Μπαδαχόθ (επαρχία): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Jaguarlaser (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Sz-iwbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Τροποποίηση: fa:استان باداخس
Γραμμή 53: Γραμμή 53:
[[eu:Badajozko probintzia]]
[[eu:Badajozko probintzia]]
[[ext:Província de Baajós]]
[[ext:Província de Baajós]]
[[fa:باداخس (استان)]]
[[fa:استان باداخس]]
[[fi:Badajoz (maakunta)]]
[[fi:Badajoz (maakunta)]]
[[fr:Province de Badajoz]]
[[fr:Province de Badajoz]]

Έκδοση από την 18:22, 10 Νοεμβρίου 2012

Επαρχία του Μπαδαχόθ
Οι κομητείες στην επαρχία του Μπαδαχόθ

Το Μπαδαχόθ είναι επαρχία της δυτικής Ισπανίας που βρίσκεται στην αυτόνομη κοινότητα της Εξτρεμαδούρα. Δημιουργήθηκε το 1833. Συνορεύει με τις επαρχίες του Κάθερες, του Τολέδο, της Θιουδάδ Ρεάλ, της Κόρδοβα, της Σεβίλλης, και της Ουέλβα, και με την Πορτογαλία.

Με την έκταση της των 21 766 km2., είναι η μεγαλύτερη επαρχία στην Ισπανία. Η άλλη επαρχία της Εξτρεμαδούρα, το Κάθερες, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη.

Το Μπαδαχόθ έχει πληθυσμό 662.808 (2002). Η πρωτεύουσά του είναι η πόλη του Μπαδαχόθ. Βλέπε επίσης Κατάλογος δήμων στο Μπαδαχόθ.

Τοπογραφία

Αν και σε πολλές περιφέρεις υπάρχουν χαμηλές σειρές λόφων, η επιφάνεια είναι πιο συχνά μια έρημη και μονότονη πεδιάδα, ευθεία ή ελαφρώς κυματιστή. Ένας μεγάλος ποταμός του είναι ο Γκουαδιάνα, ο οποίος διατρέχει τα βόρεια της επαρχίας από τα ανατολικά προς τα δυτικά, τροφοδοτούμενος από πολλούς παραποτάμους· but it is only at certain seasons that the river-beds fill with any considerable volume of water, and the Guadiana may frequently be forded without difficulty. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με μεγάλες διακυμάνσεις ζέστης το θέρος και κρύου το καλοκαίρι, όταν άγριοι βόρειοι και βορειοδυτικοί άνεμοι φυσούν κατά πλάτος των πεδιάδων.

Μετά το Μπαδαχόθ, την πρωτεύουσα, οι κυριότερες πόλεις είναι το Αλμεντραλέχο, η Αθουάγκα, το Δον Μπενίτο, το Χέρεθ ντε ντε λος Καμπαγέρος, η Μέριδα, η Θάφρα, το Μοντίχο και η Βιγιανουέβα ντε λα Σερένα.

Διοικητικές διαιρέσεις

Η Επαρχία του Μπαδαχόθ διαιρείται σε 134 δήμους:

Υπάρχουν επίσης παραδοσιακές κομητείες στην Επαρχία Μπαδαχόθ, όπως η Λα Σιμπέρια και η Γιάνος ντε Ολιβένθα, αλλά αυτές δεν έχουν πολύ επίσημη αναγνώριση.

Δείτε επίσης


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Συντεταγμένες: 38°40′N 6°10′W / 38.667°N 6.167°W / 38.667; -6.167