Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή 2007: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Αφαιρώ 4 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q547374
Γραμμή 25: Γραμμή 25:
** Υπουργός [[Βαγγέλης Μεϊμαράκης|Ευάγγελος Μεϊμαράκης]]
** Υπουργός [[Βαγγέλης Μεϊμαράκης|Ευάγγελος Μεϊμαράκης]]
** Υφυπουργός [[Κωνσταντίνος Τασούλας]]
** Υφυπουργός [[Κωνσταντίνος Τασούλας]]
** Υφυπουργός [[Γιάννης Πλακιωτάκης]]
** Υφυπουργός [[Ιωάννης Πλακιωτάκης]]
* [[Υπουργείο Ανάπτυξης (Ελλάδα)|Υπουργείο Ανάπτυξης]]
* [[Υπουργείο Ανάπτυξης (Ελλάδα)|Υπουργείο Ανάπτυξης]]
** Υπουργός [[Κωστής Χατζηδάκης|Κωστής Χατζιδάκης]]
** Υπουργός [[Κωστής Χατζηδάκης|Κωστής Χατζιδάκης]]

Έκδοση από την 03:17, 31 Μαρτίου 2013

Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή του 2007 (19 Σεπτεμβρίου 2007 – 7 Οκτωβρίου 2009) σχηματίστηκε από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που αναδείχθηκε νικήτρια στις εκλογές της 16 Σεπτεμβρίου 2007, με ποσοστό 41,84% και 152 έδρες στη Βουλή, συνεχίζοντας το έργο της Κυβέρνησης Καραμανλή του 2004. Έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 17 Σεπτεμβρίου 2007 και ορκίστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου μαζί με την κυβέρνησή του.

Σύνθεση της Κυβέρνησης

Η πλέον πρόσφατη σύνθεση της Κυβέρνησης Καραμανλή προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό της 7ης Ιανουαρίου του 2009 και είχε ως εξής:

Άλλες θέσεις

  • Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού: Γιάννης Αγγέλου
  • Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου: Αργύρης Καρράς

Αρχική σύνθεση

Η αρχική σύνθεση της Κυβέρνησης είχε ως εξής:

Αλλαγές στην κυβέρνηση

Κυβερνητικό έργο κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή 2004-2009

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία από το 2004 και με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, πραγματοποιήθηκαν μία σειρά δημοσίων έργων εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι τα εξής: ολοκληρώθηκε η Εγνατία Οδός το 2009, έργο το οποίο ξεκίνησε το 1994, κατασκευάστηκαν 509χμ από τα συνολικά 670χμ του μήκους της, επεκτάθηκε το δίκτυο του Μετρό Αθήνας προς Αιγάλεω και προχώρησε η κατασκευή και άλλων ενδιάμεσων σταθμών, ενώ το 2006 ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την αρχική μελέτη και την έναρξη των έργων τα οποία στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν, επεκτάθηκε το Τραμ Αθήνας προς νότο μετατοπίζοντας τον τερματικό σταθμό στην Βούλα και ξεκίνησε η επέκταση του προς Πειραιά, κατασκευάστηκε το Μουσείο Ακρόπολης και προχώρησε η ανακατασκευή της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο πέταλο του Μαλιακού κόλπου. Μεταξύ άλλων θεσμοθετήθηκε η χωροθέτηση της διπλής ανάπλασης σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ προωθήθηκε η ολοκλήρωση των σχεδίων για την δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού.

Από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή επίσης υπεγράφη η τριμερής συμφωνία μεταξύ Ρωσία-Βουλγαρίας-Ελλάδας για την ίδρυση της εταιρίας Trans-Balkan Pipeline B.V. που είναι κύριος του έργου του Αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, καθώς και συμφωνίες για συνεργασίες στην κατασκευή του αγωγού South Stream. Στο θετικό έργο της τότε κυβέρνησης ΝΔ όσον αφορά στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στον τότε Πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή πιστώνεται και η προβολή βέτο στην είσοδό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ λόγω μη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας, διότι έτσι θεωρείται ότι χαράχτηκε η κόκκινη γραμμή για το ζήτημα αυτό που είναι ότι η Ελλάδα αποδέχεται μόνο μια ονομασία erga omnes (που να ισχύει έναντι πάντων εσωτερικά και εξωτερικά της ενδιαφερόμενης χώρας) και με κριτήριο τον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Διαδοχή

Η θητεία της κυβέρνησης έληγε κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2011, αλλά ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ζήτησε στις 3 Σεπτεμβρίου 2009 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 4 Οκτωβρίου.[5] Στις εκλογές πρώτο κόμμα βγήκε το ΠΑΣΟΚ που σχημάτισε στις 7 Οκτωβρίου 2009 την επόμενη κυβέρνηση: Κυβέρνηση Γεωργίου Α. Παπανδρέου 2009.

Παραπομπές

  1. Παραιτήθηκε ο Β.Μαγγίνας, Έθνος, 15 Δεκεμβρίου 2007, ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2008.
  2. Παραιτήθηκε ο Γ. Βουλγαράκης, Flash.gr, 12 Σεπτεμβρίου 2008, ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2008.
  3. Παραιτήθηκε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, Καθημερινή, 23 Οκτωβρίου 2008, ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2008.
  4. Ορκίζεται αύριο η νέα κυβέρνηση Καραμανλή, Εκτός: Αλογοσκούφης, Φώλιας, Λιάπης, Δούκας Κοντός, Τζήμας, Το Βήμα, 7 Ιανουαρίου 2009, ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2009.
  5. «Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα ο Κώστας Καραμανλής». in.gr. 3/9/2009. Ανακτήθηκε στις 2009-09-03.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι