Κασέρι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Hirpex (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ετυμολογία + +
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το '''κασέρι''' (ή '''''κασσέρι''''') (απο [[Τουρκική γλώσσα|τουρκ.]] kaşar<ref>http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AD%CF%81%CE%B9&dq=</ref>) είναι ημίσκληρο [[τυρί]] από πρόβειο και κατσικίσιο [[γάλα]], με συμπαγή μάζα χωρίς τρύπες. Παράγεται σε κυλινδρικά κεφάλια διαμέτρου 30 και ύψους 10 εκατοστών εμβαπτισμένα σε φυσικό κερί. Το κασέρι μπορεί να διατίθεται και σε παραλληλεπίπεδες φραντζόλες μήκους 30 εκατοστών και διατομής 10x10 εκατοστών. Παρασκευάζεται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Θράκη και τη Λέσβο – όπως και σε πολλά μέρη της Τουρκίας.
Το '''κασέρι''' (ή '''''κασσέρι''''') (απο [[Τουρκική γλώσσα|τουρκ.]] kaşar<ref>http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AD%CF%81%CE%B9&dq=</ref>) είναι ημίσκληρο [[τυρί]] από πρόβειο και κατσικίσιο [[γάλα]], με συμπαγή μάζα χωρίς τρύπες. Παράγεται σε κυλινδρικά κεφάλια διαμέτρου 30 και ύψους 10 εκατοστών εμβαπτισμένα σε φυσικό κερί. Το κασέρι μπορεί να διατίθεται και σε παραλληλεπίπεδες φραντζόλες μήκους 30 εκατοστών και διατομής 10x10 εκατοστών. Παρασκευάζεται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Θράκη και τη Λέσβο – όπως και σε πολλά μέρη της Τουρκίας.{{πηγή}}


Το ελληνικό το κασέρι έχει καταχωρηθεί ως [[Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης]] (Π.Ο.Π.)<ref>[http://www.et.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=104&lang=en ΦΕΚ 8 11/1/1994 τεύχος Β]</ref> με τον Καν.(ΕΟΚ)1107/96 της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Το ελληνικό το κασέρι έχει καταχωρηθεί ως [[Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης]] (Π.Ο.Π.)<ref>[http://www.et.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=104&lang=en ΦΕΚ 8 11/1/1994 τεύχος Β]</ref> με τον Καν.(ΕΟΚ)1107/96 της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Έκδοση από την 22:07, 8 Ιανουαρίου 2013

Το κασέρικασσέρι) (απο τουρκ. kaşar[1]) είναι ημίσκληρο τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, με συμπαγή μάζα χωρίς τρύπες. Παράγεται σε κυλινδρικά κεφάλια διαμέτρου 30 και ύψους 10 εκατοστών εμβαπτισμένα σε φυσικό κερί. Το κασέρι μπορεί να διατίθεται και σε παραλληλεπίπεδες φραντζόλες μήκους 30 εκατοστών και διατομής 10x10 εκατοστών. Παρασκευάζεται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Θράκη και τη Λέσβο – όπως και σε πολλά μέρη της Τουρκίας.[εκκρεμεί παραπομπή]

Το ελληνικό το κασέρι έχει καταχωρηθεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.)[2] με τον Καν.(ΕΟΚ)1107/96 της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Παραπομπές