Παλάτσο ντελ Ποντεστά (Μπολόνια): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 18: Γραμμή 18:
* [http://www.bibliotecasalaborsa.it/cronologia/bologna/1907/50 Κεντρική βιβλιοθήκη του δήμου της Μπολόνια] {{it}}
* [http://www.bibliotecasalaborsa.it/cronologia/bologna/1907/50 Κεντρική βιβλιοθήκη του δήμου της Μπολόνια] {{it}}


[[Κατηγορία:Κτίρια και κατασκευές της Μπολόνια]]
[[Κατηγορία:Κτίρια και κατασκευές στην Μπολόνια]]
[[Κατηγορία:Κτίρια και κατασκευές στην Ιταλία]]


[[de:Palazzo del Podestà (Bologna)]]
[[de:Palazzo del Podestà (Bologna)]]

Έκδοση από την 12:16, 7 Ιανουαρίου 2013

Παλάτσο ντελ Ποντεστά

Το Παλάτσο ντελ Ποντεστά (Ιταλ. Palazzo del Podestà) είναι ένα από τα κεντρικότερα ιστορικά κτήρια της Μπολόνια.

Είναι χτισμένο στην βόρεια πλευρά της κεντρικής πλατείας της πόλης, Πιάτσα Ματζιόρε, απέναντι από την βασιλική του Αγίου Πετρόνιου και ήταν η έδρα της ανώτατης εξουσίας του δήμου κατά τον μεσαίωνα, της Ποντεστά.

Το παλάτσο φωτισμένο

Η κατασκευή του κτηρίου ξεκίνησε το 1200 ταυτόχρονα με την κατασκευή της πλατείας και ήταν μέρος του συμπλέγματος δημόσιων κτηρίων που κατασκευάστηκαν γύρο από αυτή. Το 1244 δίπλα του θα κατασκευαστεί το Παλάτσο Ρε Έντσο και λίγο αργότερα το Παλάτσο ντελ Καπιτάνο ντελ Πόπολο. Αυτά τα τρία κτήρια ενώνονται από έναν πύργο, Τόρρε ντελ Αρένγκο (Torre dell’Arengo), ο οποίος υπήρχε από τότε που κατασκευάστηκε το κτήριο αλλά στην αρχή πρέπει να ήταν ξύλινος. Ο πύργος που βλέπουμε σήμερα, με τετράγωνη κάτοψη, κατασκευάστηκε το 1254 και στην κορυφή του τοποθετήθηκε μία καμπάνα που χτυπούσε για να καλέσει τους πολίτες για το συμβούλιο των πολιτών ή σε περίπτωση πολέμου. Ακουμπάει πάνω στον θόλο που βρίσκεται στο σημείο διασταύρωσης των δύο δρόμων που περνάνε κάτω από το Παλάτσο ντελ Ποντεστά. Ο θόλος στηρίζεται σε τέσσερις κολόνες και λειτουργούσε και ως αγορά με πολλούς πάγκους εμπόρων. Κάτω από τον θόλο ένα παράξενο ακουστικό φαινόμενο επιτρέπει να μιλούνε χαμηλόφωνα δύο άτομα από τις διαμετρικά αντίθετες γωνίες. Το 1525 στις τέσσερις γωνίες τοποθετήθηκαν τα τέσσερα πήλινα αγάλματα του Αλφόνσο Λομπάρντι (Alfonso Lombardi) που αναπαριστούν τους τέσσερις αγίους προστάτες της πόλης, Άγιο Πετρόνιο, Άγιο Πρόκολο, Άγιο Δομήνικο και Άγιο Φραγκίσκο.

Παλάτσο ντελ Ποντεστά

Η αρχική μορφή του κτηρίου δεν ήταν όπως παρουσιάζεται σήμερα. Στην αρχική του μορφή ήχε δύο πλαϊνές σκάλες που οδηγούσαν στον πρώτο όροφο και κάτω από τις οποίες οι συμβολαιογράφοι είχαν τα γραφεία τους μέχρι την κατασκευή του Παλάτσο ντέι Νοτάι. Το 1453 ο Τζιοβάννι Β' Μπεντιβόλιο (Giovanni II Bentivoglio) ανέθεσε την ανακαίνιση της πρόσοψης του κτηρίου στον Μπολονιέζο αρχιτέκτονα Αριστότελε Φιοραβάντι (Aristotele Fioravanti) που θα την ανακαινίσει σε αναγεννησιακό ρυθμό και θα της δώσει την μορφή που έχει και σήμερα. Λίγα χρόνια αργότερα από την αρχή των εργασιών μια λαϊκή εξέγερση θα διώξει τους Μπεντιβόλιο, άρχοντες της Μπολόνια, από την πόλη και έτσι ο Φιοραβάντι δεν θα προλάβει να τελειώσει το έργο του. Στην πρόσοψη θα δημιουργήσει δύο σειρές από ημικίονες ενώ τους επιβλητικούς στύλους, που στηρίζουν την στοά που βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου, θα τους καλύψει με πέτρα και θα σκαλίσει 3000 λουλούδια το καθένα διαφορετικό από τα άλλα. Στον πρώτο όροφο, πάνω από την στοά, βρίσκεται το σαλόνι του Ποντεστά. Πρόκειται για μία αίθουσα με πλάτος 14 μέτρα και μήκος 61, διαστάσεις που την κάνουν να είναι η μεγαλύτερη αίθουσα της πόλης. Εξωτερικά της αίθουσας, από την πλευρά της πλατείας, υπάρχει κιγκλίδωμα που κάποτε είχε και κάγκελα και από εκεί ανακοινώνονταν οι αποφάσεις του δήμου καθώς και οι θανατικές ποινές. Αρχικά χρησίμευε σαν δικαστική αίθουσα, από το 1581 μέχρι το 1767 χρησιμοποιήθηκε σαν θέατρο, στην συνέχεια λειτούργησε σαν γήπεδο για παιχνίδια με την μπάλα και στην συνέχεια ως γυμναστήριο για τους πυροσβέστες. Σήμερα λειτουργεί ως χώρος εκθέσεων. Το 1911 ο ζωγράφος Αντόλφο ντε Κάρολις (Adolfo de Carolis) θα εμπλουτίσει τν αίθουσα με τοιχογραφίες που απεικονίζουν διάφορα σημαντικά γεγονότα από την ιστορία της Μπολόνια. Εξαιτίας του θανάτου του, το 1928, το έργο του δεν θα ολοκληρωθεί. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι τοιχογραφίες θα αφαιρεθούν για να συντηρηθούν και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν επανατοποθετηθεί.

Βιβλιογραφία

  • P. FOSCHI, Le prime sedi comunali: la domus Comunis Bononie e i Palazzi del Podestà, di Re Enzo e del Capitano del Popolo, in: C. BOTTINO (a cura di), Il Palazzo Comunale di Bologna. Storia, architettura e restauri, Bologna 1999; σελ 35-38
  • Adolfo De Carolis, la sintesi immaginaria. Gli affreschi del Salone del Podesta' di Bologna, a cura di Franco Solmi, Bologna, Grafis, 1979

Εξωτερικοί σύνδεσμοι