Ηπειρωτικό κλίμα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ προστέθηκε η Κατηγορία:Κλιματολογία (με το HotCat)
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: ka:კონტინენტური კლიმატი
Γραμμή 43: Γραμμή 43:
[[it:Clima continentale]]
[[it:Clima continentale]]
[[ja:大陸性気候]]
[[ja:大陸性気候]]
[[ka:კონტინენტური კლიმატი]]
[[ko:대륙성 기후]]
[[ko:대륙성 기후]]
[[la:Clima continentale]]
[[la:Clima continentale]]

Έκδοση από την 19:15, 26 Ιανουαρίου 2013

Περιοχές της γης με τους διάφορους τύπους του ηπειρωτικού κλίματος .

Ηπειρωτικό είναι το κλίμα που παρατηρείται στο εσωτερικό των Ηπείρων, μακριά από τη μετριαστική επίδραση της θάλασσας και συναντάται στην εύκρατη ζώνη της γης.

Χαρακτηρίζεται από μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στο καλοκαίρι και το χειμώνα. Οι χειμερινές θερμοκρασίες είναι συνήθως αρκετά χαμηλές για να υποστηρίξουν τη χιονόστρωση για κάποιο ορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι σχετικά μέτριες βροχοπτώσεις συμβαίνουν κυρίως το καλοκαίρι, αν και υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως τα ανατολικά παράλια της Βόρειας Αμερικής που παρουσιάζουν ομοιόμορφη κατανομή των βροχοπτώσεων. Το κλίμα αυτό ονομάζεται Υγρό ηπειρωτικό κλίμα. Υπάρχει επίσης και το ξηρό ηπειρωτικό κλίμα.

Περιοχές με ηπειρωτικό κλίμα υπάρχουν σε τμήματα των ηπείρων του Βόρειου Ημισφαιρίου (κυρίως στη Βόρεια Αμερική [1] και την Ασία), καθώς και στα μεγαλύτερα υψόμετρα σε άλλα μέρη του κόσμου.

Μόνο λίγες περιοχές, στα βουνά του Βορειοδυτικού Ειρηνικού, στο Ιράν, στο βόρειο Ιράκ, στην ανατολική Τουρκία, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και την Κεντρική Ασία παρουσιάζουν τις μέγιστες βροχοπτώσεις το χειμώνα.




Παραπομπές