Εποχή του Χαλκού: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
MerlIwBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ckb:سەردەمی برۆنز
μ Ρομπότ: Αφαιρώ 101 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q11761
Γραμμή 50: Γραμμή 50:


{{ιστορία-επέκταση}}
{{ιστορία-επέκταση}}

[[af:Bronstydperk]]
[[als:Bronzezeit]]
[[an:Edat de Bronze]]
[[ar:عصر برونزي]]
[[arz:عصر برونزى]]
[[ast:Edá de Bronce]]
[[az:Tunc dövrü]]
[[ba:Бронза быуат]]
[[bat-smg:Bruonzas omžios]]
[[be:Бронзавы век]]
[[be-x-old:Бронзавы век]]
[[bg:Бронзова епоха]]
[[bn:ব্রোঞ্জ যুগ]]
[[bo:ཟངས་ཆས་སྤྱོད་པའི་དུས་རབས།]]
[[br:Oadvezh an arem]]
[[bs:Bronzano doba]]
[[ca:Edat del bronze]]
[[ckb:سەردەمی برۆنز]]
[[cs:Doba bronzová]]
[[cy:Oes yr Efydd]]
[[da:Bronzealder]]
[[de:Bronzezeit]]
[[en:Bronze Age]]
[[eo:Bronzepoko]]
[[es:Edad del Bronce]]
[[et:Pronksiaeg]]
[[eu:Brontze Aro]]
[[fa:عصر برنز]]
[[fi:Pronssikausi]]
[[fiu-vro:Pronksiaig]]
[[fr:Âge du bronze]]
[[fy:Brûnstiid]]
[[ga:An Chré-umhaois]]
[[gan:青銅器時代]]
[[gl:Idade do Bronce]]
[[he:תקופת הברונזה]]
[[hi:कांस्य युग]]
[[hif:Kans Yug]]
[[hr:Brončano doba]]
[[hu:Bronzkor]]
[[hy:Բրոնզի դար]]
[[id:Zaman Perunggu]]
[[is:Bronsöld]]
[[it:Età del bronzo]]
[[ja:青銅器時代]]
[[ka:ბრინჯაოს ხანა]]
[[kk:Қола дәуірі]]
[[ko:청동기 시대]]
[[la:Aetas Aenea]]
[[li:Broonstied]]
[[lt:Bronzos amžius]]
[[lv:Bronzas laikmets]]
[[mk:Бронзено доба]]
[[ml:വെങ്കലയുഗം]]
[[mn:Хүрэл зэвсгийн үе]]
[[mr:ताम्र युग]]
[[ms:Zaman Gangsa]]
[[mwl:Eidade de l Bronze]]
[[my:ကြေးခေတ်]]
[[nds:Bronzetiet]]
[[nds-nl:Bronstied]]
[[ne:कांस्य युग]]
[[new:कँय्‌ युग]]
[[nl:Bronstijd]]
[[nn:Bronsealderen]]
[[no:Bronsealderen]]
[[oc:Edat del Bronze]]
[[pl:Epoka brązu]]
[[pms:Età dël bronz]]
[[pnb:کانسی ویلہ]]
[[pt:Idade do Bronze]]
[[ro:Epoca Bronzului]]
[[ru:Бронзовый век]]
[[rue:Бронзова доба]]
[[sa:कांस्ययुगम्]]
[[sah:Чаҥ үйэ]]
[[scn:Etati dû brunzu]]
[[sh:Brončano doba]]
[[simple:Bronze Age]]
[[sk:Bronzová doba]]
[[sl:Bronasta doba]]
[[sq:Koha e bronzit]]
[[sr:Бронзано доба]]
[[stq:Bronstied]]
[[sv:Bronsåldern]]
[[sw:Zama za Shaba]]
[[ta:வெண்கலக் காலம்]]
[[tg:Асри биринҷӣ]]
[[th:ยุคสำริด]]
[[tk:Bürünç asyry]]
[[tr:Tunç Çağı]]
[[uk:Бронзова доба]]
[[ur:کانسی دور]]
[[vi:Thời đại đồ đồng]]
[[vls:Brounstyd]]
[[war:Panahon han Bronse]]
[[xmf:ბრონზეშ ხანა]]
[[yi:בראנדז עפאכע]]
[[zh:青铜时代]]
[[zh-min-nan:Chheⁿ-tâng-khì Sî-tāi]]
[[zh-yue:青銅時代]]

Έκδοση από την 05:34, 24 Μαρτίου 2013

Ο όρος Εποχή του Χαλκού ανακατευθύνει εδώ. Για την μεταβατική περίοδο, που φέρει το ίδιο όνομα, μεταξύ Νεολιθικής περιόδου και Εποχής του Ορείχαλκου, δείτε: Χαλκολιθική περίοδος
Ευρήματα της εποχής του χαλκού.
αριστερά: όπλα, 1600 - 1200 π.Χ. στην κεντρική Ευρώπη
δεξιά: κοσμήματα (Ντιζόν)

Ως Εποχή του Ορείχαλκου ή Εποχή του Χαλκού εννοείται εκείνη η περίοδος ανάπτυξης ενός πολιτισμού κατά την οποία έχουν αναπτυχθεί μεταλλουργικές τεχνικές εξόρυξης του χαλκού από φυσικά κοιτάσματα και ανάμειξής του με άλλα μέταλλα για τη δημιουργία ορείχαλκου. Η Εποχή του Ορείχαλκου είναι τμήμα του Συστήματος τριών εποχών, μιας μεθόδου χρονολόγησης των προϊστορικών κοινωνιών και ακολουθεί την Νεολιθική σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη. Σε ορισμένες περιοχές μεταξύ της Νεολιθικής και της Εποχής του Ορείχαλκου υπήρξε και μια ενδιάμεση Χαλκολιθική περίοδος, μια μεταβατική περίοδος. Στα περισσότερα τμήματα της υποσαχάρειας Αφρικής την Νεολιθική διαδέχθηκε αμέσως η Εποχή του Σιδήρου. Τα περισσότερα ορειχάλκινα ευρήματα είναι εργαλεία ή όπλα και σπανιότερα τελετουργικά τέχνεργα. Ο χρόνος έναρξης της εποχής του Χαλκού διαφέρει από πολιτισμό σε πολιτισμό.

Η εποχή του Ορείχαλκου στην Εγγύς Ανατολή

Η αρχή της εποχής του χαλκού στην Εγγύς Ανατολή υπολογίζεται γύρω στο 3.300 π.Χ. με την αυξανόμενη χρήση του χαλκού και την ανάπτυξη σύνθετων αστικών πολιτισμών στα κύρια πολιτισμικά κέντρα της περιοχής, Αίγυπτο και Μεσοποταμία.

Η εποχή του Ορείχαλκου στην Κύπρο

Στην Κύπρο η εποχή του χαλκού που ακολουθεί την χαλκολιθική περίοδο, αρχίζει το 2600 π.Χ. περίπου, φέρνοντας σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στο νησί. Αρχαιολογικά ευρήματα έχουμε ιδίως στο νότιο μέρος του νησιού, τα οποία δείχνουν ότι προφανώς το νησί δέχτηκε εισβολή από την Μικρά Ασία. Στα μέσα της χάλκινης εποχής (1990 - 1650 π.Χ.) βρίσκουμε πολεμικές συγκρούσεις με διάφορους άλλους πολιτισμούς της Μεσογείου της εποχής εκείνης. Στα κείμενα σε σφηνοειδή γραφή της εποχής εκείνης η Κύπρος ονομάζεται Αλασγία.

Στο τέλος της περιόδου οι συγκρούσεις αυξάνονται σε ένταση και συχνότητες, όπως δείχνουν τα πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ οι οικισμοί οχυρώνονται, και στην άλλη όχθη, στην Συρία και την Μέση Ανατολή, σημειώνονται πολεμικές αναταραχές. Την ίδια εποχή ανθίζει το εμπόριο με την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη. Η Κύπρος γίνεται εξαγωγέας χαλκού, αλλά και άλλων εμπορευμάτων, όπως φιαλιδίων που περιείχαν πολυτελή αρώματα και καλλυντικές αλοιφές. Στο τέλος της εποχής του χαλκού (1650 - 1050 π.Χ.) σχηματίζονται οι πρώτες πόλεις και διαμορφώνεται η γραφή, εισάγοντας το νησί και τον πολιτισμό της Κύπρου στην σύγχρονη ιστορία.

Η εποχή του Ορείχαλκου στο Αιγαίο

Έυρημα από την χάλκινη εποχή στην Κρήτη.

Στο Αιγαίο η χάλκινη εποχή αρχίζει περίπου το 3000 π.Χ. με την εξέλιξη των εμπορικών δραστηριοτήτων των αρχαίων πολιτισμών. Χάρη στις εμπορικές αυτές επαφές έγινε εισαγωγή κασσίτερου και ξυλάνθρακα στη Κύπρο, όπου γινότανε εξόρυξη και κατεργασία χαλκού καθώς και παραγωγή χάλκινων αντικειμένων. Με τα μπρούντζινα προϊόντα της μεταλλουργίας χαλκού άνθισε η εξαγωγή και το εμπόριο.

Στην Κρήτη αναπτύσσονται πολυάριθμοι οικισμοί και αναπτύσσονται ως κύριοι βιομηχανικοί και εμπορικοί κόμβοι. Ο Μινωικός πολιτισμός είναι ο πρώτος εξελιγμένος πολιτισμός της Ευρώπης. Η άρχουσα τάξη που κυριαρχούσε στο εμπόριο εγκαθίδρυσε και πολιτικά την μοναρχία, αναπτύσσοντας παράλληλα και την αρχιτεκτονική των Μινωικών παλατιών που διαδόθηκε και στον Ελλαδικό χώρο.

Στον Ελλαδικό χώρο η εποχή του χαλκού ξεκινάει με την Ελλαδικό Πολιτισμό στα κυκλαδίτικα νησιά του νότιου Αιγαίου και με τον Κυκλαδικό πολιτισμό. Η επιρροή του Μινωικού πολιτισμού οδήγησε στην ανάπτυξη και άλλων κέντρων ιδίως στις Μυκήνες με τον Μυκηναϊκό πολιτισμό, που κυριάρχησε στο τέλος της εποχής του χαλκού στην Ελλάδα.

Ο Δίσκος της Νέμπρα

Ο δίσκος της Νέμπρα
Κύριο λήμμα: Δίσκος της Νέμπρα

Ένα από τα εκπληκτικότερα ευρήματα της εποχής του χαλκού είναι ο δίσκος της Νέμπρα, ένας χάρτης του ουρανού κατασκευασμένος στην Κεντρική Ευρώπη. Είναι ένας χάλκινος δίσκος με διάμετρο περίπου 30 εκατοστών, μπλε-πράσινη πατίνα και ένθετα χρυσά σύμβολα. Τα σύμβολα αυτά ερμηνεύονται γενικά σαν απεικόνιση του ήλιου ή της πανσέληνου, ενός μισοφέγγαρου και άστρων (των Πλειάδων μεταξύ άλλων). Δυο χρυσά τόξα στο χείλος του δίσκου, που αντιπροσωπεύουν την γωνιακή απόσταση μεταξύ των ηλιοστασίων προστέθηκαν αργότερα, όπως και ένα τρίτο τόξο που περιστοιχίζεται από μικρές χαρακιές. Η σημασία του τελευταίου αυτού συμβόλου δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, και πιστεύεται ότι πρόκειται για μια αναφορά στο πλοίο του Ήλιου, ή μια αναπαράσταση του Γαλαξία ή του ουράνιου τόξου.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bronze Age της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bronzezeit της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).