Integrated Drive Electronics: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
MerlIwBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: no:Integrated Drive Electronics
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: ka:IDE, xmf:IDE
Γραμμή 28: Γραμμή 28:
[[it:Advanced Technology Attachment]]
[[it:Advanced Technology Attachment]]
[[ja:Advanced Technology Attachment]]
[[ja:Advanced Technology Attachment]]
[[ka:IDE]]
[[ko:병렬 ATA]]
[[ko:병렬 ATA]]
[[lt:ATA]]
[[lt:ATA]]
Γραμμή 44: Γραμμή 45:
[[ur:پیشرفتہ طرزی وابستگی]]
[[ur:پیشرفتہ طرزی وابستگی]]
[[vi:Chuẩn giao tiếp dữ liệu ATA]]
[[vi:Chuẩn giao tiếp dữ liệu ATA]]
[[xmf:IDE]]
[[zh:ATA]]
[[zh:ATA]]

Έκδοση από την 18:05, 18 Ιανουαρίου 2013

Καλώδια IDE με 40 και 80 pins.

Το IDE (Integrated Drive Electronics), γνωστό και ως EIDE, ATA, ATAPI ή Parallel ATA (PATA), είναι ένα πρότυπο διαύλου δεδομένων στον χώρο των προσωπικών υπολογιστών. Χρησιμοποιείται για τη μεταφορά δεδομένων από τους σκληρούς δίσκους ή τα οπτικά μέσα αποθήκευσης προς την κεντρική μονάδα επεξεργασίας και τη μνήμη. Είναι παλιός τύπος δίαυλου και αντικαθίσταται σταδιακά από τον καθιερωμένο δίαυλο SATA (Serial Advanced Technology Attachment).

Η πρώτη έκδοση του συστήματος αναπτύχθηκε από την Western Digital. Μαζί με την Control Data Corporation, που ανέπτυξε το υλικό και την Compaq Computer, δημιούργησαν τον τύπο του συνδέσμου και τα πρωτόκολλα σηματοδότησης, με σκοπό το σύστημα να παραμείνει συμβατό με την τότε υπάρχουσα διεπαφή σκληρού δίσκου ST-506. Ο πρώτος δίσκος με σύνδεση IDE εμφανίστηκε στους υπολογιστές Compaq το 1986. Εκείνη την εποχή ο δίαυλος IDE συνδεόταν ουσιαστικά στον πρότυπο δίαυλο ISA, στον οποίον στηρίζονταν τότε όλοι οι υπολογιστές που ήταν συμβατοί με τον IBM PC, αλλά αργότερα ο IDE άρχισε να συνδέεται απευθείας στο τσίπσετ. Έτσι ξεπεράστηκαν οι περιορισμοί ταχύτητας που επέβαλλε το απαρχαιωμένο πρότυπο ISA.

Η διεπαφή που χρησιμοποιείται από το σύστημα IDE τυποποιήθηκε το 1994 ως το πρότυπο ANSI X3.221-1994, AT Attachment Interface for Disk Drives, γνωστό σαν ATA και μετά την ανάπτυξη νεώτερων εκδόσεων του προτύπου, σαν ATA-1.