Σπάιερ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Αλλαγή uk:Шпайєр σε uk:Шпаєр
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:


[[Αρχείο:MaximilianstraßeSpeyer.jpg|thumb|]]
[[Αρχείο:MaximilianstraßeSpeyer.jpg|thumb|]]
Η '''Σπάιερ''' (Σπάγιερ, Σπείρα, γερμ. Speyer) είναι μια πόλη της [[Ρηνανία-Παλατινάτο|Ρηνανίας-Παλατινάτου]] στη Γερμανία με περίπου 50.000 κατοίκους. Βρίσκεται στον ποταμό [[Ρήνος|Ρήνο]], 25 χλμ. νότια του [[Λουντβιχσχάφεν]] και του [[Μάνχαϊμ]]. Ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους και είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Γερμανίας. Τα πρώτα γνωστά ονόματα ήταν ''Noviomagus'' και ''Civitas Nemetum'', μετά την Τεύτονα φυλή, Nemetes που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Γύρω από το έτος 500 το όνομα Σπείρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα γραπτά έγγραφα. Spire, Σπείρα, και Espira εξακολουθούν να είναι τα ονόματα που χρησιμοποιούνται για Σπάιερ στα γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά.
Η '''Σπάιερ''' (ή Σπέγιερ, Σπείρα, γερμ. Speyer) είναι μια πόλη της [[Ρηνανία-Παλατινάτο|Ρηνανίας-Παλατινάτου]] στη Γερμανία με περίπου 50.000 κατοίκους. Βρίσκεται στον ποταμό [[Ρήνος|Ρήνο]], 25 χλμ. νότια του [[Λουντβιχσχάφεν]] και του [[Μάνχαϊμ]]. Ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους και είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Γερμανίας. Τα πρώτα γνωστά ονόματα ήταν ''Noviomagus'' και ''Civitas Nemetum'', μετά την Τεύτονα φυλή, Nemetes που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Γύρω από το έτος 500 το όνομα Σπείρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα γραπτά έγγραφα. Spire, Σπείρα, και Espira εξακολουθούν να είναι τα ονόματα που χρησιμοποιούνται για Σπάιερ στα γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά.


Το Σπάιερ κυριαρχείται από τον καθεδρικό ναό, μια σειρά από εκκλησίες και την Altportal (παλιά πύλη). Στον καθεδρικό ναό βρίσκονται οι τάφοι των οκτώ αυτοκρατόρων της [[Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία|Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας]] και τα γερμανικων βασιλιάδων.
Το Σπάιερ κυριαρχείται από τον καθεδρικό ναό, μια σειρά από εκκλησίες και την Altportal (παλιά πύλη). Στον καθεδρικό ναό βρίσκονται οι τάφοι των οκτώ αυτοκρατόρων της [[Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία|Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας]] και τα γερμανικων βασιλιάδων.

Έκδοση από την 19:52, 2 Μαρτίου 2013


Η Σπάιερ (ή Σπέγιερ, Σπείρα, γερμ. Speyer) είναι μια πόλη της Ρηνανίας-Παλατινάτου στη Γερμανία με περίπου 50.000 κατοίκους. Βρίσκεται στον ποταμό Ρήνο, 25 χλμ. νότια του Λουντβιχσχάφεν και του Μάνχαϊμ. Ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους και είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Γερμανίας. Τα πρώτα γνωστά ονόματα ήταν Noviomagus και Civitas Nemetum, μετά την Τεύτονα φυλή, Nemetes που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Γύρω από το έτος 500 το όνομα Σπείρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα γραπτά έγγραφα. Spire, Σπείρα, και Espira εξακολουθούν να είναι τα ονόματα που χρησιμοποιούνται για Σπάιερ στα γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά.

Το Σπάιερ κυριαρχείται από τον καθεδρικό ναό, μια σειρά από εκκλησίες και την Altportal (παλιά πύλη). Στον καθεδρικό ναό βρίσκονται οι τάφοι των οκτώ αυτοκρατόρων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τα γερμανικων βασιλιάδων.


Συντεταγμένες: 49°19′10″N 8°25′52″E / 49.31944°N 8.43111°E / 49.31944; 8.43111