπικίνι, ένα αληθινό τροπικό νησί. Ο δημιουργός δήλωσε ότι ο Βυθός του Μπικίνι έχει δανειστεί στοιχεία από το αμερικανικό Σιάτλ. Παρ' όλα αυτά, η επιθυμία του είναι να μην πάρει μορφή από καμιά αληθινή πόλη και να αποκολληθεί από τον αληθινό κόσμο.

Γλώσσα

Η γλώσσα που ομιλείται από τους κατοίκους του είναι Αγγλικά, για να καταλαβαίνουν και οι τηλεθεατές (βέβαια έχουν γίνει μεταγλωττίσεις σε πολλές γλώσσες). Παρ' όλα αυτά, οι περισσότεροι ήρωες έχουν την ικανότητα να μιλάνε με το σαλιγκάρι του Μπομπ, τον Γκάρυ, που ακούγεται σαν γάτα και προφέρει μόνο μία φράση, "Μιάου". Επίσης, μας έχει γίνει γνωστό, ο Μπομπ μπορεί να μιλάει με τις τσούχτρες. Τέλος, στο επεισόδιο Ο Βυθός (αγγλ. Rock Bottom), μαθαίνουμε πως οι κάτοικοι του Βυθού του Μπικίνι έχουν γλωσσική ανεξαρτησία, καθώς σε μία γειτονική πόλη ομιλείται μια άλλη διάλεκτος των Αγγλικών.

Γραφή

Η πλειονότητα των γραπτών κειμένων στον Βυθό του Μπικίνι είναι και αυτά στα αγγλικά. Οι περισσότερες ταμπέλες και τα περισσότερα γραπτά είναι γραμμένες στα αγγλικά. Όμως, όπως μας γίνεται φανερό από το επεισόδιο Ο Βυθός (αγγλ. Rock Bottom), η τελευταία ταμπέλα της πόλης, δηλαδή αυτή με την επιγραφή "Φεύγετε απ' τον Βυθό του Μπικίνι" είναι γραμμένη με αγγλικούς χαρακτήρες, αλλά όχι στην ακέραιά τους μορφή - μερικοί είναι ανάποδα, άλλοι δεν έχουν ένα τμήμα τους κ.ό.κ. Επίσης, σε μερικά επεισόδια δεν διακρίνονται τα γράμματα, μόνο γραμμές, αλλά οι ήρωες έχουν την δυνατότητα να τα διαβάσουν. Τέλος, απ' το ίδιο επεισόδιο, καταλαβαίνουμε πως, στην γραφή, ο βυθός του Μπικίνι έχει ανεξαρτησία, αφού σε μια γειτονική πόλη τα γράμματα στις ταμπέλες είναι αγγλικά που δεν μπορούν να διαβαστούν ή διαβάζονται δύσκολα. Στην προβολή στην Ελλάδα υπάρχει μόνο λίγες φορές μετάφραση των γραπτών στα Ελληνικά μέσω των λεγόμενων των ηρώων.

Ομοιότητες του βυθού με την ξηρά

  • Ευρεία χρησιμοποίηση σίδερου χωρίς αυτό να σκουριάζει
  • Μηδαμινή αντίσταση του νερού
  • Δυνατότητα αναμμένης φωτιάς
  • Σύννεφα υπό μορφήν λουλουδιών
  • Βλάστηση, όπως παπαρούνες
  • Τσούχτρες με συμπεριφορά μελισσών (χαρακτηριστικός ήχος, ζελέ αντί για μέλι)
  • Ψάρια με πόδια και δάχτυλα
  • Τα σαλιγκάρια συμπεριφέρονται όπως ακριβώς οι γάτες
  • Τα σκουλήκια συμπεριφέρονται όπως ακριβώς οι σκύλοι
  • Άνεμοι
  • Χιονόπτωση
  • Υπάρχει παραλία (λιμνοθάλασσα) και ήλιος
  • Υπάρχει "θάλασσα" και "ξηρά" σε επεισόδια που ταξιδεύουν οι ήρωες με πλοίο
  • Υπάρχει ουρανός και "γη"
  • Άνθρωποι μπορούν να ζουν εκεί: Οι ήρωες Γοργόνος και Πεταλίδας
  • Ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές λειτουργούν κανονικά (όπως η Κάρεν)
  • Τα έντομα ζούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Μουσική[2]

Κομμάτια που ακούστηκαν στα επεισόδια..

  • Τραγούδι τίτλων - Πέιντι η ζωγραφιά & Παιδιά
  • Σχισιματιά - Μπομπ Σφουγγαράκης - Επ. Σχισμένα Παντελόνια
  • Ο Γαλάζιος Δούναβης του Nick - Μπομπ Σφουγγαράκης & Πάτρικ - Επ. Ψάρεμα Τσούχτρας
  • Τσουχτρομπλεξίματα - Μπραντ Κάροου - Επ. Τσουχτρομπλεξίματα
  • Φοβοπαντελονής - The Ghastly Ones - Επ. Φοβοπαντελονής
  • Π.ΛΑ.ΚΑ. - Μπομπ Σφουγγαράκης & Πλαγκτόν - Επ. "Π.ΛΑ.ΚΑ."
  • Ο Σφουγγαροχορός - Μπλαγκ Ντάλια - Επ. Ο Συνοδός
  • Το Τραγούδι του Τέξας - Σάντυ & Τζούνιορ Μπράουν - Επ. Τέξας
  • Αυταρχικές Μπότες - The Capsules - Επ. Αυταρχικές Μπότες
  • Κόμπος στον Κόμπο - Γουίν - Επ. Τα Παπούτσια σου είναι Λυμένα
  • Ο Καλύτερος Φίλος - Κρις Φον Σνάιντερ - Επ. Σκουληκάκης
  • Προχειμερία - Παντέρα - Επ. Η Εβδομάδα πριν τη Χειμερία Νάρκη
  • Γλυκιά Νίκη - Η Μπάντα του Καλαμάρη - Επ. Οι Χαζοί της Μπάντας
  • Τα Πρώτα Χριστούγεννα για μας - Κάτοικοι του Βυθού του Μπικίνι - Τι; Χριστούγεννα;
  • Έι, Αφεντικό! - Σέιτζ Γκάιτον & Τζέρεμι Γουέικφιλντ - Επ. Καλαμάρι σε Απεργία
  • Η Κουζίνα δεν είναι Σπίτι - Μπομπ Σφουγγαράκης & κ. Καβούρης - Επ. Καλωσήρθατε στον Κουβά της Παρέας
  • Ριγέ Μπλουζάκι - Μπομπ Σφουγγαράκης - Επ. Όπως στην Τηλεόραση
  • Electric Zoo - Επ. Ρομποτοκάβουρας
  • Υποβρύχια Λιακάδα - Εγκέφαλοι Πουλιών - Επ. Το Πάρτι του Μπομπ
  • Μακάρι να Πέταγα κι Εγώ - Μπομπ Σφουγγαράκης - Επ. Το Σφουγγάρι που Μπορούσε να Πετάξει (Το χαμένο Επεισόδιο)
  • Πετάει, Πετάει - Κάτοικοι του Βυθού του Μπικίνι - Επ. Το Σφουγγάρι που Μπορούσε να Πετάξει (Το χαμένο Επεισόδιο)
  • Χρειάζεσαι μόνο ένα Φίλο - Μπομπ Σφουγγαράκης - Επ. Το Σφουγγάρι που Μπορούσε να Πετάξει (Το χαμένο Επεισόδιο)
  • Γέρο! - Κολντ - Επ. Οστρακόδερμο Μεσήλικας
  • Όταν οι Κόσμοι Συγκρούονται - Σπηλαιάνθρωπος & Ρομπότ - Επ. Ουγκ!
  • Το Τραγούδι της Φωτιάς του Κάμπινγκ - Μπομπ Σφουγγαράκης & Πάτρικ - Επ. Το Επεισόδιο του Κάμπινγκ
  • Gary Come Home - Stew - Επ. "Είδες το Σαλιγκάρι ;"
  • Cha-ching - Κος Καβούρης - Επ. "Το Ξεπούλημα"
  • Τα 7 Τραγούδια του Καλαμάρη - Καλαμάρης - Επ. "Ιππότες και Δράκοι"
  • It's All About You - Τα Αγόρια που Κλαίνε - Επ. "Τα Γενέθλια μιας Φάλαινας"
  • 4-Ply - Kαλαμάρης - Επ. "Τα Γενέθλια μιας Φάλαινας"
  • Down the Well' - Μπομπ Σφουγγαράκης - Επ. "Το Πηγάδι των Ευχών"
  • Best Day Ever' - Μπομπ Σφουγγαράκης - Επ. "Η Καλύτερη Μέρα"
  • I Can't Keep my Eyes Off You' - Μπομπ Σφουγγαράκης - Επ. "Καβουροπάτι, Αγάπη μου"
  • Αν Μιλούσαν τα Λεφτά' - Κύριος Καβούρης - Επ. "Τα Λεφτά Μιλάνε"
  • Εγώ το Έγραψα - Πάτρικ Αστέρης - Επ. "Το Τραγούδι του Πάτρικ"
  • Καλωσήρθες Σπίτι Σάντυ - Μπομπ Σφουγγαράκης & Πάτρικ Αστέρης - "Ούτε Ψύλλος στον Κόρφο της"
  • The Bubble Song - Μπομπ Σφουγγαράκης - Επ. "Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και η Ατλαντίδα μέρος 1ο"
  • Fueling Gas - Μπομπ Σφουγγαράκης, Kαλαμάρης, Πάτρικ, Σαντυ, Πλανκτόν, Κύριος Καβούρης - Επ. "Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και η Ατλαντίδα μέρος 1ο"
  • Τα Τραγούδια της Σάντυ, του Καλαμάρη και του Κύριου Καβούρη - Kαλαμάρης, Σαντυ, Κύριος Καβούρης- Επ. "Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και η Ατλαντίδα"
  • Goodbye Atlantis - Μπομπ Σφουγγαράκης - Επ. "Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και η Ατλαντίδα μέρος 2ο"

Ελληνική μεταγλώττιση

Οι ηθοποιοί που δανείζουν τις φωνές τους στην ελληνική μεταγλώττιση της σειράς.

Επεισόδια

Στην Αμερική έχουν προβληθεί 8 τηλεοπτικές σεζόν και 1 κινηματογραφική ταινία, ενώ τώρα προβάλλεται η 9η. Στην Ελλάδα έχουν έρθει 7 κύκλοι και η ταινία "Μπομπ Σφουγγαράκης: Η ταινία".

Επεισόδια της Σειράς Μπομπ Σφουγγαράκης
# Επεισόδιο # Επεισόδιο
1ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΙΡΩΝ (ΗΠΑ 1999-2000 2ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΙΡΩΝ (ΗΠΑ 2000-2001
01 Ζητείται Βοηθός / Τσάι Στο Θόλο του Δέντρου 21 Τα Παπούτσια Σου Είναι Λυμένα / Το Ρεπό Του Καλαμάρη
02 Φουσκομαχίες / Σκισμένα Παντελόνια 22 Κάτι Μυρίζει / Αυταρχικές Μπότες
03 Ψάρεμα Τσούχτρας / Πλαγκτόν! 23 Μεγάλη Ροζ Αποτυχία / Φίλος Φούσκας
04 Ζωηροί Γείτονες / Σχολή Πλοήγησης 24 Πεθαίνοντας Για Πίτα / Ο Ψεύτικος Κύριος Καβούρης
05 Παράδοση Πίτσας / Σπίτι Μου Ανανάκι Μου 25 Ο Σκουληκάκης / Χαμός Για Πάτι
06 Ο Γοργόνος Και το Αγόρι πεταλίδα / Πίκλες 26 Τα Φιλιά Της Γιαγιάς / Καλαμαρούπολη
07 Επιτηρητής Κτιρίου / Τσουχτρομπλεξίματα 27 Η Εβδομάδα Πριν Τη Χειμερία Νάρκη / Μια Ζωή Στο Έγκλημα
08 Ο Πύραυλος Της Σάντυ / Τριζάτες Μπότες 28 Τι; Χριστούγεννα;
09 Φυσιοπαντελονής / Ανάποδη Μέρα 29 Η Επιβίωση Των Ανόητων / Ο Παρατημένος
10 Πολιτισμικό Σοκ / Π.λά.κα. 30 Όχι Δωρεάν Βόλτες / Είμαι ο πιο μεγάλος σου θαυμαστής
11 Μπομπ Μπρατσάκης Φουσκοπαντελονής / Καλαμάρης, Το Εχθρικό Φάντασμα 31 Γοργόνος Και Αγόρι Πεταλίδα Νούμερο 3 / Σκιουροαστεία
12 Ο Συνοδός / O Υπάλληλος Του Μήνα 32 Η Πίεση / Το Φυστίκι
13 Ο Φοβοπαντελονής / Ήμουν Ένας Μικρός Γκάρυ 33 Το Πλήρωμα / Ο Γκάρυ Κάνει Μπάνιο
14 Μπομπ Σφουγγαράκης 129 / Κόψιμο Καράτε 34 Καλωσήλθατε Στον Κουβά Της Παρέας / Ο Μουντζούρας
15 Ώρα Για Ύπνο / H Σαπουνάδα 35 Το Μυστικό Κουτί / Οι Χαζοί Της Μπάντας
16 Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου / Το Χαρτί 36 Βάρδια Νεκροταφείου / Τραγανός Έρωτας
17 Αρρργκ! / Ο Βυθός 37 Η Αναβολή / Είμαι με τον Χαζό
18 Τέξας / Μικρά Βήματα 38 Το Στόμα του Ναύτη / Ο Άγνωστος Καλλιτέχνης
19 Πρωταπριλιά / Η Σπάτουλα του Ποσειδώνα 39 Ο Τσουχτροκυνηγός / Οι Αγώνες του Ψήστη
20 Οι Γάντζοι / Ο Γοργόνος Και ο Στρείδης 2 40 Το Σκουλήκι / Καλαμάρι Σε Απεργία


3ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΙΡΩΝ 2002-2004 4ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΙΡΩΝ (ΗΠΑ , Ελλάδα 2005-2006
41 Τα Φύκια Του Γείτονα Είναι Πάντα Πιο Πράσινα / Σφουγγαροσώστης Σε Υπηρεσία 61 Καβουροπατοφοβία / Το Καβούκι Ενός Άνδρα
42 Κλαμπ Μπομπ Σφουγγαράκης / Ο Όμορφος Ιππόκαμπος 62 Το χαμένο στρώμα / Καβούρης Εναντίον Πλαγκτόν
43 Μόνο Μια Δαγκωνιά / Ο Νταής 63 Είδες το σαλιγκάρι;
44 Το Βρωμοσάντουιτς / Το Κουτί του Ηλιθίου 64 Ο Έξυπνος Γερανός / Οι Καλοί Γείτονες
45 Γοργόνος Και Πεταλίδας ΙV / Της Φυλακής Τα Σίδερα 65 Το Ξεπούλημα / Το Γέλιο Του Μπομπ
46 Το Εφέ Της Χιονόμπαλας / Τα Σκουπίδια Του Ενός 66 Ιππότες Και Δράκοι
47 Όπως Στην Τηλεόραση / Μια Βοήθεια Παρακαλώ 67 Όλα Για Τη Συνταγή Της Καβουροπάτι / Γοργόνος Και Πεταλίδας
48 Απαγορεύεται η είσοδος στα Μικρούλικα / Ο Καλαμαρίλιαν Επιστρέφει 68 Πάτρικ ο εξυπνάκιας / Καλαμάρης ο Πλοκάμης
49 Ρομποτοκάβουρας / Νάνι-Νάνι Το Μωρό Να Κάνει 69 Ο Τραγανός Πύργος / Κυρία Παφ, Απολύεσαι
50 Οι Βρεγμένοι Ζωγράφοι / Βίντεο Εκπαίδευσης 70 Έρχονται οι Πίθηκοι / Ο Επισκέπτης Φάντασμα
51 Το Πάρτι στο σπίτι Του Μπομπ Σφουγγαράκη 71 Τα Γενέθλια Μιας Φάλαινας / Το Νησί Του Καράτε
52 Σοκολάτα Με Τρέλα / Ο Γοργόνος Και Ο Πεταλίδας Νούμερο 5 72 Ό,τι Λάμπει / Το Πηγάδι Των Ευχών
53 Ο Νέος Μαθητής Αστερίας / Μύδια 73 Καινούρια Σελίδα / Μια δαγκωματιά
54 Μπομπ Σφουγγαράκης Π.Χ. (Ουγκ!) 74 Ατυχείς Διακοπές / Η Περούκα
55 Ο Μεγάλος αγώνας των Σαλιγκαριών / Οστρακόδερμο Μεσήλικας 75 Ένα Καλαμαρένιο Ταξίδι / Όχι Και Κυρία
56 Ο Ξαναγεννημένος Καβούρης / Είχα Ένα Ατύχημα 76 Το Πλάσμα / Χόκους Πόκους
57 Η Καβουροχώρα / Το Επεισόδιο Του Κάμπινγκ 77 Το Δίπλωμα / Ο Βασιλιάς Των Ηλιθίων
58 Η Χαμένη Ταυτότητα / Ο Στρατός Του Πλαγκτόν 78 Οι Άγριοι / Το Φικοσέηκ
59 Το Σφουγγάρι Που Μπορούσε Να Πετάξει (Το Χαμένο Επεισόδιο) 79 Η Απόχη / Ο Μίνι-Καλαμάρης
60 Ο Μπομπ Σφουγγαράκης Συναντά Τον Στραγγαλιστή / Όλα Για Τις Φάρσες 80 Η Καλύτερη Μέρα / Το Δώρο Της Τσίχλας

(*) Πάτρικ Ξεφτέρης: Διακωμώδηση του Πάτρικ Αστέρης

Μπομπ Σφουγγαράκης: Η Ταινία (2004
5ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΙΡΩΝ 2007-2008 6ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΙΡΩΝ ( 2008-2009
81 Φίλος ή Εχθρός 101 Φανταχτερό Σπίτι / Το Συγκρότημα του Πλαγκτόν
82 Ο Σούπερ Μάγειρας / Φωτάκι Νυκτός 102 Η Δεκάρα / Ο αρχάριος Ναυτόπαις
83 Πρωινό Ξύπνημα / Μύκητες Ανάμεσα Μας 103 Το Κολοσσαίο του Πλαγκτόν / Το Αριστούργημα του Καλαμάρη
84 Οι Κατάσκοποι / Έξυπνα Συστήματα Πλοήγησης / Ο Πως-τον-λένε 104 Ο Κανονικός Μπομπ Σφουγγαράκης / Η Μέρα του Μπομπ Σφουγγαράκη
85 Καινούριο Διαμέρισμα / Παγωμένα Καβουροπάτι 105 Η Αγκίδα / Η Σφυρίχτρα
86 Οι Δειλοί της Κούρσας / Ο Γλυκός Κουβάς 106 Ζήσε την Κάθε Στιγμή / Το Ξάσπρισμα
87 Καβουροπάτι αγάπη μου / Ο νέος Καλαμάρης 107 Ο Γιγάντιος Καλαμάρης / Η Καινούργια Μύτη
88 Τα Λεφτά Μιλάνε / Ο Χορός 108 Ο Κλέφτης του Μυστικού Συστατικού / Ο Πελάτης Του Πλαγκτόν
89 Το Τραγανό Σφουγγάρι / Το Τραγούδι του Πάτρικ 109 Φίλοι και Συμμαθητές / Τα χρονικά του Καβούρη
90 Ούτε Ψύλλος Στον Κόρφο Της / Το Ντόνατ Της Ντροπής / Τραγανό Πιάτο 110 Το Πιτζάμα Πάρτυ / Το Καλύτερο Κατοικίδιο
91 Θάλαμος Αερίων / Η Ανταλλαγή των Σεφ 111 Ο Σφουγγαράκης και το Μεγάλο Κύμα
92 ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ: Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και η Ατλαντίδα 112 Τα Πλούτη του Μπομπ Σφουγγαράκη / Το Σόλο του Καλαμάρη
93 Η ημέρα της Φωτογραφίας / Ο Ξάδερφος του Μπομπ 113 Η Ψεύτικη Πάλη / Η Κάρτα
94 Το Μαυρισμένο Μάτι του Μπομπ / Γοργόνος Εναντίον Σφουγγαράκη 114 Οι Βίκινγκς / Η Κοπάνα
95 Το Ηλιόλουστο Νησί / Σκληρή Επιβίωση 115 Ο Παππούς Κοκκινογένης / Ο Όμιλος με τα Κεφαλόποδα
96 Ο Μπελάς Της Δύσης 116 Η Επίσκεψη / Τετραγωνοπαντελονής ή Όχι
97 20.000 Καβουροπάτι Κάτω Από Τη Θάλασσα / Μάχη Στο Βυθό Του Μπικίνι 117 Πίνακας σουρσίματος / Ο Καθηγητής Καλαμάρης
98 Τι απέγινε ο Μπομπ...; 118 Ο Κύριος Σκούληκας / Η Επίθεση των Μηχανών
99 Τα Δυο Πρόσωπα Του Καλαμάρη / Ο Μπομπ Κι Οι Τσούχτρες 119 Ο Υπεύθυνος / Οι Τρεις Υποσχέσεις
100 Παράνομος στο Βυθό του Μπικίνι / Στάνλεϊ ο Τετραγωνοπαντελονής 120 Το Καπέλο / Το Μαγαζί των Παιχνιδιών
121 Κάστρα στην Άμμο / Το Σπασμένο Κέλυφος
122 Ο Ανώτατος Κουβάς του Δολώματος / Η Επέτειος του Πλακτόν
123-124 Αλήθεια ή Τετράγωνο
125 Ο Πυρετός του Ανανά / Η Σπηλιά του Δολώματος
126 Το Πάρτυ του Ποσειδώνα


7ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΙΡΩΝ 2009-2011
127 Πλοκαμόραση / Αγαπώ το Χορό
128 Αναπτυξιακή Έκρηξη / Κολλημένος στο Στραγγιστήρι
129 Κάτι Τρέχει με τη Σάντυ / Κάποιος από Μέσα
130 Λιγδιασμένοι Βλάκες / Μοντέλο Σφουγγαριού
131 Κράτα το Βυθό του Μπικίνι Καθαρό / Ένας Φίλος για τον Γκάρυ
132 Δικό σου,Δικό μου και Δικό μου / Ραγισμένος Κάβουρας
133 Η Κατάρα του Βυθού του Μπικίνι / Ο Καλαμάρης στην Κλαρινοχώρα
134 Τα λιβάδια των Μεδουσών
135 Επιστροφή στο Παρελθόν / Η Λέσχη των Κακών
136 Μια Μέρα Χωρίς Δάκρυα / Δουλειά για το Καλοκαίρι
137 Το Κυρίως Γεύμα / Ο Ερωτευμένος Γκάρυ
138 Το Έργο του Καλαμάρη / Το Ροντέο
139 Η Μυστική Συνταγή της Γιαγιάς / Το κύμα του χρήματος
140 Το τέρας που ήρθε στο Βυθό του Μπικίνι / Καλωσήρθατε στο Τρίγωνο του Βυθού του Μπικίνι
141 Η κατάρα της μάγισσας / Το κεντρικό φρεάτιο
142 Συμμοριούληδες / Σφουγγαροηφαίστειο
143 Η Μεγάλη Καταδίωξη
144 Όταν όλα βουλιάζουν / Ο Σταρ του καράτε
145 Θαμμένοι στο Χρόνο / Μαγεμένα Όνειρα στην Τίκι Χώρα
146 Μπομπ Συρματάκης / Ωτοσκώληκας
147 Εντάξει κρύψου... και μετά τι γίνεται ; / Η Μεγάλη Οστρακοαπάτη
148 Το αριστούργημα / Τα κοχύλια επιτίθενται
149 Μυαλό Σφουγγάρι / Το Τούνελ του γαντιού
150 Καβουρο hotdog / Το ναυάγιο του Μόνα Λόα
151 Νέο ψάρι στην πόλη / Αγαπώ ένα καλαμάρι
152 Η μεγάλη αδερφή Σαμ / Τέλεια χημεία


8ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΙΡΩΝ 2011-2012
153 Θα συμβούν ατυχήματα / Το φυκοπάτι
154 Drive Thru / Ο Οδηγός της Πυρκαγιάς
155 Φιλικό παιχνίδι / Συναισθηματικός Μπομπ
156 Παγωμένη Αναμέτρηση
157 Το Σχολείο για ενήλικες του Καλαμάρη / Προφορικό Άρθρο
158 Γλυκό και ξινό Καλαμάρι / Ο Ανόητος Καλλιτέχνης
159 Οι Οικογενειακές Διακοπές των Τετραγωνοπαντελόνηδων
160 Η Λύση του Πάτρικ / Περπατώντας τον Πλανκτόν
161 Διακοπές στο Φεγγάρι / Ο Κος Καβούρης πάει Διακοπές
162 Τρέλες με Ψυχές
163 Ο Γοργόνος ξεκινάει / Το Καλό Μάτι του Πλανκτόν
164 Μπιμπίκι στο πρόσωπο / Μπέιμπι Σίττερ Πατ
165 Κράτημα Σπίτιού για την Σάντυ / Τζαζ με Γρανίτες στο Βυθό του Μπικίνι
166 Ο Τρόπος του Σφουγγαριού / Ο Μπελάς με τις φούσκες
167 Το Καβουροπάτι που έφαγε τον Βυθό του Μπικίνι / Ο Φούσκας επιστρέφει
168 Περιοριστικός Σφουγγαράκης / Φιασκο
169 Είσαι χαρούμενος τώρα ; / Ο Πλανήτης της μέδουσας
170 Δωρεαν δείγματα / Χαλασμένος Ανανάς
171 Καρεν 2.0 / Στο σπόγγο
172 Παγωμένο Πρόσωπο / Γαντόκοσμος R.I.P
173 Καλαμαρίτιδα / Κατεδάφιση Χαζού
174 Kεράσματα / Από δω για να πάτε
175 Τα Χριστούγεννα του Μπομπ Σφουγγαράκη
176 Σούπερ Κακιά Υποβρύχια Ομάδα Κακών/Κουβάς Φρικασέ
177 Το Καλό Καβουρένιο Όνομα/Κουνήσου ή Χάσε
178 Γειά σου, Βυθέ του Μπικίνι
9ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΙΡΩΝ 2012-
179 Έντονα Σημεία/Το Ρεκόρ του Σκίουρου
180 Πάτρικ-Μαν !/Το Νέο Παιχνίδι του Γκάρυ
181 Δίπλωμα του Μιλκ-σέικ/Μωρό Καλαμάρης
182 Μικρό Κίτρινο Βιβλίο/Διαφήμιση στη Διαφήμιση
183 Έι, ένας Αχινός !/Άμυνα Καλαμαριού
184 Απόδραση από την Φυλακή/Η Κακιά Σπάτουλα
185 Ήρθε από την Λιμνοθάλασσα Γκου
186 Ασφαλές Ντεπόζιτο Καβούρι/Το Κατοικίδιο του Πλανκτόν
187 Σεάνσε Σεμάνσε/Μην Κοιτάξεις Τώρα
188 Μπομπ Σφουγγαράκη, Απολύεσαι
189 Ο Γιετοκάβουρας/Κέννυ ο Γάτος
190 Άμυαλος

DVD

Στην Ελλάδα ξεκίνησαν να κυκλοφορούν ψηφιακοί δίσκοι με επεισόδια από την τηλεοπτική σειρά, το 2007. Κάθε DVD περιέχει 8 επεισόδια και τιτλοφορείται με τον τίτλο ενός από αυτά, μαζί με τον αριθμό καταλόγου DVD. Το πρώτο που κυκλοφόρησε ήταν το "#1 Κυνήγι Στο Βυθό". Έως τώρα έχουν βγει 13 από αυτή τη σειρά και συνεχίζονται. Τα επεισόδια #1 έως #5 ανήκουν στον πρώτο κύκλο, #6 έως #10 στον δεύτερο και #11 έως #13 στον τρίτο. Συνολικά έχουν κυκλοφορήσει:

  • #1 Κυνήγι στο Βυθό
  • #2 Σπίτι μου Ανανάκι μου
  • #3 Υπάλληλος του Μήνα
  • #4 Κόψιμο Καράτε
  • Μπομπ Σφουγγαράκης: Η Συλλογή Δίσκοι #1- #4
  • #5 Αααργκ!
  • #6 Τα Παπούτσια σου είναι Λυμένα
  • #7 Θαλασσο-Αγώνες
  • #8 Υποβρύχια Οδήγηση
  • Μπομπ Σφουγγαράκης: Η Συλλογή Δίσκοι #5- #8
  • #9 Οι Χαζοί της Μπάντας
  • #10 Είμαι με τον Χαζό
  • #11 Σφουγγαροσώστης σε Υπηρεσία
  • #12 Το Μεγάλο Κύμα
  • Μπομπ Σφουγγαράκης: Η Συλλογή Δίσκοι #9- #12
  • #13 Ποιος Μπομπ Σφουγγαράκης;

Βραβεία

Annie Awards Βραβείο Annie

Best Animated Television Production (2005) Καλύτερη Τηλεοπτική Παραγωγή Κινουμένων Σχεδίων 2005

Best Writing in an Animated Television Production (2006) Καλύτερο Σενάριο Σε Τηλεοπτική Παραγωγή Κινουμένων Σχεδίων 2006

Kids Choice Awards Βραβείο Επιλογής των Παιδιών

Best Cartoon (2003, 2004, 2005, 2006) Καλύτερο Κινούμενο Σχέδιο 2003, 2004, 2005, 2006

Golden Reel Award Βραβείο Χρυσής Ανέμης (Διακωμωδευμένα)

Best Sound Editing in Television Animation - Music (2000, 2001, 2002, 2003, 2004)

Καλύτερη Ηχητική Επεξεργασία Σε Κινούμενο Σχέδιο - Μουσική 2000, 2001, 2002, 2003, 2004

Television Critics Association Awards Βραβείο Ένωσης Τηλεκριτικών

Outstanding Achievement in Children's Programming (2002) Εξαιρετικό Επίτευγμα σε Παιδικό Πρόγραμμα 2002

Κριτικές

Αν και η σειρά έχει γίνει υπέρμετρα δημοφιλής σε πάρα πολλές χώρες, έχει επίσης εισπράξει αρνητικά σχόλια:

  • Σχεδόν σε όλα τα επεισόδια υπάρχουν "πράγματα μόνο για ενηλίκους", όπως είπε ο δημιουργός του Μπομπ Σφουγγαράκη, ο Steven Hillenburg. Σύμφωνα με μερικούς αυτό καθιστά την σειρά ακατάλληλη για ανηλίκους. Το τελευταίο αντικρούστηκε με το επιχείρημα πως οι τηλεθεατές μικρότερης ηλικίας απλά δεν τα καταλαβαίνουν. Ένα παράδειγμα υπάρχει στο επεισόδιο: "Τα παπούτσια σου είναι λυμένα" όπου ο Μπομπ Σφουγγαράκης παρακολουθεί στην τηλεόραση μια αισθησιακή ταινία (μια ανεμώνη που κουνιέται).
  • Επίσης, υπάρχει η κατηγορία πως για την παραγωγή του ξοδεύονται πολύ μικρά χρηματικά ποσά. Για παράδειγμα, σε πολλά επεισόδια εισάγονται φωτογραφίες, κάτι που είναι απαγορευτικό για τα κινούμενα σχέδια.
  • Αισθητή είναι η βία. Πολλές φορές παρακολουθούμε τους ήρωες να καίγονται, να διαμελίζονται, να κατασπαράζονται από τσούχτρες κ.ά. Ιδιαίτερα στα επεισόδια που συμμετέχει ο Καλαμάρης Πλοκάμιας, παρακολουθούμε τους πρωταγωνιστές να μιλάνε για πράγματα που αφορούν τον θάνατο. Παρ'όλα αυτά, με εξαίρεση όχι παραπάνω από δύο επεισόδια, οι χαρακτήρες παραμένουν ζωντανοί.
  • Οι οπαδοί της σειράς, υποστηρίζουν ότι οι σεζόν που ακολούθησαν την ταινία είναι ποιοτικά πολύ ασθενέστερες, αφού η πλοκή των επεισοδίων οφείλεται σε μίξη των παλαιότερων και το χιούμορ έχει καταντήσει άθλιο. Η φωνή του πρωταγωνιστή έχει γίνει αισθητά υψηλότερη και ενοχλητική και έχει εξαφανιστεί η φυσικότητα των κινήσεων των ηρώων.
  • Παρουσιάζει, σε ορισμένα επεισόδια, μια ομοφυλοφιλική τάση και έχουν γίνει ακόμα και καταγγελίες πως η σειρά ωθεί τα παιδιά προς την ομοφυλοφιλία.

Διακωμωδήσεις

Σε λίγα επεισόδια παρακολουθούμε αστείες απομιμήσεις ταινιών. Ιδιαίτερη διακωμώδηση γίνεται στην ταινία Οδύσσεια του Διαστήματος 2001. Ακόμα βλέπουμε σάτιρες άλλων κινουμένων σχεδίων και ταινιών, όπως στο επεισόδιο Μαγειρικοί Αγώνες, όπου ο Πάτρικ Αστέρης εξολοθρεύει κατά λάθος τους θεατές ρίχνοντάς τους καυτό λάδι, όπως έγινε και στην ταινία Ράμπο. Τέλος, στα περιστασιακά επεισόδια Γοργόνος και Αγόρι Πεταλίδα διακωμωδείται το δίδυμο ηρώων της DC Comics Batman και Robin.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Πηγές

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα SpongeBob SquarePants της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).