Ψυχή (ταινία): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Bot: Migrating 14 langlinks, now provided by Wikidata on d:Q611849
Γραμμή 52: Γραμμή 52:
[[Κατηγορία:Δραματικές ταινίες]]
[[Κατηγορία:Δραματικές ταινίες]]
[[Κατηγορία:Ταινίες του 1981]]
[[Κατηγορία:Ταινίες του 1981]]

[[ar:روح (فيلم)]]
[[cs:Duše (film)]]
[[de:Seele (Film)]]
[[en:Dusha]]
[[es:Alma (película)]]
[[fr:Âme (film)]]
[[it:Anima (film)]]
[[ja:ドゥシャー]]
[[nl:Ziel (film)]]
[[pl:Dusza (film)]]
[[ru:Душа (фильм)]]
[[sv:Själ (film)]]
[[uk:Душа (фільм)]]
[[vi:Một tâm hồn]]

Έκδοση από την 02:38, 1 Απριλίου 2013

Ψυχή
ΣκηνοθεσίαΑλεξάντερ Στεφάνοβιτς
ΠαραγωγήAlexander Stefanovich
ΣενάριοΑλεξάντερ Στεφάνοβιτς
ΠρωταγωνιστέςΣοφία Ροτάρου
Μιχαήλ Μπογιάρσκι
Ρολάν Μπίκοφ
Βιτσισλάφ Σπεσίτσεφ
ΜουσικήΑλίνα Σπεσνιόβα
ΦωτογραφίαVladimir Klimov
Εταιρεία παραγωγήςMosfilm
ΔιανομήMosfilm
Πρώτη προβολή1981
Διάρκεια93 λεπτά
ΠροέλευσηΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
ΓλώσσαΡωσικά

Η Ψυχή (ρωσικά: Душа) είναι μια σοβιετική ταινία δράμα με σκηνοθεσία του Αλεξάντερ Στεφάνοβιτς, με την Σοφία Ροτάρου στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Την ταινία παρακολούθησαν 57.000.000 άνθρωποι. Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Κατά την διάρκεια της μαγνητοσκόπησης της ταινίας, κάποιοι απείλησαν την πρωταγωνίστρια, Σοφία Ροτάρου,ότι θα κλέψουν τον γιο της. Ο ρόλος της Βικτόρια Σβομπόντινα γράφτηκε ειδικά για την Σοφία Ροτάρου. Η πλοκή της ταινίας διαδραματίζεται κυρίως στην Μόσχα, στην Βαλτική Θάλασσα και στην Γερμανία.

Πλοκή

Η Βικτόρια Σβομπόντινα είναι μια νεαρή αλλά γνωστή σοβιετική τραγουδίστρια που ζει στην Μόσχα. Η φήμη της έφθασε στα ύψη αλλά το μουσικό συγκρότημα στο οποίο συμμετείχε ήταν στην σκιά της. Μαζί με τον εραστή της, Σεργκέι (Βιτσισλάφ Σπεσίτσεφ), αρχίζουν μια προσωπική σταδιοδρομία, αλλά καταλήγουν ως τραγουδιστές σε μια καφετέρια. Η δημοτικότητα της αυξάνεται και ο νέος της διευθυντής διοργανώνει ζωντανές εμφανίσεις. Ωστόσο, αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα με την φωνή της. Μετά απο μια εξέταση, ο γιατρός της, της απαγορεύει το τραγούδι για 3 μήνες για να μην εξαφανιστεί τελείως η φωνή της. Η Βικτόρια, τότε, ειδοποιεί τον διευθυντή της να ακυρώσει τις συναυλίες. Την ίδια περίοδο, προσπαθούν να την πείσουν να μιλήσει σε ομιλία του Συμβουλίου Συνθέτων, για να σώσει ένα συγγραφέα από τις επιθέσεις. Αυτή η ομιλία έπρεπε να μετατοδοθεί με το ραδιόφωνο, αλλά στο τέλος της ομιλίας, η Βικτόρια μαθαίνει ότι η ομιλία μεταδόθηκε ζωντανά απο το κύριο κανάλι της σοβιετικής τηλεόρασης. Μετά από αυτό, δέχεται ένα τηλεφώνημα από ένα σχολικό της φίλο, ο οποίος την πείθει να γράψει ένα τραγούδι και να το τραγουδήσει ντουέτο με τον νεαρό τραγουδιστή Βαντίμ Σταριχέβιμ (Μιχαήλ Μπογιάρσκι). Μετά την ηχογράφηση, η Βικτόρια μαθαίνει ότι ο Βαντίμ είναι μέλος ενός ροκ συγκροτήματος και δέχεται να παρεβρεθεί σε μια συναυλία τους. Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής της μαθαίνει ότι η Βικτόρια συνεχίζει να τραγουδά. Κατά την διάρκεια της συναυλίας (του Βαντίμ και του συγκροτήματος του) ένα μέλος του συγκροτήματος σβήνει το μικρόφωνο, αλλά η Βικτόρια συνεχίζει να τραγουδά.

Μετά την συναυλία, η Βικτόρια σταματά με το αυτοκίνητο της σε μια πλατεία, και σχίζει κάποιες αφίσες με την φωτογραφία της και φεύγει οριστικά από το συγκρότημα. Μετά απο αυτό το περιστατικό, η Βικτόρια χωρίς να ειδοποιήσει κανένα, φεύγει για την Βαλτική. Μετά φεύγει στην Γερμανία, για να εκπροσωπήσει την ΕΣΣΔ σε ένα σημαντικό διαγωνισμό. Φεύγει όμως με τον διευθυντή της γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Για την συμμετοχή στον διαγωνισμό πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο συγκρότημα. Ο διευθυντής βρίσκει έναν άγνωστο που συμμετείχε σε ένα ροκ συγκρότημα. Στην πρώτη συνάντηση με το συγκρότημα αναγνωρίζει τον Βαντίμ, αν και δεν το δείχνουν στον διευθυντή της Βικτόρια. Η πρώτη πρόβα με το νέο συγκρότημα γιατί είχαν διαφορετικές γνώμεις για το ύφος των τραγουδιών τους. Μετά τις πρόβες, φεύγουν για τον διαγωνισμό "Intermusik". Λίγες μέρες πριν το φεστιβάλ, η Βικτόρια καταλαμβαίνει ότι είναι ερωτευμένη με τον Βαντίμ, και απομακρύνεται από τον διευθυντή της, ο οποίος την έβλεπε ως μηχανή δόξας. Στην διάρκεια του ταξιδιού από την Βόρεια Θάλασσα, η Βικτόρια χάνει τις αισθήσεις της λόγω της ασθένειας της. Ο γερμανός γιατρός που την εξετάζει αποκαλύπτει την πραγματική αιτία, το πρόβλημα με την φωνή της και τους πνεύμονες της και την διατάζει να σταματήσει το τραγούδι. Η Βικτόρια τον παρακαλεί να σιωπήσει και κατά την διάρκεια της εμφάνισης τους, η Βικτόρια στην τελευταία νότα χάνει την φωνή της.

Το τέλος της ταινίας έχει 2 ερμηνείες:

  • Η Βικτόρια χάνει την φωνή της οριστικά.
  • Χάρη σε αυτό η Βικτόρια κερδίζει τον διαγωνισμό.

Ρόλοι

Σαουντράκ

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Душа (фильм) της Ρωσικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).