Αλέξανδρος Γιαννούλιας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ επιμέλεια
Outdated
Γραμμή 10: Γραμμή 10:
}}
}}


Ο '''Αλέξανδρος Γιαννούλιας''' ([[αγγλική γλώσσα|αγγλ.]]: ''Alexi Giannoulias'') είναι [[Ελληνοαμερικανοί|Ελληνοαμερικανός]] πολιτικός. Υπήρξε καλαθοσφαιριστής. Είναι οικονομολόγος και από το 2006 έχει εκλεγεί Υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του [[Ιλινόις]] με το [[Δημοκρατικό Κόμμα (ΗΠΑ)|Δημοκρατικό Κόμμα]] των [[ΗΠΑ]]. Είναι στο οικονομικό επιτελείο του νέου Προέδρου των ΗΠΑ [[Μπάρακ Ομπάμα]].
Ο '''Αλέξανδρος Γιαννούλιας''' ([[αγγλική γλώσσα|αγγλ.]]: ''Alexi Giannoulias'') είναι [[Ελληνοαμερικανοί|Ελληνοαμερικανός]] πολιτικός. Υπήρξε καλαθοσφαιριστής. Είναι οικονομολόγος και ήταν Υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του [[Ιλινόις]] με το [[Δημοκρατικό Κόμμα (ΗΠΑ)|Δημοκρατικό Κόμμα]] των [[ΗΠΑ]] το διάστημα 2006-2011. Είναι στο οικονομικό επιτελείο του Προέδρου των ΗΠΑ [[Μπάρακ Ομπάμα]].


== Οικογένεια ==
== Οικογένεια ==

Έκδοση από την 14:54, 9 Ιανουαρίου 2013

Αλέξανδρος Γιαννούλιας
Γέννηση16  Μαρτίου 1976
Σικάγο
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σπουδέςνομική σχολή του πανεπιστημίου Τουλέιν, Πανεπιστήμιο του Σικάγου[1], Latin School of Chicago[2], Πανεπιστήμιο της Βοστώνης[3] και Sacred Heart Schools
Ιδιότηταδικηγόρος, τραπεζίτης, καλαθοσφαιριστής[3] και πολιτικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλέξανδρος Γιαννούλιας (αγγλ.: Alexi Giannoulias) είναι Ελληνοαμερικανός πολιτικός. Υπήρξε καλαθοσφαιριστής. Είναι οικονομολόγος και ήταν Υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόις με το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ το διάστημα 2006-2011. Είναι στο οικονομικό επιτελείο του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.

Οικογένεια

Γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1976 και μεγάλωσε στο Σικάγο. Οι γονείς του ήταν Έλληνες μετανάστες. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αλέκος και καταγόταν από την Κλειτορία (Μαζέικα) Καλαβρύτων. Μετανάστευσε στην Αμερική τη δεκαετία του '70. Εγκαταστάθηκε στο Σικάγο, όπου άνοιξε ένα κτηματομεσιτικό γραφείο, το οποίο τώρα διαχειρίζεται ο μεγάλος αδελφός του Αλέξη Γιαννούλια. Απέκτησε τεράστια ακίνητη περιουσία στο Σικάγο, ιδρύοντας μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ιλινόις, την "Βroadway Βank", με επτά υποκαταστήματα, στην οποία ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της πολιτείας κατέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου. Ο Αλέκος Γιαννούλιας ερχόταν κάθε χρόνο για διακοπές στα Νικολέικα Αιγίου. Μία από τις χρονιές αυτές, το 2005, πνίγηκε ενώ κολυμπούσε στο Λαμπίρι Αιγιάλειας.[4]

Η μητέρα του ονομάζεται Άννα Ξηρουχάκη (γεν. 1947) και κατάγεται από τα Σφακιά της Κρήτης. Είναι πρώτη εξαδέρφη της γυναίκας του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Σκουλάκη. Μετανάστευσε στο Σικάγο το 1962 μετά τη δολοφονία του πατέρα της Μανούσου Ξηρουχάκη. Εκεί σπούδασε, εργάστηκε και γνώρισε τον Αλέκο Γιαννούλια. Η οικογένεια Ξηρουχάκη έχει απώτερη καταγωγή από το χωριό Ίμπρος Ασφένδου Σφακίων και ο παππούς της Γιώργος Ξηρουχάκης ή "Ξηρουγιώργης" ήταν ένας από τους πέντε Σφακιανούς που μετείχαν στο Κίνημα του Θερίσου στο πλευρό του Βενιζέλου.[5]

Εκτός από τον Αλέξανδρο, απέκτησαν άλλους δύο γιους, το Δημήτρη και το Γιώργο.

Σημειώσεις


Σπουδές και αθλητισμός

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο (University of Chicago), στο οποίο ταυτόχρονα έπαιζε μπάσκετ. Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης (Boston University), με την ομάδα του οποίου αγωνίστηκε στην Α΄ κατηγορία (Division I), την ανώτερη κατηγορία του αμερικανικού κολεγιακού μπάσκετ (NCAA).

Και τις δύο χρονιές που αγωνίστηκε εκεί του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος "Academic Honor Roll" από την ομοσπονδία κολεγιακού αθλητισμού των ΒΑ πολιτειών των ΗΠΑ (America East Conference). Παράλληλα με την ενασχόλησή του με το μπάσκετ, πήρε το πτυχίο στα οικονομικά.

Στη συνέχεια ήρθε στην Ελλάδα κι έπαιξε επαγγελματικό μπάσκετ τη σεζόν 1998-99 στον Πανιώνιο.[1] Ακολούθως, γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Τουλέιν (Tulane University Law School) στη Νέα Ορλεάνη, μια από τις αρχαιότερες των ΗΠΑ, αφού λειτουργεί από το 1847. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στην Broadway Bank, της οποίας διετέλεσε αντιπρόεδρος.

Πολιτική

Ο Γιαννούλιας ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα. Είναι ενεργό μέλος σε διάφορες κοινωνικές οργανώσεις και ομοσπονδίες της πολιτείας του Ιλινόις, όπως:

  • Community Banker’s Association of Illinois Legislative Committee.
  • South Side/Wabash YMCA.
  • Edgewater Chamber of Commerce.

Επίσης, ίδρυσε την AG Foundation, οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που υποστηρίζει οικονομικά άρρωστα παιδιά και ενισχύει απόρους και θύματα καταστροφών.

Το 2006, σε ηλικία μόλις 30 ετών, κατέβηκε ως υποψήφιος στις πολιτειακές εκλογές του Ιλινόις για το αξίωμα του Υπουργού Οικονομικών (Illinois Treasurer). Υποστηρίχτηκε δημόσια από τον Μπάρακ Ομπάμα, στο οικονομικό επιτελείο του οποίου ανήκει. Πήρε 1.837.634 ψήφους και στις 7 Νοεμβρίου 2006 κατάφερε να κερδίσει το αξίωμα, κάτι που δεν είχε καταφέρει δημοκρατικός υποψήφιος τα δώδεκα προηγούμενα χρόνια. Είναι ο νεότερος πολιτικός που εκλέχτηκε σε αυτό το αξίωμα στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ. Για το γεγονός αυτό τιμήθηκε από Ενωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο (UHAC) με το μεγάλο ετήσιο βραβείο "ΠΕΡΙΚΛΗΣ".[2]

Στις 8 Δεκεμβρίου 2008 η ιστορική εφημερίδα "Σαν-Τάιμς" του Σικάγο (Chicago Sun-Times) έγραψε ότι ο Γιαννούλιας προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης της πολιτείας Ιλινόις το 2010.


"10 μόλις μέρες πριν την ημέρα των εκλογών, η έκβαση της μάχης παραμένει αβέβαιη. Δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας δείχνουν τον Kirk να προηγείται με 2% ( 43 με 41) και με αναποφάσιστο πάνω από 15% του εκλογικού σώματος. Ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναμένεται να επισκεφθεί το Ιλινόι αυτή την εβδομάδα για κοινές εμφανίσεις με τον Γιαννούλια, ενώ ο Πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφθεί το Σάββατο την παλιά του περιφέρεια για να κινητοποιήσει την ψήφο των Αφροαμερικανών, εν όψη της αναμέτρησης της 2ης Νοεμβρίου." [3]

Παραπομπές

Αναφορές

  • "Ο Άλεξ του Πανιωνίου", εφ. "Πανιώνιος Κόσμος" φ. 4 (17/1/2009), σ. 6.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alexi Giannoulias της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).