Όμπλαστ του Καλίνινγκραντ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Αφαίρεση: diq:Kaliningrad (eyalet)
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Αλλαγή li:Oblast Kaliningrad σε li:Oblas Kaliningrad
Γραμμή 79: Γραμμή 79:
[[kv:Калининград обласьт]]
[[kv:Калининград обласьт]]
[[la:Regio Kaliningradensis]]
[[la:Regio Kaliningradensis]]
[[li:Oblast Kaliningrad]]
[[li:Oblas Kaliningrad]]
[[lmo:Oblast' de Kaliningrad]]
[[lmo:Oblast' de Kaliningrad]]
[[lt:Kaliningrado sritis]]
[[lt:Kaliningrado sritis]]

Έκδοση από την 20:36, 19 Φεβρουαρίου 2013

Εθνόσημο Ο ευρωπαϊκός χάρτης

Στοιχεία
Διαμέρισμα: Βορειοδυτικό
Διοικητικό κέντρο: Καλίνινγκραντ
Έκταση: 15.100 χμ²
Πληθυσμός: 955.281 (απογραφή 2002)
Πυκνότητα πληθυσμού: 63,3 κάτοικοι/χμ²
Τηλεφωνικός κωδικός:
Οικονομία: Εμπόριο, αλιεία, βιομηχανία
Κυριότερες πόλεις: Καλίνινγκραντ

Η Περιφέρεια Καλίνινγκραντ (Калинингра́дская о́бласть) είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας. Βρίσκεται στις νοτιοανατολικές ακτές της Βαλτικής και δε συνδέεται εδαφικά με τη Ρωσία, αλλά περιβάλλεται από τη Λιθουανία (Β,Α) και την Πολωνία (Ν).

Πρωτεύουσά της είναι το λιμάνι Καλίνινγκραντ (430.003 κάτοικοι - απογραφή 2002), το οποίο μέχρι το 1945 έφερε τη γερμανική ονομασία Κένιγκσμπεργκ ή Καινιξβέργη (Königsberg). Στην πραγματικότητα η περιφέρεια αποτελείται από την ενδοχώρα του Κένιγκσμπεργκ, όταν ήταν πρωτεύουσα ενός γερμανικού κρατιδίου, της Ανατολικής Πρωσίας. Περιήλθε υπό σοβιετικό έλεγχο κατά την προέλαση του Κόκκινου Στρατού το 1944 και αναγνωρίσθηκε οριστικά ως σοβιετική κτήση ένα χρόνο αργότερα, με τη Συμφωνία του Πότσδαμ ανάμεσα σε ΕΣΣΔ, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Τότε προτιμήθηκε να ενταχθεί στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρωσίας, παρά στην αντίστοιχη της Λιθουανίας, μολονότι εδαφικά συνόρευε μόνο με τη δεύτερη.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000.000 Γερμανοί είχαν εγκαταλείψει το Κένιγκσμπεργκ τις μέρες πριν την είσοδο του Κόκκινου Στρατού. Από όσους απέμειναν, οι περισσότεροι προωθήθηκαν στη Γερμανία μετά τη συνθηκολόγησή της. Αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία εκσλαβισμού της περιοχής: τα τοπωνύμια άλλαξαν, οι βιομηχανίες και οι υποδομές κρατικοποιήθηκαν, και δόθηκαν κίνητρα σε σοβιετικούς πολίτες να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί - κυρίως προερχόμενους από πόλεις ή χωριά που είχαν καταστραφεί από τη Βέρμαχτ.

Σήμερα ο πληθυσμός είναι κυρίως ρωσικής καταγωγής (82,4%). Άλλες εθνότητες που απαντώνται συχνά στην περιφέρεια είναι οι Λευκορώσοι (5,3%) και οι Ουκρανοί (4,9%).