Μπονόμπο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
MerlIwBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ceb:Pan paniscus
μ Ρομπότ: Αλλαγή Κατηγορία:Ανθρωπίδαι σε Κατηγορία:Ανθρωπίδες
Γραμμή 38: Γραμμή 38:
{{βιολογία-επέκταση}}
{{βιολογία-επέκταση}}
{{Ανθρωπίδαι}}
{{Ανθρωπίδαι}}

[[Κατηγορία:Ανθρωπίδαι]]
{{Link FA|he}}
{{Link FA|he}}

[[Κατηγορία:Ανθρωπίδες]]


[[ar:بونوبو]]
[[ar:بونوبو]]

Έκδοση από την 22:31, 24 Μαρτίου 2013

Μπονόμπο

Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Υπερομοταξία: Τετράποδα (Tetrapoda)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Υφομοταξία: Θηρία (Theria)
Τάξη: Πρωτεύοντα (Primates)
Υπεροικογένεια: Ανθρωπoειδή (Hominidae)
Οικογένεια: Ανθρωπίδαι (Hominidae)
Υποοικογένεια: Ανθρωπίναι (Homininae)
Γένος: Παν (Pan)
Είδος: P. paniscus
Διώνυμο
Pan paniscus (Παν ο πανίσκος)

O Μπονόμπο ή Πυγμαίος Χιμπαντζής (Pan paniscus - Παν ο πανίσκος) είναι πρωτεύον της οικογένειας των Ανθρωποειδών. Ανήκει, μαζί με τον κοινό Χιμπαντζή στο βιολογικό γένος Παν (Pan). Αν και ο όρος χιμπαντζής, τεχνικά αναφέρεται σε κάθε είδος του γένους Pan, χρησιμοποιείται συνήθως μόνο ως αναφορά στον κοινό Χιμπαντζή και όχι στον Μπονόμπο.

Ταξινομία

Πρόσφατες έρευνες στο DNA του Μπονόμπο και του κοινού Χιμπαντζή υποστηρίζουν πως η εξελικτική πορεία των δύο ειδών διαχωρίστηκε περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια πριν. Ο τελευταίος κοινός πρόγονος όλων των χιμπαντζήδων με τον άνθρωπο έζησε έξι εκατομμύρια χρόνια πριν.[1][2] Επειδή κανένα άλλο είδος εκτός του ανθρώπου δεν επέζησε κατά την ανθρώπινη εξέλιξη στο γένος Homo, τα δύο είδη των χιμπαντζήδων αποτελούν τους πιο στενούς εξελικτικούς συγγενείς του ανθρώπου. Το γένος των χιμπαντζήδων, Παν, διαχωρίστηκε από το γένος των Γορίλων επτά εκατομμύρια χρόνια πριν.

Γεωγραφία

Το διωνυμικό όνομα του Μπονόμπου είναι Pan paniscus (Παν ο πανίσκος). Οι Μπονόμπος είναι ενδημικό είδος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και απαντώνται στα κεντρικά και νότια δάση της χώρας. Ο ποταμός Κονγκό διαχωρίζει το είδος από τον κοινό Χιμπαντζή. Παλαιότερα οι Μπονόμπος κατοικούσαν νοτιότερα, στην βόρεια Ανγκόλα.

Ανατομία και Φυσιολογία

Οι αρσενικοί ενήλικες έχουν βάρος μεταξύ 30 και 68 κιλών, ενώ οι θηλυκοί μεταξύ 27 και 38 κιλών. Οι Μπονόμπος είναι λίγο πιο μικρόσωμοι από τους κοινούς Χιμπαντζήδες. Το τρίχωμα τους είναι σκούρο καφέ ή μαύρο και το πρόσωπο, οι παλάμες, οι πατούσες και τα δάχτυλα είναι άτριχα. Σε αντίθεση με τους κοινούς Χιμπαντζήδες και τους Γορίλες, οι Μπονόμπος στηρίζονται στις παλάμες των χεριών τους και όχι στις αρθρώσεις των δαχτύλων τους όταν περπατούν στα τέσσερα. Υπολογίζεται πως κατά το 25% περίπου του συνολικού χρόνου της κίνησης τους στο έδαφος οι Μπονόμπος περπατούν στα δύο.

Πηγές

  1. Won YJ, Hey J (February 2005). «Divergence population genetics of chimpanzees». Mol. Biol. Evol. 2264553998=297–307%54565: 297. doi:10.1093/molbev/msi017. PMID 15483319. 
  2. Fischer A, Wiebe V, Pääbo S, Przeworski M (May 2004). «Evidence for a complex demographic history of chimpanzees». Mol. Biol. Evol. 21 (5): 799–808. doi:10.1093/molbev/msh083. PMID 14963091. 

Πρότυπο:Link FA