Ο Σημαδεμένος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Avalantis (συζήτηση | συνεισφορές)
Makecat-bot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: uk:Обличчя зі шрамом (фільм, 1983)
Γραμμή 73: Γραμμή 73:
[[sv:Scarface (film, 1983)]]
[[sv:Scarface (film, 1983)]]
[[tr:Yaralı Yüz (film, 1983)]]
[[tr:Yaralı Yüz (film, 1983)]]
[[uk:Обличчя зі шрамом (фільм, 1983)]]

Έκδοση από την 20:11, 2 Φεβρουαρίου 2013

Ο Σημαδεμένος
ΣκηνοθεσίαΜπράιαν Ντε Πάλμα
ΠαραγωγήΜάρτιν Μπρέγκμαν
ΣενάριοΌλιβερ Στόουν
Βασισμένο σεΣκάρφεϊς
ΠρωταγωνιστέςΑλ Πατσίνο,
Μισέλ Φάιφερ,
Στίβεν Μπάουερ,
Μαίρη Ελίζαμπεθ Μαστραντόνιο,
Ρόμπερτ Λότζια,
Φάριντ Μάρει Έιμπραχαμ
ΜουσικήΤζόρτζιο Μορόντερ
ΦωτογραφίαΤζον Α. Αλόνζο
ΜοντάζΤζέραλντ Μπ. Γκρίνμπεργκ και David Ray
ΕνδυματολόγοςPatricia Norris
Εταιρεία παραγωγήςUniversal Studios
ΔιανομήUniversal Studios, Netflix και iTunes
Πρώτη προβολή9 Δεκεμβρίου 1983
Διάρκεια170 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά

Ο Σημαδεμένος (αγγλ. Scarface) είναι μια Αμερικανική ταινία του 1983 με σκηνοθέτη τον Μπράιαν Ντε Πάλμα, σεναριογράφο τον Όλιβερ Στόουν και παραγωγό τον Μάρτιν Μπρέγμαν και πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο ως Τόνι Μοντάνα. Πρόκειται για προσαρμοσμένο ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του 1932, και διηγείται την ιστορία ενός Κουβανού πρόσφυγα που φτάνει το 1980 στο Μαϊάμι και γίνεται βαρώνος στο καρτέλ ναρκωτικών στη ραγδαία αύξηση της χρήσης κοκαΐνης στη δεκαετία του '80. Η ταινία είναι αφιερωμένη στους Χάουαρντ Χοκς και Μπεν Χεχτ, τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο αντίστοιχα της πρώτης ταινίας.

Η αρχική ανταπόκριση των κριτικών στην ταινία ήταν ανάμεικτη, ειδικά όσον αφορά την εκτεταμένη απεικόνιση βίας και εκτεταμένη χρήση γραφικής γλώσσας. Κάποιοι Κουβανοί εκπατρισμένοι του Μαϊάμι αντέδρασαν στην απεικόνιση των Κουβανών στη ταινία ως εγκληματιών και εμπόρων ναρκωτικών.

Πλοκή

Το 1980, ο Κουβανός πρόσφυγας Τόνι Μοντάνα φτάνει στο Μαϊάμι κατά την μετακίνηση Κουβανών αντιφρονούντων στο λιμάνι του Μαριέλ. Μαζί με τον καλύτερο του φίλου, τον Μάνι Ριμπέρα (Στίβεν Μπάουερ), και τους συνδεόμενους τους Άνχελ και Τσι-Τσι, μεταφέρονται στο "Freedomtown", ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης των προσφύγων. Σε αντάλλαγμα για την δολοφονία του πρώην στελέχους της Κουβανικής κυβέρνησης, με εντολή του πλούσιου εμπόρου ναρκωτικών Φρανκ Λόπεζ, η παρέα απελευθερώνεται από την Freedomtown και παίρνει πράσινες κάρτες. Έξω, τους προσφέρεται συμφωνία από το πρωτοπαλίκαρο του Φρανκ, τον Ομάρ Σουάρεζ (Φάριντ Μάρεϊ Έιμπραχαμ) να αγοράσουν κοκαΐνη από Κολομβιανούς εμπόρους. Η συμφωνία χαλάει και ο Άνχελ κόβεται κομματάκια με αλυσοπρίονο από τους Κολομβιανούς. Ο Μάνι κια ο Τσι-Τσι μπαίνουν στο διαμέρισμα πριν να έχει ο Τόνι την ίδια μοίρα, και σκοτώνουν τους Κολομβιανούς. Υποψιασμένος πως ο Ομάρ τους πρόδωσε, ο Τόνι επιμένει να πάρει τα λεφτά και τα ναρκωτικά προσωπικά στον Φρανκ. Εντυπωσιασμένος, ο Φρανκ προσλαμβάνει τον Τόνι και τον Μάνι. Στην συνάντηση τους, ο Τόνι συναντά, και ελκύεται άμεσα, την Ελβίρα Χάνκοκ (Μισέλ Φάιφερ), ερωμένη του Φρανκ.

Μήνες αργότερα, ο Τόνι επισκέπτεται την μητέρα του Τζορτζίνα (Μίριαμ Κολόν), και την μικρότερη αδελφή του, Τζίνα (Μαίρη Ελίζαμπεθ Μαστραντόνιο), στην οποία είναι υπερβολικά προστατευτικός. Η μητέρα του είναι αηδιασμένη από την εγκληματική ζωή του, και τον πετά έξω. Ενώ μπαίνει στο αυτοκίνητο του, ο Μάνι σχολιάζει την ομορφιά της Τζίνα, ο Τόνι όμως τον προειδοποιεί να μείνει μακριά της.

Ο Φρανκ στέλνει τον Τόνι και τον Ομάρ στην Βολιβία για να συναντηθούν με τον μεγιστάνα της κοκαΐνης Αλεχάντρο Σόσα (Πολ Σέναρ). Ο Τόνι κάνει συμφωνία με τον Σόσα χωρίς την έγκριση του Φρανκ, και ο Ομάρ φεύγει για να επικοινωνήσει με το αφεντικό του. Ο Σόσα αποκαλύπτει πως ο Ομάρ ήταν πληροφοριοδότης της αστυνομίας και μετά βάζει τον Τόνι να δει ένα μαυρισμένο στο ξύλο Ομάρ να εκτελείται από ένα ελικόπτερο. Ο Τόνι εγγυείται για τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης και τον Φρανκ, και ο Σόσα κάνει την συμφωνία, προειδοποιώντας τον Τόνι να μην τον προδώσει ποτέ. Στο Μαϊάμι, ο Φρανκ είναι εξοργισμένος από τον θάνατο του Ομάρ και την συμφωνία που έκανε ο Τόνι χωρίς την εξουσιοδότηση του. Η επαγγελματική σχέση μεταξύ Τόνι και Φρανκ διαλύεται, ο Τόνι φτιάχνει την δική του οργάνωση και λέει στην Ελβίρα της προθέσεις που έχει γι' αυτήν.

Σ' ένα νάιτ κλαμπ, Ο Τόνι δέχεται την επίσκεψη ενός διεφθαρμένου ντετέκτιβ, του Μελ Μπέρνσταϊν (Harris Yulin), που προτείνει ένα "φόρο" στις επαγγελματικές συναλλαγές του Τόνι σε αντάλλαγμα για αστυνομική προστασία και πληροφορίες. Ο Τόνι εξοργίζει τον Φρανκ όταν φλερτάρει ανοιχτά την Ελβίρα μπροστά του. Μετά βλέπει την Τζίνα να χορεύει μ' έναν έμπορο ναρκωτικών. Τον πετάει έξω, και μετά από καβγά χαστουκίζει την Τζίνα και ο Μάνι την μεταφέρει στο σπίτι της. Εκτελεστές επιχειρούν απόπειρα κατά του Τόνι, αλλά εκείνος ξεφεύγει. Έχοντας υποψίες πως το πρώην αφεντικό του έστειλε και τον Μπέρνσταϊν και τους δολοφόνους, ο Τόνι, ο Μάνι και ο Τσι-Τσι πηγαίνουν στο γραφείο του Φρανκ, όπου τον βρίσκουν μαζί με τον Μπέρνσταϊν. Όταν ένα στημένο τηλεφώνημα από έναν μπράβο του Τόνι στήνει την εμπλοκή του Φρανκ, Ο Μάνι εκτελεί τον Φρανκ και ο Τόνι σκοτώνει τον ΜπέρνσταΪν. Ο Τόνι παίρνει την Ελβίρα και αρπάζει την αυτοκρατορία του Φρανκ.

Με τις προμήθειες του Σόσα, ο Τόνι χτίζει μια αυτοκρατορία πολλών εκατομμυρίων, και παντρεύεται την Ελβίρα. Όμως, η επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα: Ο Τόνι και η Ελβίρα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, ο τραπεζίτης που ξεπλύνει τα χρήματα του Τόνι απαιτεί μεγαλύτερη πληρωμή, και ο Μάνι χολώνεται όλο και περισσότερο επειδή ο Τόνι πιστώνει την επιτυχία της επιχείρησης μόνο στον εαυτό του. Τελικά, ο Τόνι κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή μετά από μια επιχείρηση της αστυνομίας. Ο Σόσα προσφέρεται να χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις του στην κυβέρνηση για να κρατήσει τον Τόνι εκτός φυλακής, αν ο Τόνι δολοφονήσει έναν Βολιβιανό δημοσιογράφο που σκοπεύει να ξεσκεπάσει τον Σόσα σε μια ομιλία του στα Ηνωμένη Έθνη. Αργότερα, Ο Τόνι διώχνει περισσότερο μακριά του τον Μάνι και την Ελβίρα, κατηγορώντας τον φίλο του για την σύλληψη του και κατηγορώντας την γυναίκα του πως δεν μπορεί να κάνει παιδιά εξαιτίας των ναρκωτικών. Μετά από καβγά, η Ελβίρα εγκαταλείπει τον Τόνι.

Στην Νέα Υόρκη, Ο Τόνι, ο Τσι-Τσι και ο μπράβος του Σόσα, ο Αλμπέρτο (Mark Margolis) ετοιμάζονται για την δολοφονία. Ο Αλμπέρτο έχει βάλει μια βόμβα στο αυτοκίνητο του δημοσιογράφου, αλλά ότι εκείνος συνοδεύεται, απρόσμενα, από την οικογένεια του, ο Τόνι ματαιώνει την αποστολή. Ο Αλμπέρτο επιμένει να συνεχίσουν, αναγκάζοντας τον Τόνι να τον σκοτώσει. Αργότερα, ο Τόνι μαθαίνει πως ο Μάνι και η Τζίνα λείπουν για μέρες. Επιστρέφοντας σπίτι του, ο Σόσα επικοινωνεί με τον Τόνι, εξοργισμένος για την αποτυχία της αποστολής. Ο Σόσα τελειώνει την συνεργασία τους και του θυμίζει πως δεν έπρεπε να τον προδώσει. Ψάχνοντας την Τζίνα, παίρνει μια διεύθυνση, κι όταν πηγαίνει εκεί και βρίσκει τον Μάνι και την Τζίνα με τις ρόμπες, σκοτώνει εν ψυχρώ τον Μάνι. Η Τζίνα λέει στον Τόνι πως εκείνη κι ο Μάνι μόλις παντρεύτηκαν και θα του έκαναν έκπληξη. Ο Τόνι και οι άντρες του παίρνουν την Τζίνα στην έπαυλη του Τόνι. Ο Τόνι κηρύσσει πόλεμο στον Σόσα και θάβει το πρόσωπο του σ' ένα "βουνό" κοκαΐνης. Την ίδια ώρα, οι άντρες του Σόσα έχουν ήδη αρχίσει επίθεση στην έπαυλη του Τόνι, σκοτώνοντας τους άντρες του έναν-έναν. Η Τζίνα εμφανίζεται υπό την επήρεια ναρκωτικών, κατηγορεί τον Τόνι πως την θέλει σεξουαλικά, και τον πυροβολεί στο πόδι. Έτσι πέφτει εύκολος στόχος ενός από τους εκτελεστές του Σόσα. Ο Τόνι σκοτώνει τον φονιά της αδελφής του, αλλά όταν βλέπει το πτώμα της αδελφής του τρελαίνεται. Πλέον έχουν σκοτωθεί όλοι οι άντρες του Τόνι, ο οποίος έχει μείνει μόνος του εναντίον των αντιπάλων του.

Μόνος του, με 2 χειροβομβίδες κι ένα αυτόματο, και έχοντας καταληφθεί με έξαλλη μανία εξαιτίας της κοκαΐνης, επιτίθεται στους εκτελεστές. Παρ' όλες τις σφαίρες που δέχεται, μένει όρθιος ώσπου να δεχτεί μια σφαίρα στη πλάτη. Το πτώμα του Τόνι πέφτει στο συντριβάνι από κάτω, όπου ένα άγαλμα έχει την επιγραφή: "Ο Κόσμος Είναι Δικός Σου".