Τυρρηνική θάλασσα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Templar52 (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ο Templar52 μετακίνησε τη σελίδα Τυρρηνικό πέλαγος στη Τυρρηνική θάλασσα πάνω από την ανακατεύθυνση: ΅Επίσημη ονομασία
Templar52 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
'''Τυρρηνικό πέλαγος''' ή '''Τυρρηνική θάλασσα''' ονομάζεται η μεγάλη θαλάσσια έκταση της [[Μεσόγειος|Μεσογείου]] που βρίσκεται δυτικά της Ιταλικής χερσονήσου ([[Ιταλία|Ιταλίας]]) και μεταξύ της Σικελίας, Σαρδού, Κύρνου και Λιγουρίας. Το πέλαγος αυτό έφερε κι άλλες ονομασίες ελληνικές, από δε τους Λατίνους ονομάζοταν ''Mare Tuscum'', από τις ακτές της Τοσκάνης, και ''Mare Interum'' (=κατώτερο πέλαγος) σε αντιδιαστολή προς τον Ανδρίαν ([[Αδριατικό πέλαγος]]) που το ονόμαζαν Mare Superum (=ανώτερο πέλαγος).
Με την ονομασία '''Τυρρηνική θάλασσα''', (στην ιταλική: Μάρε Τιρένο), ονομάζεται η θαλάσσια έκταση της [[Μεσόγειος|Μεσογείου]] που βρίσκεται μεταξύ της δυτικής ακτής της Ιταλικής χερσονήσου ([[Ιταλία|Ιταλίας]]), και των νήσων [[Κορσική]]ς, [[Σαρδηνία]]ς και [[Σικελία]]ς.<br />
Συνδέεται με τη θάλασσα της Λιγυρίας στα ΒΔ., καθώς και με το Τοσκανικό Αρχοπέλαγος και το Ιόνιο Πέλαγος μέσω του πορθμού της Μεσσήνης. Η Τυρρηνική θάλασσα έφερε κι άλλες ονομασίες ελληνικές, από δε τους Λατίνους ονομάζοταν ''Mare Tuscum'', από τις ακτές της Τοσκάνης, και ''Mare Interum'' (=κατώτερη θάλασσα) σε αντιδιαστολή προς τον Ανδρίαν ([[Αδριατικό πέλαγος]]) που το ονόμαζαν Mare Superum (=ανώτερη θάλασσα).


Ο [[Κλαύδιος Πτολεμαίος]] και ο [[Στράβων]] προτιμούσαν να το ονομάζουν το μεν βόρειο τμήμα του ''Λυγιστικό'', το δε μεσαίο ''Τυρρηνικό'' και το νοτιότερο ''Αιγώνιο'' ή ''Σικελικό''.
Ο [[Κλαύδιος Πτολεμαίος]] και ο [[Στράβων]] προτιμούσαν να το ονομάζουν το μεν βόρειο τμήμα του ''Λυγιστικό'', το δε μεσαίο ''Τυρρηνικό'' και το νοτιότερο ''Αιγώνιο'' ή ''Σικελικό'' πέλαγος.


[[Κατηγορία:Ιστορική γεωγραφία]]
[[Κατηγορία:Ιστορική γεωγραφία]]

Έκδοση από την 13:07, 29 Νοεμβρίου 2012

Με την ονομασία Τυρρηνική θάλασσα, (στην ιταλική: Μάρε Τιρένο), ονομάζεται η θαλάσσια έκταση της Μεσογείου που βρίσκεται μεταξύ της δυτικής ακτής της Ιταλικής χερσονήσου (Ιταλίας), και των νήσων Κορσικής, Σαρδηνίας και Σικελίας.
Συνδέεται με τη θάλασσα της Λιγυρίας στα ΒΔ., καθώς και με το Τοσκανικό Αρχοπέλαγος και το Ιόνιο Πέλαγος μέσω του πορθμού της Μεσσήνης. Η Τυρρηνική θάλασσα έφερε κι άλλες ονομασίες ελληνικές, από δε τους Λατίνους ονομάζοταν Mare Tuscum, από τις ακτές της Τοσκάνης, και Mare Interum (=κατώτερη θάλασσα) σε αντιδιαστολή προς τον Ανδρίαν (Αδριατικό πέλαγος) που το ονόμαζαν Mare Superum (=ανώτερη θάλασσα).

Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος και ο Στράβων προτιμούσαν να το ονομάζουν το μεν βόρειο τμήμα του Λυγιστικό, το δε μεσαίο Τυρρηνικό και το νοτιότερο Αιγώνιο ή Σικελικό πέλαγος.