Λουντοβίκο Αριόστο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 19: Γραμμή 19:
#''Οι Σπουδαστές''
#''Οι Σπουδαστές''
#''La Iama'' (Ο προαγωγός) το 1528, στο οποίο σατιρίζονται δευτερεύοντες δημοτικοί υπάλληλοι και απεικονίζεται ζωντανά η καθημερινή ζωή της Φερράρα.
#''La Iama'' (Ο προαγωγός) το 1528, στο οποίο σατιρίζονται δευτερεύοντες δημοτικοί υπάλληλοι και απεικονίζεται ζωντανά η καθημερινή ζωή της Φερράρα.
#Το [[έπος|επικό]] ποίημα, ''Orlandο furioso''.
#Το [[έπος|επικό]] ποίημα, ''Orlandο furioso''(Μαινόμενος Ορλάνδος).


{{DEFAULTSORT:Αριοστο Λουντοβικο}}
{{DEFAULTSORT:Αριοστο Λουντοβικο}}

Έκδοση από την 09:36, 22 Φεβρουαρίου 2013

Άγαλμα του Αριόστο στο Ρέτζιο.

Ο Λοντοβίκο Αριόστο (1474 - 6 Ιουλίου 1533) ήταν Ιταλός ποιητής και κωμωδιογράφος, εκπρόσωπος της commedia erudita.

Βίος

Γεννήθηκε στο Ρέτζιο της Λομβαρδίας και ήταν γιος του Νικολό Αριόστο, διοικητή της τοπικής ακρόπολης. Ο Νικολό Αριόστο ανάγκασε το γιο του να μελετήσει Νομικά ενάντια στις επιθυμίες του. Όταν ο Λοντοβίκο ήταν ελεύθερος να ενεργήσει σύμφωνα με τη θέλησή του, μελέτησε τους κλασικούς με τον Γκρεγκόριο ντε Σπολέτο (Gregorio de Spoleto) από τον οποίο έμαθε τα Λατινικά. O Γκρεγκόριο ωστόσο έφυγε σύντομα για το Παρίσι, στερώντας από τον Λοντοβίκο την ευκαιρία να μελετήσει τα Ελληνικά, δεδομένου ότι αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του εκείνος έπρεπε να διαχειριστεί όλα τα οικογενειακά θέματα συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των εννέα αμφιθαλών αδελφών του, ένας από τους οποίους μάλιστα ήταν ακρωτηριασμένος.

Κατόρθωσε να συνθέσει μερικές κωμωδίες και λυρική ποίηση που τον βοήθησαν να κερδίσει την προστασία του καρδινάλιου Ιππόλιτο ντ' Έστε (Ippolito d' Este), αδελφού του Δούκα της Φεράρα (συζύγου της Λουκρητίας Βοργία). Η φιλαργυρία το καρδινάλιου σύντομα οδήγησε τον Αριόστο στην υπηρεσία του γενναιόδωρου Αλφόνσο Α’, Δούκα της Φερράρα. Ο δούκας τον έστειλε σε διάφορες ατυχείς διπλωματικές αποστολές -στη μία τον συνέλαβαν και σε κάποια άλλη ο Πάπας παρ΄ολίγο να τον εκτελέσει.

Διορίστηκε τελικά έπαρχος της Γκαρφανιάνα στα Αππένινα όρη. Αποχωρώντας από την ενεργό δράση και τα αξιώματα, παντρεύτηκε την δεκατεσσάρων ετών ερωμένη του και έγραψε κωμωδίες, τις παραστάσεις των οποίων επιτηρούσε προσωπικά. Βοήθησε επίσης να χτιστεί θέατρο στη Φερράρα και εξέδωσε το γνωστότερο έργο του, το ρομαντικό επικό ποίημα, Orlandο furioso, (Μαινόμενος Ορλάνδος).

Εργογραφία

Ο Αριόστο έγραψε πέντε κωμωδίες που ανήκουν στα συμφραζόμενα της commedia erudita:

  1. La cassaria (Το σεντούκι) 1508, η πρώτη ιδιωματική κωμωδία που παρουσιάστηκε σε αυλή στην Ιταλία και θεωρείται αληθινή αρχή της λόγιας κωμωδίας.
  2. I suppositi (Οι Υποκριτές) 1509, όπου σατιρίζει ήθη και ανώτερους υπαλλήλους
  3. Ο Τσαρλατάνος
  4. Οι Σπουδαστές
  5. La Iama (Ο προαγωγός) το 1528, στο οποίο σατιρίζονται δευτερεύοντες δημοτικοί υπάλληλοι και απεικονίζεται ζωντανά η καθημερινή ζωή της Φερράρα.
  6. Το επικό ποίημα, Orlandο furioso(Μαινόμενος Ορλάνδος).