Μανουήλ Β΄ Μέγας Κομνηνός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
CHE (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
MerlIwBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: sv:Manuel II av Trabzon
Γραμμή 31: Γραμμή 31:
[[ru:Мануил II Великий Комнин]]
[[ru:Мануил II Великий Комнин]]
[[sr:Манојло II Велики Комнин]]
[[sr:Манојло II Велики Комнин]]
[[sv:Manuel II av Trabzon]]
[[tr:Trabzonlu II. Manuel Komnenos]]
[[tr:Trabzonlu II. Manuel Komnenos]]

Έκδοση από την 18:45, 5 Φεβρουαρίου 2013

Ο Μανουήλ Β' Μέγας Κομνηνός (περίπου 1324 - 1333) ήταν αυτοκράτορας της Τραπεζούντας για μόλις οκτώ μήνες το 1332. Ήταν πιθανότατα νόθος γιος του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Γ' Μέγα Κομνηνού, που σε ηλικία οκτώ χρονών τον διαδέχτηκε στον θρόνο, τον Ιανουάριο του 1332.

Στην περίοδο αυτή η Τραπεζούντα δέχτηκε την επίθεση του Τούρκου Μπαϊράμ Μπέυ, άρχοντα της περιοχής των Χαλυβίων. Η επίθεσή του τελικά απωθήθηκε. Παρόλο όμως που απωθήθηκαν οι Τουρκομάνοι, η θέση του νεαρού Αυτοκράτορα ήταν ιδιαίτερα ανασφαλής και οι εχθροί στο εσωτερικό του κράτους ήταν αρκετά ισχυροί.

Το εγκλήματα του πατέρα του είχαν συγκλονίσει τον λαό, τόσο που τον είχαν διαιρέσει σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Η φιλοβυζαντινή μερίδα προσκάλεσε τον θείο του Μανουήλ, Βασίλειο, να επιστρέψει στην Τραπεζούντα. Ο Μανουήλ καθαιρέθηκε μετά από οκτώ μηνών βασιλεία και οι υποστηρικτές του στην αυλή της Τραπεζούντας εκτελέστηκαν. Το 1333 όμως πραγματοποιήθηκε ανεπιτυχής εξέγερση με σκοπό να επαναφερθεί στον θρόνο, στην οποία ηγήθηκε κάποιος μέγας δούκας Ιωάννης. Μετά από την κατάπνιξη της εξέγερσης ο Βασίλειος διέταξε και κατάφερε τη δολοφονία του.

Πηγές

  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Εκδοτική Αθηνών. Τόμος Θ'. «Οι Αυτοκράτορες της Τραπεζούντας», σελ. 333. ISBN 960-213-105-5.
Προηγούμενος
Ανδρόνικος Γ'
Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας
1332
Επόμενος
Βασίλειος