Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Vagrand (συζήτηση | συνεισφορές)
Costas78 (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 55: Γραμμή 55:
* Βραβείο καλύτερου γκολ κάθε αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα (Best Goal ΟΠΑΠ)
* Βραβείο καλύτερου γκολ κάθε αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα (Best Goal ΟΠΑΠ)
* Μικτή Π.Σ.Α.Π.
* Μικτή Π.Σ.Α.Π.

==Δείτε επίσης==
*[[Ποδοσφαιρικά βραβεία ΠΣΑΠ]]


== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==

Έκδοση από την 19:32, 31 Ιανουαρίου 2013

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Π.) είναι το συνδικαλιστικό όργανο των Ελλήνων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Ιδρύθηκε το 1975 και μέλη του είναι οι ποδοσφαιριστές των συλλόγων της Α΄ Εθνικής, Β΄ Εθνικής και Γ΄ Εθνικής κατηγορίας. Ο ΠΣΑΠ είναι μέλος της "Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών" (FIFPro).

Ίδρυση

Με την έναρξη της περιόδου 1974-75 γίνονται οι πρώτες "κινήσεις" ποδοσφαιριστών. Στη Θεσσαλονίκη από τους: Αποστολίδη, Σαράφη, Σπυρίδωνα, Κασάπη, Σεντελίδη, Χρηστίδη, Κούδα, στη ζώνη ΠάτραςΙωαννίνων, από τους: Λεβέντη, Μιχαλόπουλο, Παππά, Σιόντη, Βέργο και στην Αθήνα από τους: Καμάρα, Παπαϊωάννου, Δομάζο, Αντωνιάδη, Φίλη, Οικονομόπουλο, Κρεμμύδα.

Αποφασίστηκε να αρχίσει η ενημέρωση των συναδέλφων τους, στα ξενοδοχεία που συναντιόντουσαν οι αποστολές των ομάδων, στις προπονήσεις, στους αγώνες. Δημιουργήθηκαν δυο χωριστοί Σύνδεσμοι, της Μακεδονίας με έδρα την Θεσσαλονίκη και αυτός της Πελοποννήσου - Ηπείρου με έδρα την Πάτρα.

Οι πρωτεργάτες της Μακεδονίας, οργάνωσαν συγκέντρωση στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς", όπου γράφτηκαν 65 μέλη και ορίστηκε Διοικούσα Επιτροπή από τους: Κούλη Αποστολίδη, Σταύρο Σαράφη, Νίκο Κασάπη, Άγγελο Σπυρίδωνα και Θωμά Σεντελίδη.

Ο ΣΑΠΠΗ (Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών Πελοποννήσου – Ηπείρου) εγκαταστάθηκε στην Πάτρα (Μουρούζη 51) και τον αποτελούσαν παίκτες των ομάδων: Παναχαϊκή, ΠΑΣ Γιάννινα, Π.Σ. Καλαμάτα, Παναρκαδικός και Α.Π.Σ. Πάτραι. Στον ΣΑΠΠΗ γράφτηκαν 69 μέλη.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1975, ημέρα Τετάρτη, μετά τον αγώνα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών "Παναθηναϊκός – Ζβικάου Ανατολικής Γερμανίας", έγινε η πρώτη συγκέντρωση εκπροσώπων των ποδοσφαιριστών Πελοποννήσου – Ηπείρου, αναπτύχθηκαν οι σκοποί και οι στόχοι του ΣΑΠΠΗ και ορίσθηκε Διοικούσα Επιτροπή από τους Κώστα Λεβέντη, Ανδρέα Μιχαλόπουλο, Μανώλη Παππά, Γιώργο Σιόντη και Κώστα Βέργο.

Στη συνέχεια ακολούθησε η δημιουργία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών. Οι Καμάρας, Αποστολίδης, Λεβέντης, αποφάσισαν όπως το Α’ Συνέδριο γίνει στην Πάτρα, 28 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη, εθνική εορτή, στο ξενοδοχείο "Αχαΐα Μπιτς".

Την ίδια μέρα προγραμματίστηκαν και δυο αγώνες. Ο ένας μεταξύ αποδεσμευμένων ποδοσφαιριστών, στους οποίους δεν επιτρέπονταν τότε να μεταγραφούν σε ερασιτεχνικά σωματεία. Το παιχνίδι αυτό πήρε χαρακτήρα διαμαρτυρίας για το άδικο μέτρο και τελικά δικαιώθηκαν. Στο δεύτερο παιχνίδι ήταν αντίπαλοι οι επίλεκτοι Βορρά και Νότου, ενώ είχαν προγραμματισθεί τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο στους βετεράνους: Καμάρα, Παπαϊωάννου, Δομάζο, Χάιτα και τον παλιό ποδοσφαιριστή της Παναχαϊκής Γκίκα). Οι αγώνες έγιναν υπό την αιγίδα του Δήμου Πάτρας. Μάλιστα ο Δήμαρχος Θεόδωρος Άννινος αθλοθέτησε κύπελλο για τη νικήτρια ομάδα.

Το πρώτο κάλεσμα στο "Αχαΐα Μπιτς" ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εκατόν πενήντα πέντε ποδοσφαιριστές εκπροσωπώντας όλες σχεδόν τις ομάδες της χώρας, μερικοί μάλιστα με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, έδωσαν βροντερό παρών στην Πάτρα στις 28 Οκτωβρίου 1975. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την ηθική και επαγγελματική αποκατάσταση του Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Η 28η Οκτωβρίου 1975, ημέρα Τρίτη, ώρα 12:00. είναι η ημέρα γέννησης του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ (ΠΣΑΠ). Έγινε το καταστατικό με τα πρώτα 45 ιδρυτικά μέλη και με τους σκοπούς και στόχους του Συνδέσμου. Ορίστηκε προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, μέχρι την ημέρα σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης, όπου θα εκλέγονταν το αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο.

Η πρώτη Διοικούσα Επιτροπή του ΠΣΑΠ συγκροτήθηκε από τους: Δομάζο, Παπαϊωάννου, Αντωνιάδη, Αποστολίδη, Γκαϊτατζή, Οικονομόπουλο, Λεβέντη. Νομικός σύμβουλος ο Αριστείδης Καμάρας.

Βασικοί στόχοι

Οι βασικοί στόχοι του ΠΣΑΠ, όπως αναφέρονται στο καταστατικό του Συνδέσμου, είναι οι εξής:

  • Η συνένωση όλων των Ελλήνων αμειβομένων ποδοσφαιριστών για την από κοινού αντιμετώπιση των επαγγελματικών προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου και του αθλητισμού μας γενικότερα.
  • Η ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος, της ευγενικής άμιλλας, της συναδελφικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας των μελών του.
  • Η εξύψωση του ηθικού, του πνευματικού και κοινωνικού επιπέδου των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και η αξιοποίηση των αρετών τους.
  • Η αναγνώριση των αμειβομένων ποδοσφαιριστών ως ιδιαίτερου κλάδου επαγγελματιών και η ανάλογη αντιμετώπισή τους από την Πολιτεία, με την κατάταξη του επαγγέλματος στα βαριά και ανθυγιεινά.
  • Η ασφάλιση των αμειβομένων ποδοσφαιριστών με την δημιουργία σχετικού φορέα, που θα καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στα μέλη των οικογενειών τους και θα παρέχει σύνταξη κατά την αποχώρηση από την αγωνιστική δράση – είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω σοβαρού ατυχήματος. Ακόμα, η παροχή εφ’ άπαξ ενίσχυσης ή εκτάκτων ειδικών βοηθημάτων, προς αναξιοπαθούντες ή ατυχήσαντες.
  • Η καθιέρωση ελεύθερων μεταγραφών και γενικά μετακινήσεων αμειβομένων ποδοσφαιριστών κατά τα διεθνώς κρατούντα και η δημιουργία των αναγκαίων όρων και συνθηκών ελεύθερης διάθεσης και προσφοράς των υπηρεσιών τους.
  • Η κατάργηση κάθε διάταξης που περιορίζει τις αμοιβές των μελών του, σαν αντικείμενη και στη γενική αρχή του Δικαίου, συνταγματικώς κατοχυρωμένη και στην όλως εξαιρετική φύση των υπηρεσιών των ποδοσφαιριστών, σε συνάρτηση με τη διάρκεια της δυνατότητας προσφοράς τους.
  • Η καθιέρωση διεξαγωγής τιμητικού αγώνα για τον αμειβόμενο ποδοσφαιριστή που συμπλήρωσε δεκαετή πλήρη δράση, ή ανάλογο αγώνα για τον αποχορούντα από την ενεργό δράση.
  • Η ελεύθερη είσοδος των διεθνών ποδοσφαιριστών σ΄ όλους τους αγωνιστικούς χώρους.
  • Η προστασία των μελών από τις αυθαιρεσίες των διοικήσεων των συλλόγων και της ηγεσίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τη συμμετοχή μέλους της διοίκησης του Συνδέσμου στα πειθαρχικά συμβούλια ή επιτροπές.
  • Η άμεση συνεργασία μετά των άλλων επαγγελματιών του ποδοσφαίρου (προπονητών, φυσιοθεραπευτών, μασέρ) ή Συνδέσμων άλλων αθλημάτων, για την ευχερέστερη και αρτιότερη αντιμετώπιση των θεμάτων του ελληνικού αθλητικού κόσμου».

Πρόεδροι

Πρόεδροι του ΠΣΑΠ έχουν διατελέσει οι ποδοσφαιριστές:

Εκδηλώσεις

  • Γιορτή του ποδοσφαιριστή
  • Έκδοση του βιβλίου «ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ»
  • Βραβεία πρώτων σκόρερ Α΄, Β΄, Γ΄, Εθνικής
  • Βραβείο πολυτιμότερου παίκτη κάθε αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα (MVP ΟΠΑΠ)
  • Βραβείο καλύτερου γκολ κάθε αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα (Best Goal ΟΠΑΠ)
  • Μικτή Π.Σ.Α.Π.

Δείτε επίσης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι