Βασιλική της Κανδελάριας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 29: Γραμμή 29:
[[Κατηγορία:Κανάριες νήσοι]]
[[Κατηγορία:Κανάριες νήσοι]]
[[Κατηγορία:Ναοί αφιερωμένοι στην Παναγία]]
[[Κατηγορία:Ναοί αφιερωμένοι στην Παναγία]]
[[Κατηγορία:Χριστιανικοί ναοί]]


[[ca:Basílica de Nostra Senyora de la Candelaria]]
[[ca:Basílica de Nostra Senyora de la Candelaria]]

Έκδοση από την 17:39, 10 Νοεμβρίου 2012

Βασιλική της Παναγία της Κανδελάριας

Η Βασιλική της Παναγία της Κανδελάριας (στα ισπανικά: Basílica y Real Santuario Mariano de Nuestra Señora de la Candelaria)[1] είναι μια καθολική βασιλική και το πιο σημαντικό προσκύνημα των Κανάριες Νήσοι,[2] καθώς και μία από τις πιο σημαντικές στην Ισπανία. Η Βασιλική βρίσκεται στην πόλη της Κανδελάρια στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού της Τενερίφη. Η βασιλική είναι το ξύλινο γλυπτό Παναγία της Κανδελάριας (Μαύρης Παναγιάς) που είναι και η πολιούχος των Καναρίων Νήσων.[3]

Ιστορία

Μέσα από την βασιλική

Η σημερινή βασιλική κτίστηκε το 1959 πάνω στα ερείπια παλαιότερης εκκλησίας που καταστράφηκε από πυρκαγιά. Η βασιλική εγκαινιάστηκε σε επίσημη τελετή στις 1η Φεβρουαρίου του 1959.[4] Παρά το γεγονός αυτό ερημητήρια και παρεκκλήσια έχουν τεθεί σε ισχύ από τον δέκατο έκτο αιώνα. Η βασιλική έχει τρεις κεντρικές αποθήκες είναι ψηλότερο και φαρδύτερο, στην πτέρυγα του τρούλου της εκκλησίας είναι 25 μέτρα ύψος, ο πύργος του ιερού είναι 45 μέτρα, ώστε να στέκεται πολύ πάνω από οποιοδήποτε άλλο κτίριο της πόλης. Επισημάνθηκαν στις τοιχογραφίες βωμό αντιπροσωπεύει το νομό, τους κληρικούς και τους πιστούς προσκυνήσουν την Παναγία της Κανδελάριας. Υπάρχουν δύο πλαϊνά παρεκκλήσια στη βασιλική και ένα χώρο για να τοποθετήσετε τις προσφορές. Σε ένα από τα παρεκκλήσια είναι ένας πίνακας του Μυστικός δείπνος του Ιησούς Χριστός με τους αποστόλους του. Σε ένα άλλο παρεκκλήσι είναι ένα εντυπωσιακό γλυπτό του Ιησού Χριστού σταυρώθηκε γλυπτική ποιότητα. Δίπλα από τη βασιλική είναι ένα μοναστήρι που ανήκει στο Τάγμα Δομινικανών, μοναστική κοινότητα που είναι υπεύθυνη του ιερού. Δίπλα στην πλατεία της βασιλικής είναι τα χάλκινα αγάλματα των αρχαίων κατοίκων του νησιού, των καλουμένων "Γκουάχες", (Guanches). Αυτά τα αγάλματα βρίσκονται σε μια μεγάλη πλατεία δίπλα στη θάλασσα, αυτή η πλατεία φιλοξενεί εκατομμύρια προσκυνητές όλο το χρόνο.

Και τούτο συμβαίνει επειδή κατά την παράδοση η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε από αυτούς το 1390. Η εικόνα της Παναγίας είναι ξυλόγλυπτη και εμφανίζει Μαύρη την Παναγία φέροντας πλούσια ένδυση να βαστάζει στο ένα χέρι το μωρό Ιησού και στο άλλο χέρι ένα κερί. Η σημερινή εικόνα είναι ένα αντίγραφο του παλιού, που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Η εικόνα της Παναγίας είναι ένα παρεκκλήσι πίσω από το κύριο βωμό. Αυτό το παρεκκλήσι μπορούν να φορτώσουν τους πιστούς μετά τη λειτουργία για να φιλήσει τη ρόμπα της Θεοτόκου. Η βασιλική είναι ένα νεοκλασικό στυλ με επιρροές της λαϊκής αρχιτεκτονικής των Καναρίων Νήσων.

Ο ναός έχει χαρακτηριστεί από τον Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄, όπως Μικρά Βασιλική στις 24 Ιανουαρίου 2011 και εγκαινιάστηκε ως τέτοια στις 2 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, Κανδελάριας ημέρα. Η βασιλική έχει χωρητικότητα για 5.000 προσκυνητές και κάθε χρόνο πάνω από 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Η Παναγία της Κανδελάριας τιμάται δύο φορές τον χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου και στις 15 Αυγούστου,[5] όπου αυτές τις ημέρες συρρέουν στην πόλη χιλιάδες προσκυνητές από διάφορα μέρη του αρχιπελάγους και της υπόλοιπης Ισπανίας.

Φωτογραφίες

Παραπομπές

Σύνδεσμοι