Ιωάννης Δ΄ της Βρετάνης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
CHE (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
MerlIwBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Αφαίρεση: cy:Sion IV, Dug Llydaw (strong connection between (2) el:Ιωάννης Ε΄ της Βρετάνης and cy:Siôn IV, Dug Llydaw)
Γραμμή 27: Γραμμή 27:
[[br:Yann IV (dug Breizh)]]
[[br:Yann IV (dug Breizh)]]
[[ca:Joan IV de Bretanya]]
[[ca:Joan IV de Bretanya]]
[[cy:Sion IV, Dug Llydaw]]
[[de:Johann V. (Bretagne)]]
[[de:Johann V. (Bretagne)]]
[[en:John V, Duke of Brittany]]
[[en:John V, Duke of Brittany]]

Έκδοση από την 12:08, 31 Μαρτίου 2013

Ο Ιωάννης Ε΄ ο Κατακτητής (1339 - 9 Νοεμβρίου 1399) ήταν δούκας της Βρετάνης και κόμης του Μονφόρ (1345 - 1399). γιος του δούκα Ιωάννη Δ΄ του Μονφόρ και της Ιωάννας της Φλάνδρας.

Το πρώτο τμήμα της βασιλείας αναλώθηκε στον πόλεμο της Βρετονικής διαδοχής, πολεμώντας ενάντια στην ξαδέλφη του Ιωάννα του Πεντιέβρ (γαλλ. Penthièvre) και τον σύζυγο της Κάρολο του Μπλουά. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, κατέφυγε με την μητέρα του στην αυλή του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Γ΄ για βοήθεια (1343), αλλά ο Εδουάρδος την αιχμαλώτισε και πήρε τον Ιωάννη μαζί του.

Το 1364 διηύθυνε μια σημαντική δύναμη ενάντια στον Οίκο των Μπλουά στην μάχη του Ωρέ με την βοήθεια του Αγγλικού στρατού. Ο αντίπαλος του Κάρολος σκοτώθηκε στην μάχη και η Ιωάννα πιέστηκε να υπογράψει την Συνθήκη Γκεράντ (1365), σύμφωνα με την οποία αποκήρυξε τα δικαιώματα της στην Βρετάνη, αφήνοντας τον Ιωάννη μοναδικό κυβερνήτη της.

Ο Ιωάννης Ε΄ προς μεγάλη έκπληξη έκανε δήλωση υποτέλειας στον Γάλλο βασιλιά Κάρολο Ε΄ και όχι στον Εδουάρδο Γ΄ της Αγγλίας τον σύμμαχο του, του οποίου είχε παντρευτεί την κόρη, Μαρία (1344 - 1362) στον πρώτο του γάμο. Αλλά η Γαλλία ασκούσε πίεση στην Βρετάνη αναγκάζοντας τον ίδιο να εξοριστεί (1373 - 1379).

Κληρονόμοι

Με την τρίτη σύζυγό του, Ιωάννα της Ναβάρρας (1370-1437) παιδιά του ήταν:

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John V, Duke of Brittany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).