Αλμίρα (Χαίντελ): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Chrysalifourfour moved page Αλμίρα to Αλμίρα (Χαίντελ): προτιμότερη διευκρίνιση
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: als:Almira (Händel)
Γραμμή 56: Γραμμή 56:
{{Όπερες του Χαίντελ}}
{{Όπερες του Χαίντελ}}


[[als:Almira (Händel)]]
[[da:Almira, Königin von Castilien]]
[[da:Almira, Königin von Castilien]]
[[de:Almira, Königin von Castilien]]
[[de:Almira, Königin von Castilien]]

Έκδοση από την 19:14, 6 Μαρτίου 2013

Αλμίρα (Der in Krohnen erlangte Glücks-Wechsel, ή Almira, Königin von Castilien ) (HWV 1) ονομάζεται η πρώτη όπερα (singspiel) του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ σε λιμπρέτο του Φ.Κ. Φόιστκινκ.

Η πρεμιέρα της όπερας έγινε στο θέατρο του Gänsemarkt (Αμβούργο) στις 8 Ιανουαρίου του 1705 υπό την διεύθυνση του Ράινχαρντ Κάιζερ που αρχικά επρόκειτο να αναλάβει τη μουσική του λιμπρέτου. Το ιταλικό λιμπρέτο έγραψε ο Τζούλιο Παντσιέρι στην Βενετία το 1691 και χρησιμοποιήθηκε από τον Τζουζέπε Μπονινβέντι για μια όπερά του. Η μετάφραση που χρησιμοποίησε ο Χαίντελ έγινε από τον Φρήντριχ Κρίστιαν Φόιστκινγκ ενώ κάποια μέρη έμειναν αμετάφραστα. Συνολικά 15 άριες περιέχουν κείμενο στην Ιταλική γλώσσα ενώ το υπόλοιπο λιμπρέτο είναι στη Γερμανική. Η Αλμίρα σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενώ παίχτηκε είκοσι φορές συνολικά μέχρι να αντικατασταθεί από την επόμενη όπερα του Χαίντελ, τον Νέρωνα. Το 1732 η όπερα εκτελέστηκε ακόμα μία φορά σε μία έκδοση επιμελημένη από τον Γκέορκ Φίλιπ Τέλεμαν. Η πρώτη σύγχρονη εκτέλεση της Αλμίρας έγινε στα πλαίσια του “Halleschen Händelfestspiele” (φεστιβάλ αφιερωμένο στον Χαίντελ) στις 4 Ιουνίου του 1994 στο Μπαντ-Λάουχσταιντ.

Πλοκή

Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στη Βαγιαδολίδ, χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος και είναι φανταστική. Η πρωταγωνίστρια Αλμίρα (υψίφωνος), στέφεται Βασίλισσα της Καστίλης από τον κηδεμόνα της, Κονσάλβο (βαθύφωνος) και σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του πατέρα της υποχρεώνεται να νυμφευτεί ένα μέλος της οικογένειας του Κονσάλβο, αν και η ίδια είναι ερωτευμένη με το γραμματέα της, Φερνάνδο (τενόρος). Μετά από μία σειρά παρεξηγήσεων και δολοπλοκιών, αποδεικνύεται ότι ο Φερνάνδο είναι στην πραγματικότητα ο μικρότερος γιος του Κονσάλβο.

Χαρακτήρες του Έργου

Αλμίρα η βασίλισσα της Καστίλλης σοπράνο
Εντίλια μια πριγκίπισσα σοπράνο
Κονσάλβο κηδεμόνας της Αλμίρας μπάσος
Οσμάν γιος του Κονσάλβο τενόρος
Φερνάρντο ένας ορφανός τενόρος
Ραϋμόντο βασιλιάς της Μαυριτανίας μπάσος
Μπελάντε πριγκίπισσα της Αράντα σοπράνο
Ταμπάρκο υπηρέτης του Φερνάνδο τενόρος