Πάπας Ευάριστος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: mr:पोप एव्हारिस्टस
MerlIwBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ilo:Papa Evaristo
Γραμμή 56: Γραμμή 56:
[[hy:Էվարիստիուս (Հռոմի պապ)]]
[[hy:Էվարիստիուս (Հռոմի պապ)]]
[[id:Paus Evaristus]]
[[id:Paus Evaristus]]
[[ilo:Papa Evaristo]]
[[is:Evaristus]]
[[is:Evaristus]]
[[it:Papa Evaristo]]
[[it:Papa Evaristo]]

Έκδοση από την 16:25, 8 Φεβρουαρίου 2013

Ευάριστος
Από97
Έως108
ΠροκάτοχοςΚλήμης Α΄
ΔιάδοχοςΑλέξανδρος Α΄

Ο Ευάριστος ήταν Πάπας και άγιος (97 ή 99 - 105 ή 108).[1] Πιστεύεται ότι μαρτύρησε (σύμφωνα με την παράδοση). Η μνήμη του εορτάζεται από την Καθολική Εκκλησία στις 26 Οκτωβρίου. Τον διαδέχθηκε στο παπικό αξίωμα ο Πάπας Αλέξανδρος Α΄.

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του Ευάριστου. Σύμφωνα με το Liber Pontificalis γεννήθηκε στη Βηθλεέμ από μία εβραϊκή εξελληνισμένη, ή ελληνική[2] οικογένεια και προσηλυτίστηκε στη Ρώμη στο χριστιανισμό, διοίκησε την επισκοπή Ρώμης αντικαθιστώντας τον Πάπα Κλήμη Α΄ που ήταν εξορισμένος στην Ταυρική Χερσόνησο την περίοδο των διώξεων από το Δομιτιανό.

Το Liber Pontificalis αναφέρει ότι αυτός χώρισε τη Ρώμη σε εφτά διακονίες ορίζοντας κι έναν κληρικό για την καθεμία, σε τόπους που είχαν αγιοποιηθεί πρώτα εξαιτίας του μαρτυρίου χριστιανών, και όπου αργότερα χτίστηκαν εκκλησίες στη μνήμη τους. Παρόλα αυτά ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει βάση.

Αντίθετα είναι πιθανότατα αλήθεια μια άλλη πληροφόρία που παίρνουμε απ'το Liber Pontificalis σύμφωνα με την οποία ο τάφος του Πάπα Ευάριστου βρίσκεται κοντά στον τάφο του Αγίου Πέτρου (δηλαδή κάτω απ'τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό), αν και υπάρχει μια άλλη παράδοση σύμφωνα με την οποία έχει θαφτεί στην εκκλησία Santa Maria Maggiore alla Pietrasanta στη Νάπολη. Το μαρτύριο του πάπα Ευάριστου δεν έχει αποδειχτεί.

Παραπομπές

  1. "Annuario Pontificio"
  2. Αριστείδη Πανώτη, Το Συνοδικόν της εν Ελλάδι Εκκλησίας, Αθήνα 2008, ISBN 978-960-8116-17-7, τόμ. Α΄, σελ. 114


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Papa Evaristo της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).