Φερδινάνδος Α΄ της Αυστρίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
CHE (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
[[Αρχείο:Amerling_Ferdinand_I.jpg|thumb|220px|Φερδινάνδος Α΄ της Αυστρίας]]
[[Αρχείο:Amerling_Ferdinand_I.jpg|thumb|220px|Φερδινάνδος Α΄ της Αυστρίας]]


'''Φερδινάνδος Α΄ της Αυστρίας''' ([[19 Απριλίου]] [[1793]] - [[29 Ιουνίου]] [[1875]] αυτοκράτορας της Αυστρίας ([[1835]] - [[1848]]) και πρόεδρος της Γερμανικής συνομοσπονδίας από τον θάνατο του πατέρα του έως την επανάσταση του [[1848]].
Ο '''Φερδινάνδος Α΄ της Αυστρίας''' ([[19 Απριλίου]] [[1793]] - [[29 Ιουνίου]] [[1875]]) ήταν αυτοκράτορας της [[Αυστρία|Αυστρίας]] ([[1835]]-[[1848]]) και πρόεδρος της Γερμανικής συνομοσπονδίας από τις [[2 Μαρτίου]] του [[1835]] έως την επανάσταση του [[1848]].


Μεγαλύτερος γιος του αυτοκράτορα [[Φραγκίσκος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας|Φραγκίσκου Β΄]] και της [[Μαρία Θηρεσία της Νάπολης και της Σικελίας|Μαρίας Θηρεσίας της Νάπολης και της Σικελίας,]] λόγω της στενής συγγενικής σχέσης των γονέων του είχε μεγάλα προβλήματα επιληψίας, νευρολογικά προβλήματα, ασυνήθιστα μεγάλο κεφάλι και προβλήματα ομιλίας.
Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του αυτοκράτορα [[Φραγκίσκος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας|Φραγκίσκου Β΄]] και της [[Μαρία Θηρεσία της Νάπολης και της Σικελίας|Μαρίας Θηρεσίας της Νάπολης και της Σικελίας]]. Λόγω της στενής συγγενικής σχέσης των γονέων του είχε μεγάλα προβλήματα επιληψίας, νευρολογικά προβλήματα, ασυνήθιστα μεγάλο κεφάλι και προβλήματα ομιλίας.


==Γάμος==
==Γάμος==

Έκδοση από την 14:43, 25 Φεβρουαρίου 2013

Φερδινάνδος Α΄ της Αυστρίας
Φερδινάνδος Α΄ της Αυστρίας

Ο Φερδινάνδος Α΄ της Αυστρίας (19 Απριλίου 1793 - 29 Ιουνίου 1875) ήταν αυτοκράτορας της Αυστρίας (1835-1848) και πρόεδρος της Γερμανικής συνομοσπονδίας από τις 2 Μαρτίου του 1835 έως την επανάσταση του 1848.

Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Β΄ και της Μαρίας Θηρεσίας της Νάπολης και της Σικελίας. Λόγω της στενής συγγενικής σχέσης των γονέων του είχε μεγάλα προβλήματα επιληψίας, νευρολογικά προβλήματα, ασυνήθιστα μεγάλο κεφάλι και προβλήματα ομιλίας.

Γάμος

Παντρεύτηκε την Άννα Μαρία της Σαξονίας έκτο παιδί του βασιλιά της Σαρδηνίας Βίκτορος Εμμανουήλ Α΄ με την οποία δεν απέκτησε παιδιά. O πατέρας του επειδή τον είχε ανίκανο να εξασκήσει μόνος του εξουσία όρισε στη διαθήκη του τον αρχιδούκα Λουδοβίκο ως βοηθό του σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και τον πρίγκηπα Μέττερνιχ στην εξωτερική πολιτική.

Το τέλος

Μετά την έκρηξη της επανάστασης του 1848 παραιτήθηκε από τον θρόνο υπέρ του ανιψιού του Φραγκίσκου Ιωσήφ Α΄ πρώτου γιου του μικρότερου αδελφού του Φραγκίσκου Καρόλου που αρνήθηκε τον θρόνο για τον εαυτό του και αποσύρθηκε ώς το τέλος της ζωής του.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ferdinand I of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).