Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α΄: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 21: Γραμμή 21:
{{S-start}}
{{S-start}}
{{S-rel|or}}
{{S-rel|or}}
{{s-bef|πριν=[[Μελέτιος Μεταξάκης|Μελέτιος]]}}
{{s-bef|πριν=[[Αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος Α΄|Θεόκλητος Α΄]]}}
{{s-ttl|τίτλος=[[Εκκλησία της Ελλάδος|Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος]]|έτη=1923-1938}}
{{s-ttl|τίτλος=[[Εκκλησία της Ελλάδος|Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος]]|έτη=1923-1938}}
{{s-aft|μετά=[[Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος|Χρύσανθος]]}}
{{s-aft|μετά=[[Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος|Χρύσανθος]]}}

Έκδοση από την 16:59, 12 Μαρτίου 2013

Για τον μουσικό διδάσκαλο του 1906 αιώνα, δείτε: Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος του Δυρραχίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Α΄, κατά κόσμον Χρυσόστομος Παπαδόπουλος (Μάδυτος Ανατολικής Θράκης, 1868Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 1938) ήταν Έλληνας θεολόγος, θρησκευτικός ιεράρχης και ακαδημαϊκός.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ξεκίνησε την ιερατική του σταδιοδρομία σπουδάζοντας στην Ιωακείμειο Ιερατική Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή του Σταυρού στην Ιερουσαλήμ, στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στις θεολογικές ακαδημίες του Κιέβου και της Αγίας Πετρούπολης, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτορας.

Διετέλεσε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Σταυρού Ιεροσολύμων (1895), προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, διευθυντής στη Ριζάρειο Σχολή της Αθήνας (1911) και καθηγητής της εκκλησιαστικής ιστορίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (19141923) [1]. Το 1917 θα ορκίσει ως αρχιμανδρίτης την Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου επειδή αρνήθηκε να ορκιστεί από τον Αρχιεπίσκοπο Θεόκλητο Α΄[2] Μετά την καθαίρεση του τελευταίου θα τεθεί θέμα πλήρωσης της θέσης της Μητρόπολης Αθηνών. Από τον Ιούνιο του 1917 άρχισαν να διαδίδονται φήμες για τους επικρατέστερους υποψηφίους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Παπαδόπουλος. Από τα μέλη της διορισμένης από την κυβέρνηση Βενιζέλου Συνόδου, είχε προταθεί ως υποψήφιος και ο Παπαδόπουλος, ανάμεσα σε τρεις. Τελικά αν και πλειοψήφισε στην εκλογή,τελικά επελέγη από την κυβέρνηση ο Μελέτιος Μεταξάκης.[3]

Αρχιεπίσκοπος

Στις 23 Φεβρουαρίου 1923, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του (1938). Το 1926 διορίσθηκε μέλος της νεοσύστατης Ακαδημίας Αθηνών.

Ένα από τα θέματα που αντιμετώπισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α΄ ήταν η αλλαγή του ημερολογίου από το ιουλιανό (παλαιό) στο αναθεωρημένο ιουλιανό. Πριν εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος, είχε ταχθεί υπέρ της πλήρους αλλαγής συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής για τον υπολογισμό του Πάσχα. Αργότερα, με την ανάδειξή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του ημερολογίου «κατά τοιούτον τρόπον [ώστε] αι ημερομηνίαι του εκκλησιαστικού ημερολογίου [να] συνταυτισθώσι προς τας του πολιτικού, χωρίς να μεταβληθή το της Ορθοδόξου Εκκλησίας Πασχάλιον και εορτολόγιον»[4].

Επίσης, επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου (1928), η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Πατριαρχική Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενέκριναν την επέκταση των διοικητικών δικαιωμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος στις «Νέες Χώρες», δηλαδή στα εδάφη που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913 [5].

Σημειώσεις

  1. «Η Θράκη και ο Έβρος: Πρωτοπόροι εις τους αγώνας της φυλής (1361–1920)» — Κείμενο του Απόστολου Ευθυμιάδη.
  2. Θεοδόσης Τσιρώνης, Εκκλησία πολιτευομένη. Ο πολιτικός λόγος της Εκκλησίας της Ελλάδος (1913-1941), εκδ. Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2010,σελ. 104,υποσ. 155
  3. όπ.π,σελ.120
  4. «Iστορική και κανονική θεώρησις του παλαιοημερολογιτικού ζητήματος κατά τε την γένεσιν και την εξέλιξιν αυτού εν Ελλάδι» — Μελέτη του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου Κ. Παρασκευαΐδη.
  5. Εισήγηση για τις «Νέες Χώρες» στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος — Από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο Κ. Παρασκευαΐδη, 4 Νοεμβρίου 2003.


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Θεόκλητος Α΄
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
1923-1938
Διάδοχος
Χρύσανθος