Ροτβάιλερ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Αφαιρώ 39 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q39093
Γραμμή 48: Γραμμή 48:


[[Κατηγορία:Σκύλος]]
[[Κατηγορία:Σκύλος]]

[[ar:روت فايلر]]
[[bg:Ротвайлер]]
[[ca:Rottweiler]]
[[cs:Rotvajler]]
[[cy:Rottweiler]]
[[da:Rottweiler]]
[[de:Rottweiler]]
[[en:Rottweiler]]
[[eo:Rotvejla hundo]]
[[es:Rottweiler]]
[[eu:Rottweiler]]
[[fa:روت‌ویلر]]
[[fi:Rottweiler]]
[[fr:Rottweiler]]
[[he:רוטוויילר]]
[[hu:Rottweiler]]
[[is:Rottweiler]]
[[it:Rottweiler]]
[[ja:ロットワイラー (犬種)]]
[[ka:როტვეილერი]]
[[ko:로트와일러]]
[[lt:Rotveileris]]
[[mk:Ротвајлер]]
[[ml:റോട്ട്‌വൈലർ]]
[[nl:Rottweiler]]
[[nn:Rottweiler]]
[[no:Rottweiler]]
[[pl:Rottweiler]]
[[pnb:روٹویلر]]
[[pt:Rottweiler]]
[[ro:Rottweiler]]
[[ru:Ротвейлер]]
[[simple:Rottweiler]]
[[sk:Rotvajler]]
[[sv:Rottweiler]]
[[ta:ராட்வைலர்]]
[[tr:Rottweiler]]
[[uk:Ротвейлер]]
[[zh:羅威那]]

Έκδοση από την 23:21, 29 Μαρτίου 2013

Το Ροτβάιλερ

Το Ροτβάιλερ (Rottweiler) είναι μια μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους ράτσα σκύλου που προέρχεται από το Ροτβάιλ (Rottweil) της Γερμανίας.Πρόκειται για μια ανθεκτική και πολύ ευφυή ράτσα.

Ιστορία

Η ράτσα είναι αρχαία, της οποίας η ιστορία ξεκινάει από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία .Σε εκείνα τα χρόνια συνόδευαν και προστάτευαν τα κοπάδια με πρόβατα και βοοειδή.Το χωριό Rottweil της Ν. Γερμανίας, τον Μεσαίωνα, είχε εξελιχθεί σε κέντρο κτηνοτροφικού εμπορίου και τα σκυλιά αυτά ήταν απαραίτητα για να οδηγούν τα κοπάδια στα σφαγεία και στα σημεία πώλησης και να προστατεύουν τους αγοραστές και τους πωλητές από τους ληστές που είχαν βάλει στόχο τα μετρητά των αγοραπωλησιών.Μετά από χρόνια,όταν απαγορεύτηκε η μεταφορά ζώων από τους δρόμους τα σκυλιά αυτά άρχισαν να εξαφανίζονται μέχρι που αναγνωρίστηκε ξανά η αξία τους σαν σκυλί εργασίας. Σήμερα είναι ένα πολύ διαδεδομένο σκυλί σε όλο τον κόσμο.Το 1935 το ροτβάιλερ αναγνωρίστηκε επίσημα από το American Kennel Club .Το 1936, τα Ροτβάιλερ εκτέθηκαν στη Βρετανία σε διεθνής διαγωνισμούς.Το 1966, ένα ξεχωριστό μητρώο άνοιξε για τη ράτσα.Στην πραγματικότητα, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η δημοτικότητα του ροτβάιλερ εκτινάχθηκε στην υψηλότερη όλων των εποχών

Ροτβάιλερ με ολόκληρη ουρά

Περιγραφή

Είναι ένα μεγαλόσωμο και γεροδεμένο σκυλί με δυναμική που το ύψος του κυμαίνεται από 56 μέχρι 69 εκ. και το βάρος του από 38 μέχρι 55 κιλά, το θηλυκό είναι μικρότερο από το αρσενικό.Διαθέτει φαρδύ και στρογγυλό κεφάλι, τα μάτια είναι σκούρα και τα αυτιά ψηλά στο κεφάλι σε απόσταση μεταξύ τους. Έχει κοντή και δυνατή ουρά που τις περισσότερες φορές την συναντάμε κομμένη. Το τρίχωμα είναι πυκνό, τραχύ με πυκνό υπόστρωμα. Το χρώμα είναι μαύρο με συγκεκριμένα καφέ-κόκκινα σημάδια στα μάγουλα, τη μουσούδα, πάνω από τα μάτια, το στέρνο, τα πόδια και κάτω από την ουρά.

Xαρακτήρας

Έχει έμφυτη επιθυμία της προστασίας χώρου και της οικογένειας. Ήρεμο, με αυτοπεποίθηση, γενναίο και αξιόπιστο, όχι ιδιαίτερα παιχνιδιάρικο ή στοργικό. Επιφυλακτικό με εκείνους που δεν γνωρίζει, έξυπνο, σκληρό και προσαρμόζεται εύκολα σε σχεδόν όλα τα περιβάλλοντα. Tείνει να είναι πεισματάρικο και κυριαρχικό (κυρίως το αρσενικό). Το Ροτβάιλερ είναι παιγχνιδιάρικο με όλους, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των τριών ετών.

Υγεία

Τα τελευταία 10 χρόνια λόγω της αυξημένης αναπαραγωγής, η ράτσα μπορεί να παρουσιάσει δυσπλασία των ισχίων. Γενικά τείνει να ροχαλίζει και να είναι λαίμαργο.

Πινακοθήκη

Βιβλιογραφία

  • American Kennel Club Herding Regulations. The full document is available at AKC.org
  • Australian National Kennel Council, Extended Breed Standard of the Rottweiler. Available online at ANKC.org.au
  • Blackmore, Joan. A Dog Owners Guide to the Rottweiler
  • Brace, Andrew H. (Ed), The Ultimate Rottweiler, Ringpress Books, Surrey, 2003. ISBN 1-86054-263-8
  • Coren,Stanley. The Intelligence of Dogs, University of British Columbia, Vancouver. (1994).
  • Chardets: Know your Rottweiler
  • Fédération Cynologique Internationale-Standard N° 147/ 19. 06. 2000 / GB The Rottweiler. Translated by - Mrs C. Seidler Country of Origin – Germany.
  • Kaneene JB, Mostosky UV, Miller R. Update of a retrospective cohort study of changes in hip joint phenotype of dogs evaluated by the OFA in the United States, 1989-2003. Vet Surg 2009;38:398-405, Interscience.wiley.com, abstract
  • National Dog - The Ringleader Way, Volume 12 Number 1 & 2, Jan/Feb 2009 Breed Feature "Bernese Mountain Dogs, Leonbergers & Rottweilers".
  • Pettengell, Jim. The Rottweiler
  • Pienkoss, Adolf. The Rottweiler, 3rd revised and updated edition, Internationale Foederation der Rottweilerfreunde (IFR) Wilhelmitenstr. 15a, 46354 Borken, Germany, 2008
  • Price, Les. Rottweilers: an owner's companion. Macmillan Publishing Company, New York 1991. ISBN 0-87605-297-9
  • Schanzle, Manfred, Studies In The Breed History Of The Rottweiler. German edition Published by Allgemeiner Deutscher Rottweiller - Klub (ADRK) E.V. 1967 English edition published jointly by Colonial Rottweiler Club & Medallion Rottweiler Club - Sept 1969. 1981 Printing (updated) - Published by Powderhorn Press 3320 Wonderview Plaza, Hollywood, CA90068.
  • Yrjola, J.A.U. & Tikka, Elvi. Our Friend the Rottweiler.