Humidex: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ προστέθηκε η Κατηγορία:Μετεωρολογία (με το HotCat)
Γραμμή 17: Γραμμή 17:


{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Humidex}}
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Humidex}}

[[Κατηγορία:Μετεωρολογία]]


[[ca:Temperatura de xafogor]]
[[ca:Temperatura de xafogor]]

Έκδοση από την 23:53, 6 Δεκεμβρίου 2012

Ο humidex (συντομογραφία του "humidity index", δείκτης υγρασίας) είναι ένας δείκτης, ο οποίος χρησιμοποιείται από Καναδούς μετεωρολόγους για την περιγραφή του πόσο ζεστός φαίνεται ο καιρός στο μέσο άτομο, συνδυάζοντας την επιρροή της θερμότητας και της υγρασίας. Ο humidex είναι αδιάστατος αριθμός, που βασίζεται στη θερμοκρασία δρόσου, αλλά είναι ισοδύναμος με την ξηρά θερμοκρασία σε βαθμούς Κελσίου. Για παράδειγμα αν η θερμοκρασία είναι 30°C και ο humidex υπολογίζεται σε 40, τότε αυτό υποδεικνύει ότι η υγρή θερμοκρασία γίνεται αισθητή ως ξηρή θερμοκρασία 40°C.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Καναδά, με humidex τουλάχιστον 30 προκαλείται «κάποια ενόχληση», με τουλάχιστον 40 προκαλείται «μεγάλη ενόχληση» και πάνω από 45 είναι επικίνδυνο. Όταν ο humidex φτάσει το 54, η θερμοπληξία είναι σχεδόν σίγουρη. Ο τύπος για τον υπολογισμό του humidex αναπτύχθηκε από τον J.M. Masterton και τον F.A. Richardson της Υπηρεσίας Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Καναδά, το 1979. Ο humidex διαφέρει από τον δείκτη θερμότητας που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο ότι προκύπτει από τη θερμοκρασία δρόσου και όχι από την σχετική υγρασία.

Το ρεκόρ humidex στον Καναδά καταγράφηκε στις 25 Ιουλίου 2007 όταν έφτασε στο Κάρμαν της Μανιτόμπα το 53,[1] σπάζοντας το προηγούμενο που ήταν 52.1 καταγεγραμμένο το 1953 στο Γούιντσορ του Οντάριο.

Τύπος υπολογισμού του humidex

Όταν η θερμοκρασία είναι 30 °C και η θερμοκρασία δρόσου είναι 15 °C, ο humidex είναι 34 (να σημειωθεί ότι ο humidex είναι αδιάστατος αριθμός, όμως ο αριθμός υποδεικνύει προσεγγιστικά θερμοκρασία σε °C). Αν η θερμοκρασία παραμείνει στους 30 °C και η θερμοκρασία δρόσου αυξηθεί στους 25 °C, ο humidex ανεβαίνει στο 42. Ο humidex τείνει να είναι μεγαλύτερο από τον αμερικανικό δείκτη θερμότητας για ίδια θερμοκρασία και σχετική υγρασία.

Ο τύπος υπολογισμού έχει ως εξής:[2]:

Όπου είναι η θερμοκρασία δρόσου στην Κλίμακα Κέλβιν και η θερμοκρασία του αέρα.

Παραπομπές

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Humidex της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).