Ελ Λισίτσκι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Ο Ttzavaras μετακίνησε τη σελίδα El Lissitzky στη Λαζάρ Μάρκοβιτς Λισίτσκι: Ελληνικός τίτλος
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{επιμέλεια|ορφοποίηση, ξένα ονόματα, εσωτερικοί σύνδεσμοι, γλώσσα, στίξη}}
#ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ [[Λαζάρ Μάρκοβιτς Λισίτσκι]]
=Lazar Markovich Lissitzky=
23 Νοεμβρίου 1890 - 30 Δεκεμβρίου 1941

== Βιογραφικά Στοιχεία ==
Ο Λισίτσκι ήταν Ρώσσος με εβραϊκή καταγωγή, ένας καλλιτέχνης με πολλά ταλέντα, ζωγράφος, φωτογράφος,γραφίστας, αρχιτέκτονας και θεωρητικός.Γεννιέται στο Pochinok, μια μικρή εβραϊκή κοινότητα. Το 1909 κάνει αίτηση στην ακαδημία τέχνης της Αγίας Πετρούπολης, αλλά απορρίπτεται. Δεν το βάζει κάτω και αποφασίζει να ξεκινήσει της σπουδές του ως Αρχιτέκτονας στη Γερμανία. Μεγάλος εμψυχωτής του κινήματος του Κονστρουκτιβισμού, θα λέγαμε, είναι η σύνδεση μεταξύ Σουπρερατισμού και Κοντσρουκτιβισμού.
Το μεγάλο του σχέδιο ήταν μια <<διεθνής του Κονστρουκτιβισμού>>, της οποίας η ρωσική
αρχιτεκτονική, η μόνη <<γραναζωμένη>>, σε μια υπό εξέλιξη επανάσταση, θα έπρεπε να είναι το συντονιστικό κέντρο και ο προωστήρας.
Φυσικά, χαρακτηρίζεται ως σημαντική προσωπικότητα της Σοβιετικής Πρωτοπορίας.
Ξεκινά να διδάσκει, ενώ ήταν μόλις 15 ετών, καθώς περνούσαν τα χρόνια διδάσκει σε διάφορες θέσεις σε σχολεία και στα καλλιτεχνικά μέσα διαδίδοντας και ανταλλάζοντας ιδέες.
Στα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του φέρνει καινοτομίες σε διάφορους τομείς, όπως είναι το φωτομοντάζ, τη τυπογραφία, στο σχεδιασμό βιβλίων. Με τη παραγωγή κριτικών βιβλίων σεβαστών, κερδίζει διεθνή αναγνώριση για τη δουλειά του.
Παντρεύεται την Sophie Kuppers το 1927.
Η επιτυχία του συνεχίζεται μέχρι το τέλος της ζωής του, όπου βρίσκουμε και το τελευταίο του έργο, το οποίο είναι μια αφίσα σοβιετικής προπαγάνδας, με στόχο να συσπειρώσει το λαό να κατασκευάσει περισσότερες δεξαμενές για την καταπολέμηση της ναζιστικής Γερμανίας.


== Το έργο ==
* Proun
Μια σειρά από αφηρημένα γεωμετρικά έργα.
Σε αυτά τα έργα, τα βασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής - ο όγκος,η μάζα, το χρώμα, το διάστημα και ο ρυθμός - υποβλήθηκαν σε μια νέα διατύπωση σε σχέση με τα νέα ιδανικά του Σουπρεματισμού.
Μέσω του Proun προάγει ουτοπικά μοντέλα για ένα καλύτερο κόσμο.
Χαρακτηριστικά έργα, στα οποία διατυπώνονται οι αρχές του Proun
στην αρχιτεκτονική είναι:
* Το Βήμα του Λένιν 1920
* Wolkenbügel (cloudhanger), 1924-1925 (2)

== Πηγές ==
*Ulrich Comrads ''Μανιφέστο και προγράμματα της αρχιτεκρονικής του 20ου αιώνα'' μτφ. Γιώργος Βαμβαλής εκδόσεις Επίκουρος 1977

*Kemmeth Framptom ''Μοντέρνα Αρχιτεκτονική Ιστορία και κριτική'' μτφ. Θόδωρος Ανδρουλάκης-Μαρία Πάγκαλου Εκδόσεις Θεμέλιο 1985

*Νancy Lynn Perloff, Brian Reed, ''Situating El Lissitzky : Vitebsk, Berlin, Moscow'' Εκδόσεις Los Angeles, Calif. : Getty Research Institute, cop. 2003.

*Julio Carlo Argan ''Η Μοντέρνα Τέχνη'' μτφ. Λίνα Παπαδημήτρη Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης-Ανώτατη σχολή Καλών Τεχνών Ηράκλειο 2008

Έκδοση από την 22:27, 23 Ιανουαρίου 2013

Lazar Markovich Lissitzky

23 Νοεμβρίου 1890 - 30 Δεκεμβρίου 1941

Βιογραφικά Στοιχεία

Ο Λισίτσκι ήταν Ρώσσος με εβραϊκή καταγωγή, ένας καλλιτέχνης με πολλά ταλέντα, ζωγράφος, φωτογράφος,γραφίστας, αρχιτέκτονας και θεωρητικός.Γεννιέται στο Pochinok, μια μικρή εβραϊκή κοινότητα. Το 1909 κάνει αίτηση στην ακαδημία τέχνης της Αγίας Πετρούπολης, αλλά απορρίπτεται. Δεν το βάζει κάτω και αποφασίζει να ξεκινήσει της σπουδές του ως Αρχιτέκτονας στη Γερμανία. Μεγάλος εμψυχωτής του κινήματος του Κονστρουκτιβισμού, θα λέγαμε, είναι η σύνδεση μεταξύ Σουπρερατισμού και Κοντσρουκτιβισμού. Το μεγάλο του σχέδιο ήταν μια <<διεθνής του Κονστρουκτιβισμού>>, της οποίας η ρωσική αρχιτεκτονική, η μόνη <<γραναζωμένη>>, σε μια υπό εξέλιξη επανάσταση, θα έπρεπε να είναι το συντονιστικό κέντρο και ο προωστήρας. Φυσικά, χαρακτηρίζεται ως σημαντική προσωπικότητα της Σοβιετικής Πρωτοπορίας. Ξεκινά να διδάσκει, ενώ ήταν μόλις 15 ετών, καθώς περνούσαν τα χρόνια διδάσκει σε διάφορες θέσεις σε σχολεία και στα καλλιτεχνικά μέσα διαδίδοντας και ανταλλάζοντας ιδέες. Στα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του φέρνει καινοτομίες σε διάφορους τομείς, όπως είναι το φωτομοντάζ, τη τυπογραφία, στο σχεδιασμό βιβλίων. Με τη παραγωγή κριτικών βιβλίων σεβαστών, κερδίζει διεθνή αναγνώριση για τη δουλειά του. Παντρεύεται την Sophie Kuppers το 1927. Η επιτυχία του συνεχίζεται μέχρι το τέλος της ζωής του, όπου βρίσκουμε και το τελευταίο του έργο, το οποίο είναι μια αφίσα σοβιετικής προπαγάνδας, με στόχο να συσπειρώσει το λαό να κατασκευάσει περισσότερες δεξαμενές για την καταπολέμηση της ναζιστικής Γερμανίας.


Το έργο

  • Proun

Μια σειρά από αφηρημένα γεωμετρικά έργα. Σε αυτά τα έργα, τα βασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής - ο όγκος,η μάζα, το χρώμα, το διάστημα και ο ρυθμός - υποβλήθηκαν σε μια νέα διατύπωση σε σχέση με τα νέα ιδανικά του Σουπρεματισμού. Μέσω του Proun προάγει ουτοπικά μοντέλα για ένα καλύτερο κόσμο. Χαρακτηριστικά έργα, στα οποία διατυπώνονται οι αρχές του Proun στην αρχιτεκτονική είναι:

  • Το Βήμα του Λένιν 1920
  • Wolkenbügel (cloudhanger), 1924-1925 (2)

Πηγές

  • Ulrich Comrads Μανιφέστο και προγράμματα της αρχιτεκρονικής του 20ου αιώνα μτφ. Γιώργος Βαμβαλής εκδόσεις Επίκουρος 1977
  • Kemmeth Framptom Μοντέρνα Αρχιτεκτονική Ιστορία και κριτική μτφ. Θόδωρος Ανδρουλάκης-Μαρία Πάγκαλου Εκδόσεις Θεμέλιο 1985
  • Νancy Lynn Perloff, Brian Reed, Situating El Lissitzky : Vitebsk, Berlin, Moscow Εκδόσεις Los Angeles, Calif. : Getty Research Institute, cop. 2003.
  • Julio Carlo Argan Η Μοντέρνα Τέχνη μτφ. Λίνα Παπαδημήτρη Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης-Ανώτατη σχολή Καλών Τεχνών Ηράκλειο 2008