Μαξ Μπεργκ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Αλλαγή zh:马克斯•伯格 σε zh:马克斯·伯格
Γραμμή 56: Γραμμή 56:
[[pl:Max Berg]]
[[pl:Max Berg]]
[[pt:Max Berg]]
[[pt:Max Berg]]
[[zh:马克斯伯格]]
[[zh:马克斯·伯格]]

Έκδοση από την 20:13, 27 Φεβρουαρίου 2013

Αρχείο:Max berg.jpg
Max Berg


Βιογραφικό

Ο Max Berg γεννήθηκε στις 17 Απριλίου στο Στσέτσιν), πόλη της σημερινής Πολωνίας. Τα έτη 1889-1893 σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Charlottenburg του Βερολίνου όπου διδάχθηκε από τον Carl Schäfer, ο οποίος προτιμούσε το γοτθικό στυλ και τον 'Franz Adickes, ένα σημαντικό πολεοδόμο. Το 1898 πέρασε τις εξετάσεις ως μηχανικός της κυβέρνησης. Από τη περίοδο αυτή έχουν σωθεί η Νεογοτθική Ευαγγελική Εκκλησία και η στάση του τραμ στο Nollendorfplatz στην περιοχή Schöneberg Nollendorfplatz (Berlin U-Bahn)). Το 1899 εργάστηκε ως διοικητικός και στη συνέχεια εργάστηκε ως επιθεωρητής κτηρίων στη Φρανκφούρτη. Το 1907 του ζητηθηκε να φτιάξει σχέδια για την ανακατασκευή του Βερολίνου, τα οποία όμως ποτέ δε πραγματοποιήθηκαν. Στις 17 Δεκεμβρίου του 1908 εξελέγη από το δημοτικό συμβούλιου του Βρόκλαβ για να αντικαταστήσει τον Richard Plüddemann στη θέση του συμβούλου σε κατασκευή κτηρίων την οποία αρχικά θα αναλάμβανε για 12 χρόνια. Το 1919 εργάστηκε Ludwig Moshamer. Το 1925 συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα λόγω σύγκρουσης του με το συμβούλιο και αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία και τον χριστιανικό μυστικισμό. Μετά την αναχώρησή του απο το Wroclaw εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο και κατα τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εγκαταστάθηκε στο Μπάτεν-Μπάτεν όπου και πέθανε στις 2 Ιανουαρίου του 1947.
Ο Berg ήταν γοητευμένος απο το γοτθικό στυλ και επηρεάστηκε από τον Εξπρεσιονισμό, αλλά απέφυγε ακραίες αντιθέσεις μαζών δημιουργώντας οπτικά ελαφριές δομές. Ως πολεοδόμος πρότεινε σαφείς και μοντερνιστικές ιδέες χωρίζοντας τη πόλη σε ζώνες λειτουργίας.

Έργα

Επιλεγμένα έργα στη Φρανκφούρτη

Επιλεγμένα εργα στο (Αγγλικά) Wroclaw

  • Το κυριότερο έργο του Berg στο Wroclaw ειδικά αλλά και γενικά στη καριέρα του ήταν το γιγαντιαίο (Αγγλικά) Jahrhunderthalle (Century Hall 1910-13) σε συνεργασία με τον μηχανικό Günther Trauer και τον καθηγητή Heinrich Müller. To Century Hall είναι ένα από τα πρώτα κτήρια στο οποίο οι δυνατότητες του οπλισμένου σκυροδέματος για τοξοτές κατασκευές έχουν αξιοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα στον τεράστιο, ραβδωτό θόλο με δαχτυλίδια φωταγωγών να υψώνονται. Σκοπός του ήταν να αποτελέσει το κεντρικό στοιχείο ενός μεγάλου πάρκου που προοριζόταν να τιμήσει τα εκατό χρόνια από την ήττα του Ναπολέοντα στη μάχη της Λειψίας (Leipzig) από όπου πήρε και το όνομά του. Είναι μια από τις πιο περιπετειώδεις και προηγμένες δομές που χτίστηκαν πριν το 1914. Το 2006 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς ((Αγγλικά) World Heritage Site ).
  • Το 1910 το δικό του σπίτι
  • Το 1911 ένα αστικό νοσοκομείο για παιδιά στην οδό Hoene-Wroński
  • 1924-1925 Εκθεσειακός χώρος στο Μέσενχοφ (Exhibition Hall Messehof)
  • Former bath building
  • Υδροηλεκτρικός σταθμος του Wroclaw
    Αρχείο:8317 1dfa 500.jpeg
    Η σκάλα του former bath building

Μη πραγματοποιημένα έργα

  • 1910 Η συμμετοχή του στον διαγωνισμό για την ανακατασκευή του Βερολίνου
  • 1914-1916 Κρεματόριο Osobowicki στο νεκροταφείο του Wroclaw
  • 1928 Έργο ανακαίνισης του κέντρου του Zabrze


Βιβλιογραφία

  1. A Dictionary of Architecture and Landscape Architecture - James Stevens Curl - Oxford University Press
  2. Άγνωστο πορτρέτο της πόλης - Iwona Bińkowska, Marzena Smolak - Βρότσλαβ: Ιστορικό Μουσείο στο Βρότσλαβ, Wroclaw πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, 1997
  3. Die Jahrhunderthalle und das Ausstellungsgelände in Breslau - das Werk Max Bergs - Jersy Ilkosz - Oldenbourg


Εξωτερικοί σύνδεσμοι