Μπεσίκτας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.2+) (Ρομπότ: Προσθήκη: pnb:بیشکتاش
μ Bot: Migrating 27 langlinks, now provided by Wikidata on d:Q459495
Γραμμή 35: Γραμμή 35:
[[Κατηγορία:Προάστια της Κωνσταντινούπολης]]
[[Κατηγορία:Προάστια της Κωνσταντινούπολης]]
[[Κατηγορία:Βόσπορος]]
[[Κατηγορία:Βόσπορος]]

[[bg:Бешикташ]]
[[br:Beşiktaş]]
[[ca:Beşiktaş]]
[[de:Beşiktaş]]
[[en:Beşiktaş]]
[[es:Beşiktaş]]
[[fi:Beşiktaş]]
[[fr:Beşiktaş]]
[[hu:Beşiktaş]]
[[it:Beşiktaş]]
[[ja:ベシクタシュ]]
[[ku:Beşiktaş]]
[[lv:Bešiktašas rajons]]
[[mk:Бешикташ]]
[[mrj:Бешикташ (район)]]
[[nl:Beşiktaş (district)]]
[[os:Бешикташ (район)]]
[[pl:Beşiktaş]]
[[pnb:بیشکتاش]]
[[pt:Beşiktaş]]
[[ru:Бешикташ (район)]]
[[simple:Beşiktaş]]
[[sv:Beşiktaş]]
[[sw:Beşiktaş]]
[[tr:Beşiktaş, İstanbul]]
[[ug:بەشىكتاش]]
[[vi:Beşiktaş]]

Έκδοση από την 18:51, 31 Μαρτίου 2013

Συντεταγμένες: 41°02′38″N 29°00′07″E / 41.044°N 29.002°E / 41.044; 29.002

Για τον Γυμναστικό Σύλλογο της Κωνσταντινούπολης, δείτε: Μπεσίκτας Γυμναστικός Σύλλογος.

Η Μπεσίκτας (Beşiktaş), άλλοτε Διπλοκιόνιο, ονομάζεται περιοχή της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, δίπλα στον Βόσπορο.

Ιστορία

Η περιοχή αποτελεί φυσικό καταφύγιο πλοίων, καθώς προστατεύει σχετικά από τους βορειοανατολικούς ανέμους της περιοχής. Έτσι, χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο πλοίων ήδη από τους ελληνικούς και βυζαντινούς χρόνους. Η ονομασία διπλοκιόνιον παραπέμπει στους κίονες ελλιμενισμού πλοίων που βρίσκονταν εκεί.

Στους χρόνους των ελληνικών αποικιών βρισκόταν κοντά στην αποικία του Βυζαντίου, ενώ στην περιοχή βρίσκονταν και άλλοι, απομονωμένοι μεταξύ τους, οικισμοί. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους βρισκόταν εκτός των τειχών, βορείως της Πόλης, και ήταν έτσι εκτεθειμένο σε επιδρομείς από τη Μαύρη Θάλασσα. Παρά ταύτα, είχαν χτιστεί εκεί πολλές εκκλησίες, μοναστήρι, καθώς και το θερινό ανάκτορο του Αγίου Μάμα. Κατά την οθωμανική περίοδο, ο στόλος αγκυροβολούσε στην περιοχή και έλεγχε τη Μαύρη Θάλασσα, οπότε και οι επιδρομές σταμάτησαν. Ο ίδιος ο φοβερός Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα είχε κτίσει εκεί το παλάτι του και ένα τζαμί.

Η περιοχή εξελίχθηκε σε θέρετρο των Οθωμανών ηγεμόνων, οι οποίοι έκτισαν εκεί κυνηγετικά περίπτερα, που εξελίχθηκαν σε παραθεριστικές κατοικίες και θερινά ανάκτορα. Στο Παλάτι Ντολμάμπαχτσε εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα της εκθρόνισης του Σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ το 1876, η ανακήρυξη ίδρυσης Οθωμανικού Κοινοβουλίου το 1908 και η εκθρόνιση του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ το 1909.

Σήμερα

Το σημερινό όνομα της περιοχής, Μπεσίκτας, μεταφράζεται «Κουνόπετρα». Αναφέρεται ότι υπήρχε στην περιοχή η εκκλησία της Κουνόπετρας, η οποία είχε ονομαστεί έτσι καθώς λέγεται ότι φύλασσε ως κειμήλιο το ανάκλιντρο του Χριστού στη φάτνη όπου γεννήθηκε. Το κειμήλιο αυτό αργότερα μεταφέρθηκε στην Αγία Σοφία και χάθηκε στην Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας το 1204.

Η σημερινή περιοχή Μπεσίκτας είναι δήμος του Μητροπολιτικού συγκροτήματος της Κωνσταντινούπολης με 190.000 κατοίκους. Περιλαμβάνει μερικά από τα πιο ζωντανά σημεία της Πόλης, όπως το Μέγα Ρεύμα (Aρναβούτκιοϊ, Arnavutköy), το Χηλές (Bebek), το Λεβέντ (Levent), το Ετίλερ (Etiler), το Ορτάκιοϊ (Ortaköy), το Ασίαν (Aşiyan), το Γιλντίζ (Yıldız) κλπ. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή, ενώ στο γήπεδο «Ινονού» έχει την έδρα της ο ιστορικός ποδοσφαιρικός σύλλογος της Πόλης «Μπεσίκτας»