In vivo: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Makecat-bot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: gl:In vivo
μ Ρομπότ: Μεταφέρω 31 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q141124
Γραμμή 23: Γραμμή 23:
[[Κατηγορία:Λατινικές φράσεις]]
[[Κατηγορία:Λατινικές φράσεις]]
[[Κατηγορία:Βιολογικοί όροι]]
[[Κατηγορία:Βιολογικοί όροι]]

[[ar:في الحيوية]]
[[be-x-old:In vivo]]
[[ca:In vivo]]
[[cs:In vivo]]
[[da:In vivo]]
[[de:In vivo]]
[[en:In vivo]]
[[eo:In vivo]]
[[es:In vivo]]
[[et:In vivo]]
[[fa:در جاندار]]
[[fi:In vivo]]
[[fr:In vivo]]
[[gl:In vivo]]
[[he:אין ויוו]]
[[it:In vivo]]
[[ja:In vivo]]
[[ko:인 비보]]
[[nl:In vivo]]
[[pl:In vivo]]
[[pt:In vivo]]
[[ro:In vivo]]
[[ru:In vivo]]
[[sk:In vivo]]
[[sl:In vivo]]
[[sr:In vivo]]
[[sv:In vivo]]
[[tr:İn vivo]]
[[uk:In vivo]]
[[ur:در حیات]]
[[zh:In vivo]]

Έκδοση από την 00:48, 21 Μαρτίου 2013

Η Λατινογενής έκφραση in vivo, και που ελληνικά αποδίδεται "εν ζωή", αναφέρεται σε ότι λαμβάνει χώρα μέσα σε έναν έμβιο οργανισμό. Ιδιαίτερα στη Βιολογία ο όρος αναφέρεται σε πειράματα που πραγματοποιούνται σε ιστούς εντός ζώντος οργανισμού σε αντιδιαστολή με τον όρο in vitro (= "σε δοκιμαστικό σωλήνα"), που αναφέρεται σε αντίστοιχα πειράματα αποσπασμένων μερών εκτός του ζωντανού οργανισμού, καθώς και σε έρευνες και πειράματα ex vivo.

  • Γενικά οι κλινικές δοκιμές και τα πειράματα με ζώα είναι μορφές έρευνας in vivo.

Ο τύπος αυτός έρευνας αποτελεί έναν ολιστικό τρόπο πειραματισμού. Προσφέρεται για μελέτες περισσότερο από τις in vitro μελέτες, λόγω του ότι δίνει πιστότερα, και πλέον ασφαλή και αξιόπιστα σε χρήση αποτελέσματα σε ένα πείραμα[1].

Παρόλα αυτά, εκτός του ότι τα πειράματα του είδους αυτού έχουν υψηλότερο κόστος πραγματοποίησης, σε πολλές περιπτώσεις και πολύ συχνά, (ιδιαίτερα πρόσφατα), συναντούν τεράστιες δυσκολίες εκτέλεσης λόγω αναφυομένων θεμάτων κοινωνικής ηθικής και ζωοφιλίας.

  • Σημαντικότερα "in vivo" πειράματα είναι εκείνα της "in vivo mutagenesis" δηλαδή της δημιουργίας "μετάλλαξης εν ζωή". Επίσης στις "in vivo" έρευνες και μελέτες υπάγονται οι διάφορες μετρήσεις σφυγμού, θερμοκρασίας σώματος, οι καρδιογραφίες, μερικώς οι ακτινογραφίες κ.ά.

Σημειώνεται ότι η ελληνική έκφραση "εν ζωή" χρησιμοποιείται κυρίως σε ανθρώπους που μετά από κάποιο συμβάν διατηρούνται στη ζωή, καθώς και σε πράξεις ανθρώπων προ του θανάτου τους. Αντίθετη ελληνική έκφραση είναι "μετά θάνατον".

Αναφορές

  1. Lipinski C, Hopkins A (2004). «Navigating chemical space for biology and medicine». Nature 432 (7019): 855-61. PMID 15602551. 

Δείτε επίσης

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα In vivo της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).