Ιόνιος Ακαδημία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Vagrand (συζήτηση | συνεισφορές)
μ νέο κλειδί για την Κατηγορία:Ιόνιο Πανεπιστήμιο: "Ιονιος Ακαδημια" (με το HotCat)
Γραμμή 31: Γραμμή 31:
[[Κατηγορία:Κέρκυρα]]
[[Κατηγορία:Κέρκυρα]]
[[Κατηγορία:Ιόνιο Πανεπιστήμιο|Ιονιος Ακαδημια]]
[[Κατηγορία:Ιόνιο Πανεπιστήμιο|Ιονιος Ακαδημια]]

[[de:Ionische Akademie]]
[[en:Ionian Academy]]
[[es:Academia Jónica]]
[[fr:Académie ionienne]]
[[la:Academia Ionia]]

Έκδοση από την 21:32, 2 Δεκεμβρίου 2012

Συντεταγμένες: 39°37′15″N 19°55′26″E / 39.62083°N 19.92389°E / 39.62083; 19.92389

Εξωτερική άποψη Ιονίου Ακαδημίας
Αρχείο:Photo 1.JPG
Η Ακαδημία από το πλάι
Εσωτερικό χώρος Ιονίου Ακαδημίας
Αρχείο:P3281458.JPG
Αίθουσα εκδηλώσεων, ομιλιών και ορκωμοσιών

Η Ιόνιος Ακαδημία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πλατείας Σπιανάδας στην Κέρκυρα. Είναι ένα επιβλητικό τριώροφο κτίριο[1] το οποίο έχει μια κεντρική είσοδο με μια διπλή πέτρινη σκάλα και βλέπει προς την πλατεία και το Παλιό Φρούριο[2]. Αρχικά κτίστηκε ώστε να χρησιμοποιηθεί ως στρατώνας. Πιο συγκεκριμένα αποτελούταν από τον στρατώνα Grimani και τον στρατώνα Correr, μια ονομασία που δόθηκε προς τιμή των Γενικών Προνοητών που συνέβαλαν στην οικοδόμηση τους[3].

Το 1824 ιδρύθηκε η Ιόνιος Ακαδημία, στο συγκεκριμένο κτίριο[4]. Αποτέλεσε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κέρκυρας με μεγάλη γενναιοδωρία του φιλέλληνα Άγγλου κόμη Φρέντερικ Νορθ, κόμη του Γκίλφορντ και πρωτοβουλία της Ιόνιας Πολιτείας. Ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο στην ιστορία της νεοελληνικής παιδείας και αρχικά περιελάμβανε τέσσερις σχολές[5]:

  • τη Νομική
  • τη Θεολογική
  • την Ιατρική
  • τη Φιλοσοφική

Στη Φιλοσοφική σχολή διδάσκονταν επιπλέον μαθήματα φυσικών επιστημών και μαθηματικά. Αργότερα, συστήθηκαν και οι εξής σχολές[6]:

  • Πολυτεχνική
  • Μαιευτική
  • Φαρμακευτική

Αρχικά, εξ’ αιτίας της έλλειψης καθηγητών εκείνη την εποχή, η Νομική και η Ιατρική λειτουργούσαν με περιορισμένο αριθμό καθηγητών καθώς δε συμπληρώνονταν οι θέσεις με κατάλληλα πρόσωπα. Στη Θεολογική και στη Φιλοσοφική σχολή δίδαξαν γνωστοί λόγιοι τόσο από την προηγούμενη όσο και τη μετέπειτα δράση τους, όπως ο Ανδρέας Κάλβος, ο Χριστόφορος Φιλητάς, ο Κωνσταντίνος Ασώπιος, ο Θεόκλητος Φαρμακίδης, ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Πέτρος Βράιλας Αρμένης κ.ά.[7]

Η Ιόνιος Ακαδημία ξεκίνησε τη λειτουργία της με λαμπρές προοπτικές και με πρωτοφανή συρροή σπουδαστών και καθηγητών από όλα τα μέρη της Ελλάδας[8]. Ωστόσο, το 1827, μετά το θάνατο του Φρεντερικ Νορθ του Γκίλφορντ, οι οικονομικοί της πόροι περιορίστηκαν σημαντικά και σιγά-σιγά άρχισε η παρακμή της. Αργότερα, με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1837, οι περισσότεροι από του σπουδαστές και τους καθηγητές προτίμησαν να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία και τις σπουδές τους στην Αθήνα. Η Ακαδημία συνέχισε να υπολειτουργεί μέχρι το 1864 οπότε και διέκοψε οριστικά τη λειτουργία της. Μέχρι το 1941, το κτίριο στέγαζε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το γυμνάσιο, ενώ το 1943 κάηκε από βομβαρδισμούς των Γερμανών[9]. Μισό αιώνα περίπου μετά, ανοικοδομήθηκε για τις ανάγκες του Ιονίου Πανεπιστημίου και λειτουργεί έτσι μέχρι και σήμερα.

Παρά το ότι έπαψε να λειτουργεί ως Ακαδημία, είχε εκπληρώσει το σκοπό και προορισμό της[10]. Είχε συμβάλει σημαντικά ώστε να ετοιμάσει επιστήμονες οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν άξια στελέχη στην εκπαίδευση και στις διοικητικές και δικαστικές υπηρεσίες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Στις καρδιές των Κερκυραίων παραμένει μέχρι και σήμερα ως το κτίριο της Ιουνίου Ακαδημίας που φώτισε τα πέρατα της ελληνικής γης, ως τηλαυγής φάρος. Ουσιαστικά, έδωσε σάρκα και οστά στα όνειρα των Κερκυραίων και ανύψωσε το νησί σε επίπεδα περιωπής ισάξιας των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών πόλεων[11].


Παραπομπές

  1. http://www.e-ionia.gr/main.php?p_id=1&i_id=1&cat=22&page=675&no_p=yes
  2. «Οδοιπορικό στην Παλαιά Κέρκυρα», ΑΝΤΩΝΙΟΥ Ι. ΑΓΙΟΥΣ , Κέρκυρα 2004
  3. http://www.corfutour.gr/cgs.cfm?areaid=1&id=83
  4. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Τόμος 11ος, εκδόσεις «ΔΟΜΗ» ΑΕ.
  5. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Τόμος 11ος, εκδόσεις «ΔΟΜΗ» ΑΕ.
  6. http://www.corfutour.gr/cgs.cfm?areaid=1&id=83
  7. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Τόμος 11ος, εκδόσεις «ΔΟΜΗ» ΑΕ.
  8. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Τόμος 11ος, εκδόσεις «ΔΟΜΗ» ΑΕ.
  9. http://www.corfutour.gr/cgs.cfm?areaid=1&id=83
  10. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Τόμος 11ος, εκδόσεις «ΔΟΜΗ» ΑΕ.
  11. «Οδοιπορικό στην Παλαιά Κέρκυρα», Κέρκυρα 2004 ΑΝΤΩΝΙΟΥ Ι. ΑΓΙΟΥΣ