Βασίλισσα Σοφία της Ελλάδας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 81: Γραμμή 81:
[[cs:Sofie Pruská]]
[[cs:Sofie Pruská]]
[[da:Sophie af Preussen]]
[[da:Sophie af Preussen]]
[[de:Sophie Dorothea Ulrike Alice von Preußen]]
[[de:Sophie von Preußen (1870–1932)]]
[[en:Sophia of Prussia]]
[[en:Sophia of Prussia]]
[[es:Sofía de Prusia]]
[[es:Sofía de Prusia]]

Έκδοση από την 21:09, 19 Δεκεμβρίου 2012

Σοφία
Η Βασίλισσα Σοφία
(πίνακας του Γεωργίου Ιακωβίδη, 1915)
Περίοδος18 Μαρτίου, 1913 - 11 Ιουνίου, 1917
Περίοδος19 Δεκεμβρίου, 1920 - 27 Σεπτεμβρίου, 1922
Γέννηση14 Ιουνίου, 1870
Πότσδαμ, Πρωσία
Θάνατος13 Ιανουαρίου, 1932
Φρανκφούρτη, Γερμανία
Τόπος ταφήςΒασιλικό Κοιμητήριο, Ανάκτορα Τατοΐου, Αθήνα
ΣύζυγοςΚωνσταντίνος Α΄
ΕπίγονοιΓεώργιος Β΄
Αλέξανδρος Α΄
Ελένη
Παύλος Α΄
Ειρήνη
Αικατερίνη
ΟίκοςΟίκος της Ελλάδας
ΠατέραςΦρειδερίκος Γ΄ της Γερμανίας
ΜητέραΒικτώρια, Βασιλική Πριγκίπισσα του Ηνωμένου Βασιλείου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Βασίλισσα Σοφία της Ελλάδας (14 Ιουνίου 1870 - 13 Ιανουαρίου 1932) ήταν η σύζυγος του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ της Ελλάδας. Γεννήθηκε ως Πριγκίπισσα της Πρωσίας Σοφία Δωροθέα Αλίκη του οίκου Χοεντσόλερν (von Hohenzollern), στο Πότσδαμ, πλησίον του Βερολίνου, στη Γερμανία. Γονείς της ήταν ο τότε Πρίγκιπας Διάδοχος Φρειδερίκος της Πρωσίας (μετέπειτα Γερμανός Αυτοκράτορας Φρειδερίκος Γ΄) και η Βικτώρια, Βασιλική Πριγκίπισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ήταν η μεγαλύτερη κόρη της Βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οικογένεια

Στις 27 Οκτωβρίου(νέο ημερολόγιο) 1889, παντρεύτηκε τον τότε Πρίγκιπα Διάδοχο της Ελλάδας Κωνσταντίνο και απέκτησαν έξι παιδιά:

Βασίλισσα των Ελλήνων

Carte postale με τη Βασίλισσα Σοφία

Η Βασίλισσα Σοφία ήταν αδελφή του Γερμανού αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β΄, και έτσι ήταν ένας εύκολος στόχος για να κατηγορηθεί η ίδια και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας ως φιλογερμανοί, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι ήταν φανατική φιλοβρετανή λόγω της Αγγλίδας μητέρας της, Βικτωρίας. [εκκρεμεί παραπομπή] Σε μια συνάντηση του βασιλιά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, όταν ο τελευταίος ανοιχτά κατηγόρησε τη βασίλισσα Σοφία ότι κάνει φιλογερμανική προπαγάνδα, ο βασιλιάς απάντησε ότι αυτός ήταν ένας σοβαρός λόγος για έκδοση διαζυγίου. [εκκρεμεί παραπομπή]

Ο γάμος έγινε στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου 1889. To 1891 ασπάσθηκε το ορθόδοξο δόγμα, πράγμα που οδήγησε στην διακοπή των σχέσεων με τον αδελφό της, αυτοκράτορα Γουλιέλμο, και κυρίως την σύζυγό του, αυτοκράτειρα Αυγούστα Βικτώρια. [1] Το 1913, με την δολοφονία του πεθερού της Γεωργίου Α' έγινε βασιλιάς ο σύζυγός της Κωνσταντίνος, ο οποίος ήταν τότε εξαιρετικά δημοφιλής λόγω των επιτυχιών του κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913.

Αν και ανέπτυξε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, ενδιαφέρθηκε για το σύστημα υγιείας, την παιδεία και την επαγγελματική αποκατάσταση των γυναικών μέσω της ενίσχυσης της χειροτεχνίας, το έργο αυτό επισκιάστηκε από την τεταμένη πολιτική κατάσταση, τον Διχασμό, και την αρνητική πολιτική εκμετάλλευση. [2]

Ακολούθησε τον σύζυγό της στην εξορία από το 1917 έως 1920 στην Ελβετία και μετά τη δεύτερη εκθρόνισή του, το 1922, στο Παλέρμο της Ιταλίας. Πέθανε από καρκίνο στη Φραγκφούρτη, στη Γερμανία, στις 13 Ιανουαρίου 1932. Ετάφη στην Ιταλία και στις 17 Νοεμβρίου 1936 τα οστά της μεταφέρθηκαν και ενταφιάστηκαν στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι.

Παραπομπές

Εξωτερικές συνδέσεις


Πρότυπο:Link FA