Χερσόνησος του Σινά: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
ZéroBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: hi:सीनाई प्रायद्वीप
μ r2.7.2+) (Ρομπότ: Αλλαγή az:Sina Yarımadası σε az:Sinay yarımadası
Γραμμή 33: Γραμμή 33:
[[arc:ܣܝܢܝ (ܓܙܪܬܐ ܝܒܫܢܝܬܐ)]]
[[arc:ܣܝܢܝ (ܓܙܪܬܐ ܝܒܫܢܝܬܐ)]]
[[arz:سينا]]
[[arz:سينا]]
[[az:Sina Yarımadası]]
[[az:Sinay yarımadası]]
[[be:Сінайскі паўвостраў]]
[[be:Сінайскі паўвостраў]]
[[be-x-old:Сынайскі паўвостраў]]
[[be-x-old:Сынайскі паўвостраў]]

Έκδοση από την 17:42, 25 Νοεμβρίου 2012

Συντεταγμένες: 29°30′00″N 33°50′00″E / 29.5°N 33.8333°E / 29.5; 33.8333

Δορυφορική φωτογραφία της χερσονήσου του Σινά

Η Χερσόνησος του Σινά ή το Σινά (αραβ.: سينا ) είναι μια τριγωνικού σχήματος ασιατική χερσόνησος περίπου 65.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που συνδέει την Ασία με την Αφρική και πολιτικά ανήκει στην Αίγυπτο.

Όρια

Βρίσκεται στην Α.ΝΑ. λεκάνη της Μεσογείου από την οποία και ορίζεται από Β. Από Α. ορίζεται από του Αιλαντικού Κόλπου, ή Κόλπου της Άκαμπα, που αποτελεί προέκταση του ανατολικού σκέλους της Ερυθράς θάλασσας, προς Ν. ομοίως υπό της Ερυθράς θάλασσας, και προς Δ. από του δυτικού σκέλους της Ερυθράς, του αρχαίου Ηρωοπολιτικού Κόλπου ή Κόλπου τoυ Σουέζ όπως αποκαλείται σήμερα.

Μορφολογία

H χερσόνησος του Σινά είναι τριπλάσια σε έκταση της Πελοποννήσου, χώρα κατάξερη ορεινή και αμμώδης. Ειδικότερα το νότιο τμήμα αυτής αποτελεί ένα σύμπλεγμα ορεινών όγκων, το υψηλότερο των οποίων είναι το Όρος Σινά ή "Τζεμπέλ Κατερίν" με υψόμετρο περίπου 2.650 μ. στους πρόποδες του οποίου και βρίσκεται η ιστορική και σπουδαία Ιερά Μονή του Σινά. Άλλες κορυφές του ίδιου ορεινού όγκου είναι το "Ντζεμπέλ Μούσα" (= όρος του Μωυσή), με υψόμετρο 2.990μ. και το "Ντζεμπέλ Σερβέλ" ύψους 2.060 μ. Η περιοχή αυτή είναι και η πλέον σεισμόπληκτη απ΄ όλη την ευρύτερη περιοχή.

Υπέδαφος

Το υπέδαφος της χερσονήσου του Σινά είναι πλούσιο σε χαλκό, σίδηρο, πορφυρίτη, και άλλα μέταλλα ενώ υφίστανται πολλά λατομεία και μεταλλεία μερικά των οποίων χρονολογούνται από την 3η χιλιετία π.Χ.. Τελευταία ανευρέθηκαν και κάποια κοιτάσματα πετρελαίου, σε απόσταση 50 χλμ. από την περιοχή του Ασσάλ, που η εκμετάλλευσή τους ξεκίνησε συστηματικά μετά τον Β' Π.Π.. Σημειώνεται ότι κοντά στη περιοχή του Σουέζ υφίστανται πολλές θερμοπηγές καλούμενες "Πηγές του Μωυσή" και νοτιότερα αυτών οι "θέρμες των Φαραώ" καθώς και οι λεγόμενες "δώδεκα πηγές".

Κλίμα

Το κλίμα στη περιοχή του Σινά είναι τελείως ξηρό, οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες και το χιόνι άγνωστο. Κάποιοι μικροί χείμαρροι που υπάρχουν το Καλοκαίρι είναι κατάξεροι. Συνεπώς και η χλωρίδα στη περιοχή αυτή είναι υποτυπώδης.

Τα μόνα δένδρα που απαντώνται κι αυτά σπάνια είναι η μυρίκη (τάρφας) και κάποιο είδος ακακίας (σαγιάλ), αφθονούν όμως οι φοίνικες. Κάποια δένδρα που καταφέρνουν και επιβιώνουν μετά από προσπάθειες των μοναχών της Μονής και γύρω από την ιστορική μονή είναι συκιές, αχλαδιές, ελιές, καθώς και αμπέλια. Κύρια κατοικίδια ζώα είναι οι καμήλες, κότες και λίγες κατσίκες, ενώ από τα άγρια είναι κυρίως φίδια, ποντίκια, σαύρες, ως και αετοί, κοράκια, κ.ά., όπου τα δεύτερα καταναλώνουν τα πρώτα!
Τη δυστυχία όμως της ερημιάς αυτής υπερκαλύπτει πλουσιοπάροχα στους επισκέπτες της χερσονήσου ο ανυπέρβλητα πλούσιος ενάλιος πλούτος των ακτών της, που θεωρείται ο σημαντικότερος του κόσμου ειδικότερα σε κοράλλια.

Παρατηρήσεις

Η Χερσόνησος του Σινά κατά τον πόλεμο των έξι ημερών κατελήφθη από το Ισραήλ, αλλά αργότερα αποδόθηκε ξανά στην Αίγυπτο.